foto: LETA
Pārtraukts iepirkums par jaunu dīzeļvilcienu iegādi
Dīzeļvilciens
Bizness un ekonomika
2021. gada 8. janvāris, 10:05

Pārtraukts iepirkums par jaunu dīzeļvilcienu iegādi

Jauns.lv / LETA

AS "Pasažieru vilciens" izbeidzis pagājušā gada maijā izsludināto iepirkumu par astoņu jaunu dīzeļvilcienu iegādi, pavēstīja kompānijas pārstāvji.

play icon
Klausīties ziņas
info about playing item

Projekts pārtraukts, ņemot vērā, ka Eiropas Komisijas (EK) institūcijas neatbalstīja finansējuma pārdali projektam "Pasažieru dīzeļvilcienu ritošā sastāva modernizācija", kā arī jaunu dīzeļvilcienu iegādei netika piešķirts finansējums no valsts budžeta.

Iepirkums par astoņu jaunu dīzeļvilcienu piegādi tika sākts, lai aizstātu "Pasažieru vilciena" rīcībā esošos "DR1A" modeļa vilcienus ar "Zvezda" dzinējiem. 

Iepriekš "Pasažieru vilciena" izstrādātais neelektrificēto līniju biznesa modelis paredzēja pakāpenisku visu dīzeļvilcienu parka nomaiņu laika posmā no 2022. līdz 2034.gadam, sākotnēji iegādājoties astoņus jaunus dīzeļvilcienus, lai pēc iespējas ātrāk varētu aizstāt "DR1A" modeļa vilcienus, kam sekotu jaunu akumulatora vilcienu un bimodālu vilcienu iegāde.

"Pasažieru vilciena" pārstāvji atzīmēja, ka patlaban kopā ar Satiksmes ministriju (SM) tiek meklēts videi draudzīgs risinājums neelektrificēto līniju attīstībai, kas ļautu piesaistīt Eiropas Savienības (ES) līdzfinansējumu vilcienu iegādei.

Neelektrificēto dzelzceļa līniju attīstība un dīzeļvilcienu aizstāšana ar videi draudzīgākiem vilcienu veidiem tiks plānota, ņemot vērā kopējo valsts dzelzceļa transporta attīstības politiku, tostarp, ievērojot dzelzceļa infrastruktūras attīstības plānus. Kā viens no risinājumiem varētu būt bimodālu vilcienu vai cita videi draudzīga vilces veida vilcienu iegāde, un šādu vilcienu iegādes priekšrocība būtu arī iespēja piesaistīt ES līdzfinansējumu.

Vienlaikus kompānijā norādīja, ka turpinās 32 jauno elektrovilcienu ražošana, un pirmie "Škoda Vagonka" ražotie elektrovilcieni tiks piegādāti 2022.gadā. Pēc jauno elektrovilcienu iegādes, "Pasažieru vilciens" varēs ieviest intervāla grafikus visos elektrovilcienu maršrutos, proti, noslogotākajos laikos - darba dienu rītos un vakaros - vilcieni kursēs ik pēc 15 līdz 20 minūtēm. Šie vilcieni kursēs Aizkraukles, Tukuma, Skultes un Jelgavas virzienā.

Jau ziņots, ka "Pasažieru vilciens" maija sākumā izsludināja konkursu par astoņu dīzeļvilcienu iegādi. Vienlaikus uzvarējušam pretendentam bija paredzēts piegādāt dīzeļvilcienu uzturēšanai nepieciešamās iekārtas, kā arī rezerves daļu fondu, tāpat apmācīt personālu šo vilcienu ekspluatācijā un uzturēšanā.

Nolikumā bija paredzēts, ka viena dīzeļvilciena sastāva ietilpībai ir jābūt no 200 līdz 250 pasažieru sēdvietām, bet viena sastāva garums nedrīkstēja pārsniegt 110 metru. Savukārt vilcienu konstruktīvajam ātrumam bija jābūt vismaz 140 kilometriem stundā. 

Dīzeļvilcienus, pēc sākotnējām aplēsēm, bija paredzēts piegādāt līdz 2023.gada 30.novembrim. Dīzeļvilcienu iegādei bija paredzēts tērēt līdz 75 miljoniem eiro.

Jau vēstīts, ka "Pasažieru vilciena" apgrozījums 2020.gada deviņos mēnešos bija 32,142 miljoni eiro, bet kompānijas peļņa bija 795 930 eiro. Kompānija "Pasažieru vilciens" dibināta 2001.gadā. Uzņēmums ir vienīgais iekšzemes sabiedriskā transporta pakalpojumu sniedzējs, kas pārvadā pasažierus pa dzelzceļu Latvijas teritorijā. "Pasažieru vilciens" pieder valstij.

recent icon

Jaunākās

popular icon

Populārākās