foto: Unsplash
Kādas mājas tagad grib pirkt bagātnieki?
Ilustratīvs foto
Bizness un ekonomika
2020. gada 10. augusts, 05:25

Kādas mājas tagad grib pirkt bagātnieki?

Jauns.lv

Bagāti ļaudis šobrīd gaida, kad sāks krist nekustamā īpašuma cenas un jau plāno pirkumus, liecina nekustamo īpašumu kompānijas “Knight Frank” aptaujas dati. Tomēr šobrīd, pandēmijas laikā, ir mainījušies kritēriji, pēc kuriem bagātnieki izvēlas savus nākotnes namus – tagad svarīgs parametrs ir medicīniskās aprūpes kvalitāte valstī, kur atrodas īpašums, vēstī “Forbes”.

Jūnijā, kad liela daļa valstu sāka atcelt ierobežojumus, “Knight Frank” veica patērētāju uzvedības izpēti globālā elitāro nekustamo īpašumu tirgū. Analītiķi aptaujāja vairāk nekā 700 savus turīgos klientus no 44 valstīm. Atklājās, ka 25% grasās iegādāties vēl vienu māju, bet deviņi procenti bija nolēmuši tuvākajā laikā pārcelties dzīvot uz citu valsti.

“Covid-19 izraisītā krīze mainīja potenciālo pircēju domāšanu, tostarp viņu uzskatus par nekustamo īpašumu. Daudziem māja ir kļuvusi par galveno vietu, kur strādāt, sportot, mācīties, socializēties un atpūsties,” izdevumam “Forbes” paskaidroja “Knight Frank” pārstāvis Krievijā Aleksejs Novikovs.

Aptaujā secināts, ka pandēmija radīja lielu ietekmi uz globālo nekustamo īpašumu tirgu. Tas, ka karantīnas laikā bijis daudz jāpavada mājās, piespieda daudzus pārskatīt savus uzskatus par to, kas ir “ideālā māja”, un pievienot vēl dažus kritērijus – sākot no jaudīga interneta un liela dārza, kur pietiek vietas visiem ģimenes locekļiem, un beidzot ar pieeju augstas kvalitātes veselības aprūpes pakalpojumiem.

“Knight Frank” dati liecina, ka katrs ceturtais respondents tuvāko 12 mēnešu laikā grasās pārcelties. “Kas attiecas uz iemesliem, galvenā motivācija jaunas mājas pirkšanai ir uzlabot dzīves apstākļus visai ģimenei. Kvalitatīva veselības aprūpe ieņem otro vietu,” skaidro starptautisko nekustamo īpašumu speciāliste Keita Evereta-Alena.

Vispopulārākās vietas, kur turīgie tagad nolūko savus jaunos īpašumus un uz kurieni grib pārcelties, ir Lielbritānija, Spānija un Francija, kam seko Austrālija, Kanāda, Šveice un ASV. “Knight Frank” dati liecina, ka šajās valstīs ir augsta dzīves kvalitāte, politiskā stabilitāte, stabila valūta un pieeja veselības aprūpei.

Aptaujātie pircēji arī paredz, ka tuvāko 12 mēnešu laikā nekustamā īpašuma cenas kritīs. Kompānija lēš, ka cenu kritums varētu notikt 16 no 20 apskatītajās pilsētās, tomēr paredz, ka jau 2021. gadā notiks straujš cenu kāpums 14 pilsētās.

Interesanti, ka lai arī visi tagad ir sastinguši un gaida cenu kritumu, lielākās daļas klientu budžeti palikuši nemainīgi vai pat pieauguši karantīnas laikā. Aptuveni 53% aptaujāto uzskata, ka viņu pirkstspēja saglabājusies iepriekšējā līmenī vai pat palielinājusies kopš krīzes sākuma. Kā iemesls tam tiek minēts fakts, ka karantīnas laikā krasi krita iespējas, kur iztērēt naudu, tāpēc cilvēkiem izdevies ietaupīt.

26% respondentu arī atbildēja, ka pandēmija pamudināja viņus iegādāties vēl vienu māju gadījumam, ja uznāks otrais saslimšanas vilnis. Uzņēmuma dati apstiprina šo tendenci, proti, uzreiz pēc karantīnas beigām Francijā un Itālijā krasi pieauga pieprasījums pēc papildus īpašuma. “Otro” māju pircēji dod priekšroku namam ar zemes gabalu, mācību, darba un vienatnes zonām. Divas trešdaļas pircēju arī norādīja, ka, meklējot otrās mājas, viņi skatīsies uz to, kā nolūkotās valsts valdība tikusi galā ar krīzi pandēmijas laikā.