foto: AP/Scanpix
Vairāki ASV senatori īsi pirms krīzes pārdeva savas akcijas. Daudzi jautā – viņi zināja ko vairāk?
Kellija Leflere.
Bizness un ekonomika
2020. gada 10. aprīlis, 18:05

Vairāki ASV senatori īsi pirms krīzes pārdeva savas akcijas. Daudzi jautā – viņi zināja ko vairāk?

Jauns.lv

Vairāki ASV senatori izpelnījušies plašu sabiedrības un mediju kritiku, jo pirms jaunā koronavīrusa izraisītās saslimšanas Covid-19 uzliesmojuma ASV pārdeva savas akcijas, nezaudējot naudu un raisot pamatotu jautājumu – vai valstī, kuru tās iedzīvotāji kritizē par novēlotu reakciju attiecībā uz Covid-19 draudiem, bija cilvēki, kuri zināja iepriekš, ka gaidāms kas ļoti nelāgs?

Zināms, ka uzmanības lokā nonācis republikāņu senators Ričards Burrs, jo gaismā nāca ziņas, ka viņš februāra vidū pārdevis akcijas vērtībā no 628 tūkstošiem līdz 1,7 miljoniem ASV dolāru. Tas liek uzdot jautājumu, vai Burrs, kurš ir Senāta izlūkošanas komitejas priekšsēdētājs, savās interesēs izmantojis klasificētu informāciju par koronavīrusa draudiem. Viņš pats gan šīs ziņas noliedz.

Tomēr Burrs nav vienīgais, pār kura galvu sāka birt pārmetumu jūra. Arī republikāņu senatore Kellija Leflere atzinusi, ka janvārī pārdeva akcijas, kuras viņai piederēja kopā ar vīru, Ņujorkas biržas priekšsēdētāju.

foto: SIPA/Scanpix
Ričards Burrs

Gan Burrs, gan Leflere ir nelokāmi, apgalvojot, ka viņi neizmantoja savā rīcībā esošo informāciju, lai iedzīvotos uz koronavīrusa rēķina. Līdzīgi taisnojas vēl divi senatori – demokrāte Daiena Feinsteina un republikānis Džims Inhofs reģistrējuši liela apmēra darījumus šajā pašā laikā, taču arī viņi saka, ka tiem nav bijis nekāda sakara ar koronavīrusu, ziņo ASV mediji.

Iemesls, kāpēc šie gadījumi piesaista tik lielu uzmanību, ir sarežģītais laiks, kad tie ir veikti - apstākļos, kad akciju tirgus gāžas, ekonomika piedzīvo jaunu lejupslīdi, bet tūkstoši amerikāņu zaudē darbu. Kā norāda medijs “Vox” – pat tad, ja senatori nav darījuši neko nelikumīgu, simtiem tūkstošu vai miljonu akciju pārdošana tieši pirms lejupslīdes, nav labs signāls, jo daudzi amerikāņi tagad nesaprot pat tik daudz, kā lai vispār savelk galus, lai samaksātu par mājokli un pārtiku.

Burrs, nākot gaismā šīm ziņām, taisnojās, ka, veicot darījumus, paļāvās tikai uz publiski pieejamo informāciju, savukārt Leflere norādīja, ka faktu par šo darījumu uzzināja divas nedēļas vēlāk, jo investīciju lēmumus pieņem vairāki finanšu padomnieki, kuri rīkojas akciju tirgū Lefleres un viņas vīra vārdā.

Kāds eksperts, komentējot šos gadījumus, “Vox” sacīja, ka ASV Kongresa locekļiem pieejama tāda informācija, kas nav zināma parastajiem cilvēkiem. Tiek sagaidīts, ka šī informācija netiks likta lietā personīgā labuma gūšanai, tomēr apgalvojumi par iekšējās informācijas izmantošanu darījumos var būt ārkārtīgi sarežģīti un šādus iespējamos pārkāpējus ir grūti saukt pie atbildības.