Bizness un ekonomika
2020. gada 11. decembris, 04:45

"Izmaiņas mani ārkārtīgi satrauca un satrieca" - mazās uzņēmējas stāsts par centieniem izdzīvot

Santa Kvaste

Jauns.lv

Svētku tirdziņu aizliegšana pamatīgi sarūgtinājusi daudzus mazos uzņēmējus, kuriem pirmssvētku laiks parasti nozīmē aktīvāko tirdzniecību. Rotu dizainere, zīmola "Mazā galaktika" izveidotāja Elīna Leimane intervijā Jauns.lv pastāstīja, kā cenšas pārdzīvot šo trauksmaino laiku un saglabāt uzņēmējdarbības aktivitāti. Pēc Ziemassvētku tirdziņu aizlieguma daudzi mazie uzņēmēji lauza galvas un dara visu iespējamo, lai pārdzīvotu svētkus.

Elīna stāsta, ka ar rotu izgatavošanu nodarbojas kopš 2009.gada. Šajā laikā radītas dažādas rotu kolekcijas. "Vienīgā kolekcija, kas stabili turas no sākuma līdz šim brīdim, ir herbāriju kolekcija." Tās ir rotas, kurās iestrādāti Elīnas pašas vāktie sausie ziedi un augi. Patlaban labi atpazīstamas esot arī rotas, uz kurām ir Elīnas māsas, mākslinieces Evas Zušas zīmētie dzīvnieki.

Meitiņa atmodina vēlmi rotāties

Ar rotu izgatavošanu Elīna sāka aizrauties pēc tam, kad viņai piedzima meitiņa. "Meitiņa izmainīja manu domāšanu, vērtības. Tajā brīdī man bija ļoti skaidrs, ka es vairs nevēlos atgriezties algotā darbā, bet vēlos radīt un uzsākt kaut ko savu. Meita manī pamodināja sievišķo enerģiju. Līdz tam par rotām man nebija neviena doma, bet viņai, vēl mazai esot, patika rotāties, un kaut kā arī manī pēkšņi radās daudz ideju par rotu veidiem."

Uzņēmēja Elīna Leimane dzīvē un rotu radīšanas procesā

gallery icon
40

Meitas piedzimšana bija pirmais impulss, kas manī modināja interesi par rotām.

""Mazā galaktikā" jaunradei ir liela nozīme, rotas ir oriģinālas, man patīk radīt kaut ko, ko neesmu redzējusi, tas ir mans izaicinājums, tieši tāpēc šo gadu laikā ir nomainījušās ļoti daudzas kolekcijas."

Elīna savu uzņēmējdarbību saistībā ar rotām sāka 2009.gadā, kad bija iepriekšējā lielā ekonomiskā krīze. Kopš tā laika viņas radīto darbu pārdošanas apjoms un ienākumi gandrīz nepārtraukti pieauguši. Tas bijis iespējams, pateicoties ļoti labām un veiksmīgām sadarbībām. Pirmos piecus gadus viņa ļoti veiksmīgi sadarbojās ar Līvu Jaunozolu un viņas veikalu "PopUp Store", kurā pārdeva savu ražojumu. "Veikals bija balstīts uz ārzemnieku pirkumiem, un man visu laiku bija augšupejoša sajūta."

Sāk tirgot savas rotas arī tirdziņos

Nelielu krīzi un apstāšanās brīdi Elīna piedzīvoja pirms aptuveni četriem gadiem, kad minētais veikals mainīja atrašanās vietu. Līdz ar to samazinājās apgrozījums, un rotu dizainerei vajadzēja sākt domāt, ko darīt tālāk. Viņa pieņēma lēmumu sākt pati piedalīties tirdziņos un izmēģināt spēkus pārdevējas amatā. "Tad man vajadzēja jaunas iemaņas: gan tirgoties, gan komunicēt, gan organizēt pieteikšanos, aizbraukšanu un visas pārējās darbības, kas man bija jauns lauciņš. Tas bija jauns pagrieziena punkts."

Elīna atklāj, ka ar pārdošanu tirdziņos viņai veicās ļoti labi. "Tur ļoti labi veicās, un tas stimulēja un motivēja darboties tālāk. Par tirdziņiem varu teikt tikai labas atsauksmes, jo cilvēki tirdziņus vienmēr apmeklējuši. Mana motivācija pēc katra tirdziņa ir pacēlusies divtik lielāka, jo cilvēku interese bija liela, saņēmu ļoti daudz komplimentu, kā arī piedzīvoju foršas sarunas. Latvijā tirdziņu tradīcija ir ļoti izkopta. Cilvēki ir labi motivēti, atvērti un, manuprāt, augstu vērtē tirdziņu kultūru."

Skumjas un satriekums par valdības aizliegumu

Taču valdības pieņemtais aizliegums, ka pirms Ziemassvētkiem nedrīkstēs darboties tirdziņi, Elīnu ļoti saskumdinājis. "Pieņemtais noteikums, ka tirdziņi nevar notikt, mani ārkārtīgi satrauca un satrieca. Mēnešiem ilgi es biju gatavojusies Ziemassvētku tirdziņiem, jo patiešām ir skaidrs, ka tad būs lielāks apjoms.

Šajos Ziemassvētku tirdziņos tiek nopelnīta iztika nākamajiem trīs mēnešiem.  

Ir skaidrs, ka nākamie trīs mēneši ir klusie mēneši, kuros ienākumi nebūs tik lieli. Līdz ar to biju daudz ieguldījusi materiālos, izveidojusi jaunas rotu kolekcijas un radījusi atspēriena punktu, lai tūlīt, tūlīt ietu darboties un aktīvi tirgoties. Bet vienā brīdī tas viss tika apstādināts. Tajā brīdī, kad to uzzināju, bija patiesas skumjas un satriekuma sajūta, jo sapratu, ka viss tas, uz ko gadu gadiem biju pieradusi iet un kur darboties, pēkšņi tika apstādināts."

foto: No personīgā arhīva

Steidzas attīstīt pārdošanu internetā

"Pirmās dienas, kad paziņoja, ka aizvērs tirdziņus, es naktīs gandrīz negulēju, jo domāju, kādā veidā atrisināt situāciju, ko es varu maksimāli izdarīt," Elīna saka un norāda, ka vienīgais, ko patlaban var izdarīt, ir attīstīt tirdzniecību internetā.

Līdz šim Elīna nebija aktīvi attīstījusi savu virtuālo sekotāju pulciņu, taču tagad tam nāksies pievērsties aktīvāk. Viņa plāno gan pastiprināt tirdzniecību savos sociālajos kanālos, gan sadarboties ar citām vietnēm, kas pulcina mazos ražotājus.

Jānorāda, ka līdzīgu vietni nupat atklāja Izdevniecība "Rīgas Viļņi", ļaujot vietējiem ražotājiem un tirgotājiem vietnē jaunsveikals.lv bez maksas izvietot sludinājumus.

Rotu dizainere pateicas atsaucīgajiem sekotājiem un vietējo amatnieku atbalstītājiem. "Daudz klientu raksta, ka vēlas šogad iegādāt dāvanas no vietējiem ražotājiem. Saku ļoti lielu paldies latviešiem, kas sasparojušies un tiešām vēlas atbalstīt latviešu preces. Mums, ražotājiem, šobrīd ir ļoti, ļoti vajadzīgs šis atbalsts. Tā neesmu es vienīgā. Es zinu simtiem tirgotāju, kas ir gana izmisuši un mēģina visus iespējamos veidus, kā nokļūt līdz savam pircējam."

Vai un kā pārdzīvos šo ārkārtējo situāciju?

Jautāta par iespējām pārdzīvot šo ierobežojumu laiku, Elīna atzīst, ka pagaidām saņēmusi diezgan lielu pircēju atsaucību interneta tirdzniecībā. Viņa saprot, ka interneta tirdzniecības attīstībā jāiegulda daudz laika un darba, tāpēc viņai radies jautājums, vai pati vēlas daudz lielāku uzmanību veltīt rotu tirgošanai, nekā rotu radīšanai, kas dizainerei ļoti patika līdz šim.

"Man ir jautājums, vai es no rotu dizainera, kur uzsvaru lieku uz rotu radīšanu (tam veltu 70% sava uzņēmējdarbības laika), vēlos kļūt par online rotu tirgotāju?" Elīna norāda, ka viņa kā mazā uzņēmēja nevar atļauties dažādus ārpakalpojumus, piemēram, nolīgt fotogrāfu. Šobrīd ļoti daudz laika aiziet, lai mēģinātu rotas pārdot internetā, bet Elīnai ļoti svarīga ir jaunrade - tas, ka rotas var radīt viņa pati.

Rotu radīšanā iesaista visu ģimeni

Uzņēmēja stāsta, ka kopumā "Mazās galaktikas" procesos iesaistās visa ģimene. "Meitiņa Ulrika, kas fotosesijās darbojas kā vizāžists, māsa Eva Zuša, kura ir gan autore daudziem dzīvnieku zīmējumiem, gan palīgs rotu tapšanā un to tirgošanā. Vīrs Ēriks parasti palīdz tirdziņos uzlikt un demontēt tirdzniecības vietu. Pati bez rotu dizainēšanas un veidošanas, fotografēju, komunicēju sociālajos tīklos un kārtoju grāmatvedības dokumentus, veidoju dažādas sadarbības. Tādas ir aptuvenās mazā ražotāja aizkulises, kur daudz dara saviem spēkiem, jo pagaidām citādāk nevar."

foto: No personīgā arhīva

Lai gan Elīnai ir ļoti daudz pārdomu par savu profesiju un darāmajiem darbiem tuvākajā laikā, viņa redz perspektīvu interneta tirdzniecībai. Arī citi ražotāji, kas radījuši veiksmīgas interneta tirdzniecības platformas, teikuši atzinīgus vārdus par to.

Elīna priecājas, ka šonedēļ izdevies vienoties, ka Ziemassvētku laikā "Mazās galaktikas" rotas varēs iegādāties tirdzniecības centrā "Domina". "Šobrīd tas ir labākais variants, jo es pati varu šādi satikties ar "Mazās galaktikas" klientiem, kuri jau ieraduši, ka esam "Dominā" Ziemassvētku laikā. "

Ārā notiekošos tirdziņus varēja ierobežot, bet ne pilnībā aizliegt

Lūgta vērtēt valsts atbalstu mazajiem uzņēmējiem, Elīna teic: "Skatoties no tirdziņu perspektīvas, šis lēmums aizliegt tirdziņus liecina, ka valsts neņem vērā mazos uzņēmējus.

Pieņemt šādu lēmumu, manuprāt, nozīmē nogriezt mazajiem uzņēmumiem absolūti jebkādas iespējas nopelnīt.  

Tirdziņiem varēja noteikt kādus ierobežojumus, bet atļaut tiem tomēr notikt."

Uzņēmēja kā labu piemēru min Pastaigu tirgu Vērmanes dārzā. "Tas bija fantastisks! Visi cilvēki bija maskās - gan tirgotāji, gan pircēji. Es neredzēju nevienu cilvēku, kam nebūtu maskas. Turklāt tirdziņš notika ārā Vērmanes dārzā. Tas apliecina, ka cilvēki grib tur būt. Viņi ir gatavi vilkt maskas un ievērot visus ierobežojumus.

Kāpēc šie tirdziņi nevarēja notikt, ja tie notiek ārā? Šis lēmums aizliegt tirdziņus bija tāds, kas parāda valstisko domāšanu par mazajiem uzņēmējiem. Mazie uzņēmēji šajā situācijā ļoti cieš."

Vienlaikus lielveikali un tajās esošās tirdzniecības vietas var turpināt darboties katru darba dienu. "Viņiem ir iespēja darboties un turpināt pastāvēt ar ierobežojumiem, bet mums šāda iespēja tiek nocirsta. Turklāt tas notiek pirmssvētku laikā, kas parasti ir aktīvākais un intensīvākais tirdzniecības laiks. Pat tie, kas nepārzina ekonomiku, zina, ka Ziemassvētku laiks ir viens no ekonomiski aktīvākajiem posmiem ļoti daudziem ražotājiem." To jūt gan izklaides un kultūras jomās strādājošie, gan mazie ražotāji.

foto: No personīgā arhīva

Daļa var pieņemt lēmumu pārtraukt darbību

Rotu dizainere lēš, ka daļa mazo uzņēmēju var pārtraukt savu darbību saistībā ar valdības pieņemto lēmumu aizliegt Ziemassvētku tirdziņus. "Šobrīd ir ļoti daudz nezināmā.

Ja cilvēki nezina, ka pēc diviem mēnešiem viņi varēs atkal tirgoties, es domāju, ka ļoti daudzi var apsvērt iespēju iet strādāt algotu darbu, jo viņiem vienkārši jānodrošina sava ģimene.

Tas jau vairs nav stāsts par to, vai es gribu vai negribu. Iespējams, tas vienkārši būs jādara, jo ļoti daudziem tā būs vienīgā iespēja. Ja ir bijuši kaut kādi iekrājumi, ietaupījumi, tad varbūt spēs izturēt šo pilnīgo dīkstāvi, bet citiem tas patiešām varētu būt neiespējami. Es pieļauju, ka daudzi foršie ražotāji, kuriem nav tik attīstīts online bizness un kas vairāk balstījās uz tirdziņiem, piedzīvos tiešām galēju variantu."

Nodokļu izmaiņas nav draudzīgas mazajiem uzņēmējiem

Elīna darbojas kā pašnodarbinātā, un arī viņu skars plānotās nodokļu izmaiņas. "Protams, ka mani ietekmē jebkura nodokļu paaugstināšana, bet, salīdzinot ar mikrouzņēmumiem, tomēr pašnodarbinātiem izmaiņas ir gana nelielas un ceru, ka arī netiks ieviesti izskanējušie ierosinājumi, kuri noteikti radīs pārāk lielu slogu tā jau šajos grūtajos laikos noslogotajam mazajam ražotājam."

foto: No personīgā arhīva

"Kopumā lielas bažas bija tad, kad izplatījās ierosinājumi, ka pašnodarbinātie varētu maksāt nodokļus arī tad, ja viņi gandrīz neko nenopelna. Tas, manuprāt, bija pilnīgi absurdi un pilnīgi pret mazajiem uzņēmējiem. Kad es dzirdēju šo ierosinājumu, bija sajūta, ka valsts nevis vēlas atbalstīt, bet gan izskaust mazos uzņēmējus."

Viņa arī norāda, ka mikrouzņēmuma nodokļa maksātājiem būs sliktāki nosacījumi, un līdz ar to gandrīz pazudīs jēga būt par mikrouzņēmumu. Par to ir sašutums daudziem uzņēmējiem, kas līdz šim darbojās mikrouzņēmumos.

Elīna uzskata, ka valsts atbalsts mazajiem uzņēmumiem ir jāsaglabā. Iespējams, varētu ieviest konkrētākus izvērtēšanas kritērijus. Daudz mazo uzņēmēju labprāt turpinātu darboties un maksāt nodokļus, taču vēlētos to darīt adekvātā apjomā, salīdzinot ar viņu ienākumiem.

Ja valsti patiešām vēlas attīstīt, tad mazie uzņēmumi ir jāuzskata par ļoti svarīgu pamatu.

"Pat, ja viņiem nav milzīgs apgrozījums, viņi ir fundaments. Viņu ir daudz un kopā veido lielu apgrozījumu. Rodas sajūta, ka nodokļu sistēma ir veidota no lieliem gabaliem, un daudz uzņēmēju krīt cauri, jo nespēj atbilst prasībām. Sistēmai vajadzētu būt citādākai, nedaudz uzmanīgākai pret daudziem mazajiem uzņēmumiem, kuri nevēlas neko pārkāpt, bet gan maksāt adekvātus nodokļus." 

Cenšas saglabāt mieru, bet nav no dzelzs

Lai arī Elīna studē Rīgas Geštalta institūtā, viņa atzīst, ka nav no dzelzs un dažkārt neizdodas saglabāt mieru šajā trauksmainajā laikā: "Es godīgi teikšu: neesmu nekāds dzelzs gabals un nav tā, ka tas mani neietekmē.. Ir dažas metodes, ko pielietoju, taču tāpat notiekošais uz mani atsaucas.

Pēdējās trīs dienas kopš paziņošanas, ka Ziemassvētku tirdziņi ir atcelti, man bija liela satraukuma un stresa sajūta. Prāts visu laiku meklēja veidus, kā šajā situācijā būt un ko darīt. Šobrīd es ļoti daudz dzeru ūdeni un mēģinu kopā ar ģimeni iziet ārā izkustēties un ieelpot svaigu gaisu - mēģinu sevi disciplinēt ar ķermeniskām praksēm."

Tāpat Elīna mēģina pievērst uzmanību dažādām pozitīvām noskaņām, piemēram, aizdegt sveces, iziet laukā pavērot piesnigušos kokus vai paskatīties saulrietā. Vēl ģimenē cenšas apzināti pārrunāt citas lietas, kā arī atminēties notikumus, kas sasildījuši, iedvesmojuši un vienojoši. Ļoti svarīgs ir arī veselīgs ēdiens un labs miegs.

Mēs esam iekrituši satraukuma joslā, bet tas nav vienīgais, kas mūsu dzīvē ir.

Sarunas noslēgumā Elīna aicina Latvijas iedzīvotājus šajā Covid-19 laikā atbalstīt vietējos Latvijas uzņēmējus: gan lielos, gan mazos. "Es gribu aicināt šogad Ziemassvētkos izvēlēties mūsu pašu ražotāju produktus, jo tas būs atbalsts ne tikai uzņēmējiem, bet arī valstij kopumā.

Vēl aicinu cilvēkus apzināti ķert mirkļus, kuros ir miers, skaista un pozitīva noskaņa - tāda, kas silda un nomierina."

Ja arī tu esi mazais vai vidējais uzņēmējs, ražotājs, pakalpojumu sniedzējs, izmanto iespēju šajā krīzes laikā, bez maksas izvietojot savu sludinājumu vietnē jaunsveikals.lv. Par papildus samaksu ir iespējams izcelt savu sludinājumu, lai tas nonāktu portālā Jauns.lv, sasniedzot plašu potenciālo pircēju vai klientu auditoriju.