foto: unsplash.com
Eksportējošo uzņēmumu darbinieku algu subsidēšanai valsts plāno atvēlēt 51 miljonu eiro
Bizness un ekonomika
2020. gada 13. jūlijs, 12:34

Eksportējošo uzņēmumu darbinieku algu subsidēšanai valsts plāno atvēlēt 51 miljonu eiro

Jauns.lv / LETA

Valsts varētu subsidēt Covid-19 krīzē cietušo eksportējošo uzņēmumu strādājošo algas, tam veltot 51 miljonu eiro, paredz Ekonomikas ministrijas (EM) izstrādātais priekšlikums.

play icon
Klausīties ziņas
info about playing item

EM izstrādājusi noteikumus par atbalstu eksportējošiem nodokļu maksātājiem Covid-19 krīzes seku pārvarēšanai. Atbilstoši Valsts ieņēmumu dienesta datiem, atbalstam kvalificējas 350 uzņēmumu.

Plānots, ka pieejamais valsts budžeta finansējums šim mērķim būs 51 miljons eiro. Atbalstu plānots sniegt granta veidā, kas tiks piešķirts saimnieciskās darbības veicējam darba samaksas kompensēšanai Covid-19 krīzes seku pārvarēšanai.

Atbalsts varētu tikt noteikts 25% apmērā no konkrētā uzņēmuma 2019.gada nomaksātajām valsts sociālās apdrošināšanas obligātajām iemaksām, bet ne vairāk kā 800 000 eiro saistītai personu grupai.

Paredzēts, ka uz atbalstu varēs pretendēt eksportējošie krīzes skartie nodokļu maksātāji, kuru preču un pakalpojumu eksporta apmērs un preču un pakalpojumu piegādes apmērs Eiropas Savienības teritorijā, izņemot Latviju, 2019.gadā sasniedza vismaz miljonu eiro. 

Uz atbalstu varēs pretendēt uzņēmumi, kuru ieņēmumi no saimnieciskās darbības Covid-19 krīzes ietekmē vienā mēnesī laika periodā no 2020.gada aprīļa līdz jūnijam, salīdzinot ar 2019.gada attiecīgo mēnesi, ir samazinājušies par 20%. Tāpat uz atbalstu varēs pretendēt uzņēmumi, kuru darbiniekiem izmaksātā mēneša vidējā bruto darba samaksa, par kuru ir veiktas valsts sociālās apdrošināšanas obligātās iemaksas, 2019.gadā ir ne mazāka kā 800 eiro. Tāpat atbalsta saņēmējam nevarēs būt nodokļu parāds, kas pārsniedz 1000 eiro.

Plānots, ka pieteikties atbalstam varēs līdz šā gada 30.septembrim, iesniedz Latvijas Investīciju un attīstības aģentūrā (LIAA) iesniegumu. LIAA uzraudzīs piešķirto līdzekļu izlietojumu.

Minētā atbalsta programma vēl ir jāsaskaņo ar Eiropas Komisiju (EK), tādējādi atbalsts tūrisma nozares uzņēmumiem būs pieejams tad, kad EK bus pieņēmusi lēmumu par komercdarbības atbalsta saderību ar Eiropas Savienības iekšējo tirgu.

EM norādīja, ka atbalsts netiks piešķirts tādām jomām kā, piemēram, ieroču un munīcijas tirdzniecībai, tabakas izstrādājumu ražošanai un tirdzniecībai, dzērienu vairumtirdzniecībai, izmitināšanai un ēdināšanai, operācijām ar nekustamo īpašumu, ceļojuma un tūrisma pakalpojumiem, sanāksmju un tirdzniecības izstāžu organizatoru pakalpojumiem, radošas, mākslinieciskas un izklaides darbībām, sporta nodarbībām, izklaides un atpūtas darbībām, azartspēlēm, zivsaimniecībai un lauksaimniecībai.

EM tūrisma un viesmīlības nozarē izstrādājusi atsevišķu atbalsta programmu, kas paredz, ka valsts varētu subsidēt tūrisma nozarē strādājošo algas, tam veltot 19,2 miljonus eiro.

recent icon

Jaunākās

popular icon

Populārākās