foto: Publicitātes foto
Izsolē starp trīs pretendentiem pārdota vēsturiskā Rakstnieku poliklīnikas ēka
Ēka Raiņa bulvārī 27
Bizness un ekonomika
2021. gada 19. februāris, 15:26

Izsolē starp trīs pretendentiem pārdota vēsturiskā Rakstnieku poliklīnikas ēka

Jauns.lv

VAS “Valsts nekustamie īpašumi” (VNĪ) izsolē konkurencē starp 3 pretendentiem par 2,3 miljoniem eiro nosolīta vēsturiskā ēka Raiņa bulvārī 27, Rīgas centrā, kanālmalā, kur agrāk atradusies Rakstnieku poliklīnika, portālu Jauns.lv informē VNĪ. Tā ir iespēja dot namam jaunu elpu, iegūtos līdzekļus ieguldot valstij nepieciešamo īpašumu sakārtošanā un mūsdienīgu biroju izveidē. Līgums par nekustamā īpašuma iegādi tiks slēgts tuvākā mēneša laikā, informē VNĪ valdes loceklis Andris Vārna.

Ēka VNĪ pārvaldībā nonākusi 2016.gadā un vēsturiski to izmantoja medicīnas iestādes vajadzībām. Īpašums virzīts pārdošanai kopš 2019. gada nogales.

Pārdošanas procesā notikušas 7 izsoles, kas šādu nekustamo īpašumu tirgus realizācijā ir ierasta prakse. Vēsturiskā arhitektoniski vērtīgā ēka Raiņa bulvārī 27, Rīgā atrodas 5 minūšu attālumā no centrālās stacijas netālu no Raiņa bulvāra un Barona ielas krustojuma. Ēka ir vietējas nozīmes arhitektūras piemineklis. Tā sastāv no 3 fasādes daļām ar logiem - gaišas telpām ar kopējo platību 2697 kv.m. Ēkas 4. stāvā atrodas balkons ar skatu uz Latvijas Nacionālo operu.

 “VNĪ stratēģijas pamatā ir valsts īpašumu portfeļa ilgtspējīga pārvaldība, tādēļ valsts pārvaldes vajadzībām neizmantoti, tukši īpašumi, kas rada ilgstošus zaudējumus, tiek pārdoti, dodot iespēju to tālākai attīstībai. Vēsturiskā ēka Raiņa bulvārī atrodas izdevīgā lokācijas vietā un ir piemērots saimnieciskās darbības veikšanai –  dzīvokļu vai biroju ierīkošanai, bet pagraba telpas – ēdināšanas iestādes vajadzībām. Esam gandarīti, ka ir atradies investors, kurš novērtējis ēkas potenciālu. Tā būs iespēja atgriezt namā dzīvību, valstij no atsavināšanas iegūtos līdzekļus novirzot citiem nepieciešamajiem valsts infrastruktūras objektiem,” norāda Vārna.

foto: Publicitātes foto
Ēka Raiņa bulvārī 27

VNĪ, izvērtējot katra tās pārvaldībā esošā īpašuma attīstības iespējas, veic valsts iestāžu aptauju par īpašumu nepieciešamību valsts pārvaldes funkciju veikšanai. Ja īpašums tiek atzīts par piemērotu valsts pārvaldei, tas tiek pielāgots konkrētas iestādes vajadzībām, ja netiek atzīts par nepieciešamu vai piemērotu attīstīšanai kā šajā gadījumā, tas tiek virzīts atsavināšanai publiskās izsoles ceļā.

Ilgtermiņā VNĪ paredz atsavināt 148 jeb aptuveni trešo daļu tās portfelī esošo īpašumu (ar ēkām un būvēm), kas ļaus iegūtos līdzekļus novirzīt valstij nepieciešamo īpašumu sakārtošanā un mūsdienu prasībām atbilstošu biroju, tostarp, centralizēto iestāžu biroju izveidē. Rezultātā ieguvēji ir visi – valsts atbrīvojas no tai zaudējumus nesoša īpašuma, kas valsts pārvaldes vajadzībām nav radis pielietojumu, savukārt pircējs to var iegādāties par tam ekonomiski pamatojamu cenu un attīstot to, rast īpašumam jaunu lietošanas mērķi.

Pērn VNĪ pārdevis 92 īpašumus par 3,506 miljoniem eiro, tostarp 59 vidi degradējošas būves 28 adresēs (starp tām 30 A kategorijas, 9 B un 20 C kategorijas grausti). Nojauktas 4 būves 2 adresēs. 9 ēkām atjaunotas fasādes, jumti un degradācijas pazīmes novērstas, 5 objekti nodoti valdījumā citām publiskajām personām (tsk. biedrībām). Šobrīd VNĪ aktīvā pārdošanā ir 14 nekustamie īpašumi, tostarp Jūrmalā,  Jelgavā, Daugavpilī, Gulbenē un citviet Latvijā.