foto: Paula Čurkste/LETA
Covid-19 vakcīnas cenu tur slepenībā: neviens neatklāj, cik patiesībā tā maksā
Visas Eiropas valdības stingrā slepenībā tur ziņas par to, cik izmaksā viens vakcinācijas kurss pret Covid-19. Pēc vakcīnu ražotāju pērn sniegtajiem cipariem, tas var būt gan pieci, gan pat pārsniegt 30 eiro.
Bizness un ekonomika
2021. gada 16. marts, 04:44

Covid-19 vakcīnas cenu tur slepenībā: neviens neatklāj, cik patiesībā tā maksā

Elmārs Barkāns

Jauns.lv

Ne Latvijas, ne Eiropas Savienības pārstāvji neatklāj, cik patiesībā izmaksā Covid-19 vakcīnas un cik valstis, tostarp arī Latvija, par tām tieši tērē, lai savus iedzīvotājus vakcinētu. Visu Eiropas valstu atbildīgie par vakcīnu iepirkumu parakstījuši klusēšanas līgumu, kurā apņemas neizpaust vakcīnu patieso cenu. Pagājušā gada beigās gan paklīda runas, cik katra no konkrētām vakcīnām izmaksā, bet tad šī informācija kļuva par “valsts noslēpumu” un par to pārstāja runāt.

Nacionālā veselības dienesta (NVD) Sabiedrisko attiecību nodaļas vadītājas pienākumu izpildītāja Anna Karolīna Šaule Jauns.lv teica:

“Līgumi ir konfidenciāli, līdz ar to cenas nav izpaužamas. Nacionālais veselības dienests piedalās Eiropas Komisijas Vadības padomes dalībvalstu ekspertu darba grupā (“Steering Board”), un ikviens šīs komandas dalībnieks ir parakstījis Konfidencialitātes apliecinājumu, tādējādi apņemoties, ka jebkāda informācija, kas tiek izplatīta komandas sapulcēs, netiks izpausta. Tas nozīmē, ka saskaņā ar parakstīto konfidencialitātes apliecinājumu NVD pārstāvim, kurš piedalās šajā komandā un kur ir pieejama informācija par Covid-19 vienas vakcīnas devas cenu, tā nav izpaužama”.

Eiropas Komisijas mājaslapā arī melns uz balta rakstīts: “Runājot par cenu, visi uzņēmumi prasa, lai līguma parakstītāji šo sensitīvo komercinformāciju paturētu noslēpumā.

Arī tad, ja ir noslēgts līgums ar Eiropas Savienību (ES), ražotāji joprojām ir ieinteresēti savu vakcīnu pēc iespējas izdevīgāk pārdot pasaules tirgū. Tāpēc uzņēmumiem, kuri ir veikuši ļoti lielas investīcijas pētniecībā un ražošanas jaudā, ir likumīgas intereses pieprasīt, lai šajā intensīvas globālās konkurences posmā ar ES noslēgto līgumu noteikumi netiktu publiskoti. Līgumisko saistību dēļ Eiropas Komisija nevar norādīt konkrētu devas cenu”.

Konkrēto vakcīnas cenu mēs varam tikai aptuveni nojaust. Pagājušā gada nogalē, kad sāka parādīties ziņas par veiksmīgi izstrādātajām vakcīnām, arī tika publiskotas aptuvenas to cenas, tostarp par Latvijā izmantojamajām vakcīnām “AstraZeneca”, “Moderna” un “Pfizer-BioNTech”.

Lai arī pērn decembrī notikusī Ministru kabineta sēde, kurā ministri apsprieda Latvijas Covid-19 vakcinācijas plānu, bija slēgta, Veselības ministrija publicēja ziņas par to, cik mums varētu izmaksāt katra konkrētā ražotāja vakcīna – no diviem līdz pat 15 eiro (šis cipars jāreizina ar divi, jo katram vajadzīgas divas devas): “AstraZeneca” viena deva – 1,78 eiro, “Moderna” – 12 eiro, “Pfizer-BioNTech” – 15 eiro. Šīs cenas, protams, nebija galīgās, bet tikai “orientējošās”.

Pirms tam “AstraZeneca” savai vakcīnai solīja cenu no trīs līdz pieciem ASV dolāriem (2,51-4,19 eiro).

“Pfizer” pirmos simt miljonus vakcīnu pārdot teicās par nepilniem 20 dolāriem katru (ap 16,50 eiro). Pagājušā gada vasarā  “BioNTech”-“Pfizer” esot vienojušies, ka Eiropas Savienībai vienu vakcinācijas kursu pārdošot par 31 eiro.

Tikmēr “Moderna” minēja, ka tās vakcīnas cena svārstīsies no 25 līdz 37 ASV dolāriem (20,96-31,02 eiro).

Vakcinācija Kuldīgas vieglatlētikas hallē

Pagājušās nedēļas nogalē Kuldīgas vieglatlētikas manēžā sāka darboties Kuldīgas slimnīcas izveidotais vakcinācijas kabinets. Skats lielajā sporta hallē gan nav tāds, ...

gallery icon
9

Seniori vakcinējas pret Covid-19

gallery icon
22