PVD brīdina: pērkot produktus svētku galdam, jābūt īpaši uzmanīgiem
Pārtikas un veterinārais dienests (PVD) aicina pircējus, iegādājoties pārtiku svētku galdam, pievērst uzmanību produktu derīguma termiņiem, informēja PVD Sabiedrisko attiecību daļas vadītāja Ilze Meistere.
Kā norādīja PVD pārstāve, vēlams iepirkties legālās tirdzniecības vietās, metot līkumu tā dēvētajiem "ratiņtirgotājiem" un nepērkot nezināmas izcelsmes, apšaubāmas kvalitātes pārtikas produktus. Tāpat jāpārbauda produkta derīguma termiņš un jāpērk tik daudz, cik var paspēt izlietot derīguma termiņa ietvaros. "Jāpārliecinās arī, vai produkts nesatur alergēnus, kā arī - vai iepakojums nav bojāts, nebaidoties preci arī pasmaržot, lai pārliecinātos, vai tai nepiemīt produktam neraksturīga smarža," norādīja Meistere.
Viņa atgādināja, ka pārtikas produktus, kas jāuzglabā aukstumā, piemēram, gaļu un gaļas produktus, pienu un piena produktus, zivis un zvejas produktus, salātus ar krējumu, saldos ēdienus, konditorejas izstrādājumus ar krēmu, nekavējoties jāieliek ledusskapī, bet jēlos produktus no gatavajiem jāuzglabā atsevišķi. Produktus jāuzglabā slēgtos traukos vai rūpīgi nosegtus.
"Pirms sākt gatavot ēdienu, ar ziepēm jānomazgā rokas, tas jādara arī pēc darbošanās ar jēlproduktiem, tualetes apmeklējuma un kontakta ar dzīvniekiem. Sasaldētos pārtikas produktus jāatkausē vai nu ledusskapī, tekošā aukstā ūdenī, vai mikroviļņu krāsnī. Produktus, kas vienreiz ir atkausēti, atkārtoti nesasaldē, jo tādējādi pasliktinās produktu garša, krāsa, konsistence un uzturvērtība. Gatavos produktus un jēlproduktus jāapstrādā atsevišķi, nelietojot vienus un tos pašus dēlīšus, nažus, traukus vai arī tie jānomazgā ar trauku mazgāšanas līdzekli pēc tam, kad tie izmantoti jēlproduktu apstrādei," stāstīja Meistere.
Viņa atzīmēja, ka karsto ēdienu vēlams pasniegt uzreiz pēc pagatavošanas vai arī uzglabāt to karstumā no plus 60 grādiem ne ilgāk kā divas stundas vai arī atdzesēt pēc iespējas ātri un novietot aukstumā. "Jāizvairās no ēdienu atkārtotas sildīšanas, bet, ja tas jādara, tad ne biežāk kā divas reizes, jo tā ēdiens zaudē kvalitāti, turklāt tas vairs nebūs arī tik drošs. Savukārt mērces, kuru gatavošanā izmantots krējums un majonēze, salātiem pievieno neilgi pirms ēdiena celšanas galdā; bet salātus - rasolus, siļķes kažokā, kulinārijas izstrādājumus neuzglabā pārlieku ilgi - ja neapēd visu tajā pašā dienā, atstāj aukstumā un apēd ne vēlāk kā nākamajā dienā," piebilda PVD pārstāve.
Tāpat Meistere aicināja saglabāt produktu pirkuma čeku, lai nepieciešamības gadījumā pierādītu pirkuma faktu. Savukārt par novērotiem pārkāpumiem pārtikas tirdzniecības vietās viņa aicināja informēt PVD, zvanot uz uzticības tālruni - automātisko atbildētāju 67027402.
LETA/Foto: Ieva Lūka/LETA