foto: Paula Čurkste/LETA
Vitenbergs: Latvijas ražotāji audzējuši eksporta vērtību par spīti Covid-19
Ekonomikas ministrs Jānis Vitenbergs.
Bizness un ekonomika
2020. gada 11. decembris, 12:16

Vitenbergs: Latvijas ražotāji audzējuši eksporta vērtību par spīti Covid-19

Jauns.lv / LETA

Latvijas ražotāji audzējuši eksporta vērtību par spīti Covid-19, uzsvēris ekonomikas ministrs Jānis Vitenbergs (KPV LV).

play icon
Klausīties ziņas
info about playing item

Ekonomikas ministrijā norādīja, ka atbilstoši Centrālās statistikas pārvaldes datiem šogad oktobrī salīdzinājumā ar pagājušā gada oktobri preču eksporta vērtība faktiskajās cenās pieauga par 7,7%. Savukārt preču imports pieauga mērenāk - par 0,6%. Līdz ar to tirdzniecības deficīts bija mazāks nekā pirms gada.

Vitenbergs atzina ka, eksporta vērtība oktobrī būtiski palielinājās un sasniedza viena mēneša laikā vēsturiski augstāko līmeni - 1,3 miljardus eiro.

"Latvijas ražotāji to ir panākuši par spīti vīrusa izplatībai Latvijā un neraugoties uz stingrajiem koronavīrusa izplatības ierobežojumiem mūsu eksporta partnervalstīs. Tas vēlreiz apliecina mūsu eksportētāju augsto konkurētspēju, elastību un spēju pielāgoties mainīgajiem apstākļiem," pauda ministrs.

Vienlaikus viņš norādīja, ka ir nozares, kuru darbību daudz spēcīgāk ietekmē vīrusa izplatības ierobežošanai ieviestie drošības pasākumi, tāpēc svarīgi turpināt atbalsta programmas, lai palīdzētu "pārziemot" šiem uzņēmumiem, lai noturētu viņu skatu uz perspektīvu nākamgad.

Ekonomikas ministrijas analītiķis Edmunds Gergelevičs stāstīja, ka šogad oktobrī, līdzīgi kā septembrī, pieauga lielākā daļa eksporta preču grupu vērtība. Apjomīgākie pieaugumi gada laikā bija vērojami eļļas augu sēklu, elektroierīču un iekārtu un graudaugu eksporta grupās. Tāpat būtiski pieauga koksnes un tās izstrādājumu un lidaparātu un to daļu eksports. Savukārt gada laikā samazinājās farmācijas produktu un dzērienu eksporta vērtība.

Šogad oktobrī salīdzinājumā ar pagājušā gada oktobri pieauga preču eksporta vērtība uz Eiropas Savienības valstīm - par 6,5%. Turpretī mēreni eksports pieauga uz NVS valstīm - par 1,1%.

Gergelevičs skaidroja, ka preču importa pieaugumu oktobrī gada laikā būtiski ietekmēja elektroierīču un iekārtu un graudaugu eksporta vērtības palielinājums. Savukārt samazinājās minerālo produktu importa vērtība. Kopumā gada desmit mēnešos eksports bija par 0,3% mazāks nekā pirms gada, bet imports samazinājās par 7,1%.

"Turpmākā eksporta attīstība, tāpat kā kopējās ekonomikas perspektīvas ir neskaidras Covid-19 pandēmijas jaunā uzliesmojuma dēļ. Līdz ar to prognozējam, ka turpmākajos mēnešos eksporta apmēru izmaiņas būs cieši saistītas ar ārējo pieprasījumu, kas dažādu ierobežojošo pasākumu dēļ var sarukt," atzina EM eksperts.

Jau vēstīts, ka Latvijas preču eksporta vērtība oktobrī, otro mēnesi pēc kārtas, sasniedza jaunu rekordu - oktobrī Latvija eksportējusi preces 1,311 miljardu eiro vērtībā, kas ir līdz šim lielākais eksporta apmērs viena mēneša laikā.

Latvija šogad desmit mēnešos eksportēja preces kopumā 10,77 miljardu eiro vērtībā, kas ir par 0,3% jeb 27,8 miljoniem eiro mazāk nekā 2019.gada attiecīgajā periodā, bet importēja - par 12,307 miljardiem eiro, kas ir kritums par 7,1% jeb 935,5 miljoniem eiro.

recent icon

Jaunākās

popular icon

Populārākās