foto: REUTERS/SCANPIX
Banāni ir apdraudēti? Pasaulē izplatās slimība, ko pielīdzina koronavīrusam
Bizness un ekonomika
2020. gada 24. jūnijs, 10:50

Banāni ir apdraudēti? Pasaulē izplatās slimība, ko pielīdzina koronavīrusam

Jauns.lv

Banānus visā pasaulē šogad skārusi slimība, ko zinātnieki pielīdzina Covid-19, tikai banānos. Pirmo reizi “Panamas slimības” ( dēvēta arī par TR4) celms tika identificēts Taivānā, taču nu no Āzijas "pārlēcis" uz Tuvajiem Austrumiem, Āfriku un pat sasniedzis Dienvidameriku.

Zinātnieki to dēvē par Covid-19 ekvivalentu banānos. Īpaši raizējas Indija, kas ir pasaulē lielākā banānu ražotājvalsts, taču tās saražotais galvenokārt tiek apēsts uz vietas. 

TR4 vispirms uzbrūk auga lapām, kas sāk dzeldēt un galu galā novīst. Efektīvu līdzekļu cīņai ar to pagaidām nav, vēstī indiešu laikraksts “Hindustan Times”.

“Varētu teikt, ka tas ir Covid-19 augu pasaulē,” sacījis Indijas Nacionālā banānu pētniecības centra direktors.

Saskaņā ar Apvienoto Nāciju Organizācijas Pārtikas un lauksaimniecības organizācijas datiem, TR4 ir vispostošākā augu slimība un tai, līdzīgi kā Covid-19, pagaidām nav efektīvu ārstēšanas līdzekļu, tāpēc, lai aizkavētu tās izplatību, zinātnieki iesaka veikt biodrošības pasākumus, ieskaitot “augu karantīnu”. TR4 izplatība nu apdraud globālo 26 miljardu dolāru banānu tirdzniecības nozari.

Pastiprinātas bažas rada fakts, ka banāni ir veselīga uzkoda, kas vienlaikus ir arī pasaulē eksportētākais auglis, kas nozīmē, ka slimība importa ceļā var izplatīties no valsts uz valsti. Nozares pārstāvjus uztrauc arī tas, ka slimība nonākusi Dienvidamerikā, kas visvairāk eksportē banānus uz citām pasaules valstīm.

Ja TR4 neizdosies nokontrolēt, tad smagus zaudējumus varētu ciest banānu saimniecības, kā arī padarīt šo augli krietni dārgāku.