foto: scanpix
Nav masku, Covid-19 sertifikāti neinteresē: tūrisma pieredze Lietuvā liek aizdomāties
Restorāna terase Palangā. Lietuvā patlaban ir ap 122 7225 pret Covid-19 vakcinēto personu. Līdzīgi kā Latvijā - pret Covid-19 imūnajiem ir dažādas privilēģijas, tostarp, iespēja ēst restorānu iekštelpās utml.
Tūrisms
2021. gada 31. jūlijs, 06:11

Nav masku, Covid-19 sertifikāti neinteresē: tūrisma pieredze Lietuvā liek aizdomāties

Jauns.lv

Latvijā kultūras dzīvi un ne tikai jau kopš 15. jūnija Covid-19 pandēmijas dēļ regulē specifiski noteikumi, kuri paredz lielāku vaļu vakcinētiem un izslimojušiem (uzrādot attiecīgu digitālo Covid-19 sertifikātu), bet zināmā mērā joprojām ierobežo tos, kuriem ir paveicies neizslimot un nav sanācis sapotēties. Kaimiņos, vismaz viesu acīm, lietas izskatās nedaudz citādi.

Lai atbilstoši Covid-19 epidemioloģiskās drošības noteikumiem ieceļotu Lietuvā, vēl līdz robežas šķērsošanai un ne agrāk kā 48 stundas pirms iebraukšanas ir nepieciešams aizpildīt speciālu “iebraucēja anketu” un iegūt QR kodu par tās sekmīgu aizpildīšanu (nejaukt ar digitālo Covid-19 sertifikātu).

Šis dokuments kopā ar derīgu digitālo Covid-19 sertifikātu (vakcinējies, izslimojis) vai derīgu PCR testu, kā arī personu apliecinošu dokumentu, ir jāuzrāda robežkontroles punktos.

Ceļā devāmies pilnībā vakcinēti un ar nepieciešamajiem papīriem, taču nedz robežsargus, nedz likumsargus ceļojuma laikā sastapt nesanāca.

Jāpiebilst, ka Latvija joprojām atrodas tā dēvēto “zaļo valstu sarakstā” (tiek atjaunots katru nedēļu) ar salīdzinoši labāku Covid-19 statistiku, kas attiecīgi ļauj no šejienes Lietuvā ieceļot bez nepieciešamības ievērot pašizolāciju.

foto: AP/Scanpix
Cilvēki pulcējas kādā no Viļnas restorānu terasēm.

Veikalos joprojām ar maskām un groziņiem

Galamērķis bija viena no kultūras/izklaides vietām Lietuvas ziemeļu daļā, ar pietiekami daudzveidīgu un plašu piedāvāto aktivitāšu klāstu.

Jāteic, lai arī Covid-19 ierobežojumi un virkne epidemioloģisko noteikumu Lietuvā atšķiras no Latvijas, process tirdzniecības vietās, tostarp arī degvielas uzpildes stacijās ir identisks – nepieciešams uzvilkt masku, censties ievērot drošu distanci un, dodoties produkcijas meklējumos, līdzi ņemt iepirkumu grozu vai ratus.

Līdzīgi kā Latvijā – kasieri/pārdevēju no pircēja šķir caurredzama aizsargsiena.

Arī Lietuvas tirgos situācija gluži tāda kā pie mums – ārpus telpām ļaudis maskas nenēsā un izsekot visiem iespējamajiem distances neievērošanas incidentiem droši vien nav reāli, taču iekštelpās maskas tiek valkātas arī tirgū.

Dažs labs gan to izvēlas darīt arī ārpus telpām.

foto: scanpix
Gājēju iela Palangā.

Digitālais Covid-19 sertifikāts?

Gana mulsinoša pieredze gan seko, ierodoties galamērķī – izklaides parkā, kurš apbūvēts ap senlaiku muižu. Tajā piedāvātās aktivitātes ir tematiski pielāgotas tai, kā arī konkrētajam vēstures periodam. Daļa no tām notiek ārpus telpām, bet daļa – iekštelpās.

Lai tiktu pie biļetes, ir nepieciešams ne vien samaksāt, bet arī aizpildīt specifisku anketu par Covid-19 tēmu.

Taču interesanti, ka, lai arī administrācija pārliecinās, kurš ir un kurš nav ārzemnieks, nevienā brīdī netiek pieprasīts derīgs digitālais Covid-19 sertifikāts, kurš apliecinātu vakcināciju, izslimošanu vai laicīgi uztaisītu negatīvu testu.

Šādi sertifikāti (sākotnēji saukti par nacionālajiem sertifikātiem) Lietuvā bija pieejami jau no šī gada 24. maija un pēcāk tika integrēti ES digitālā Covid sertifikāta sistēmā.

Šobrīd Lietuvā, līdzīgi kā Latvijā, noteikumi paredz, ka publiskā ēdināšana un dažāda veida pasākumi iekštelpās (ar specifiskiem noteikumiem par cilvēku skaitu dažos gadījumos) ir pieejami cilvēkiem ar šādu sertifikātu.

Taču jāteic, ka ēstuves un krodziņi, kuri atradās konkrētā izklaides parka teritorijā, laida iekšā visus pēc kārtas, neskatoties uz to, vai personai ir līdzi QR kods, kurš apstiprinātu derīga digitālā Covid-19 sertifikāta esamību.

Grūti spriest, vai konkrētā ēstuve, kuru apmeklējām kaut kādā veidā monitorēja, lai cilvēki nesēž viens otram pārāk tuvu, taču arī sejas aizsargmaskas ne ienākšanas, ne arī citā brīdī - nevienam netika pieprasītas.

foto: scanpix
Ļaudis izbauda vasaru Palangā.

Ekskursijas iekštelpās bez sertifikātiem un maskām

Līdzīga situācija bija arī pie dažādiem apskates objektiem, kuri atradās iekštelpās.

Lai arī ārpus tām ļaudis īpaši nepulcējās, telpās, pie interesējošajiem objektiem, piemēram, iespaidīgu senu darbarīku un lauku darba tehnikas kolekcijas ļaudis pulcējās gana ilgstoši un bez sejas aizsargmaskām.

Nebija novērojams, ka kāds no administrācijas aizrādītu.

Visinteresantākā gan, ņemot vērā valstī pastāvošos noteikumus, kuri, cita starpā, paredz arī sodus, bija šīs vietas vadības pieeja ekskursiju rīkošanai iekštelpās.

Tā vietā, lai ļautu cilvēkiem pirkt individuālas biļetes, visi tika aicināti apskatīt muižas telpas ekskursiju grupu ietvaros.

Pašas ekskursijas tika rīkotas ik pa 30 minūtēm.

Faktiski tas izpaudās šādi – ekskursijas vadītāja sagaidīja aptuveni 20-30 cilvēkus, kuri pamazām pulcējās salīdzinoši nelielā telpā.

Tad, ekskursantiem pietiekami ilgstoši uzturoties dažādās istabās, ekskursijas vadītāja tiem stāstīja par muižu un tās vēsturi.

Sejas aizsargmaska bija tikai viņai un vēl pāris cilvēkiem, nedz sertifikāti, nedz kas cits nevienā brīdī netika pieprasīti.

Lietuvā drūmāka Covid-19 statistika

Dati par pēdējām 24 stundām (publicēti 30. jūlijā), liecina, ka Lietuvā reģistrēti 346 jauni Cocvid-19 saslimšanas gadījumi, taču nāves nav konstatētas.

Šobrīd uz 100 000 iedzīvotājiem 14 dienās tiek reģistrēti 101,9 jauni Covid-19 saslimšanas gadījumi un pozitīvo Covid-19 testu īpatsvars septiņu dienu griezumā ir 2,5%.

Arī kaimiņvalstī jau kādu laiku dominē tā dēvētais Covid-19 saslimšanu izraisošais jaunā koronavīrusa Delta variants.

Lietuvā patlaban ir ap 122 7225 pret Covid-19 vakcinēto personu.

Nebūtu, protams, pareizi Lietuvas pašreizējo Covid-19 statistiku skaidrot vien ar to, kāda attieksme pret epidemioloģisko drošību ir novērota vienā no daudzām pilsētām/vietām, taču skaitļi kaimiņvalstī, salīdzinot ar pašreizējo situāciju Latvijā, ieskicē drūmāku ainu.