foto: LETA
Nodokļu konsultants: krīzes laika atbalstu uzņēmējiem vajadzētu vienkāršot
Bizness un ekonomika
2020. gada 2. aprīlis, 14:35

Nodokļu konsultants: krīzes laika atbalstu uzņēmējiem vajadzētu vienkāršot

Jauns.lv

“Izņēmumi atbalsta sistēmā noteikti būs, ja būs likumi un Ministru kabineta noteikumi. Valdībai vēl ir laiks labot savas kļūdas un arī VID savas kļūdas, pieņemot lēmumus par atbalstu. Un jāņem vērā, ka pašreiz ne uzņēmējs, ne VID nevar izvērtēt savus apgrozījumus,” iestājoties par vienkāršāku sistēmu aprēķinos, kam piešķirt atbalstu krīzes laikā RīgaTV 24 raidījumā “Preses Klubs” teica Latvijas nodokļu konsultantu asociācijas valdes loceklis Ainis Dābols.

Dābols skaidroja, ka steigā pieņemtie lēmumi un VID rīcība, kas sekojusi pēc šiem lēmumiem, vēl tiks vērtēta. “Ir lietas, kas jau bija teiktas iepriekš – VID ģenerāldirektore Ieva Jaunzeme marta vidū teica, ka VID, izmaksājot pabalstus, vadīsies un atbalstīs tos uzņēmējus, kam nav nodokļu parādu. Pirms tika pieņemti attiecīgie likumi, VID jau bija nopozicionējis, kam sniegs šo atbalstu. Un es ieteiktu uzņēmējiem pēc šī vadīties, bet izņēmumi noteikti būs,” sacīja Dābols.

Vērtējot valdības lēmumu COVID-19 ekonomisko seku pārvarēšanai mobilizēt 2 miljardus eiro, Dābols ir skeptisks un pievērš uzmanību neskaidrībām: “Ko nozīmē divi miljardi? Mēs nevaram viņus iztērēt, mēs neesam ne Krievija, ne Amerika, tas ir daudz. Mums budžets Latvijā ir 10 miljardi un tagad tos papildus 2 miljardus mēs piešķirsim kam? Kā mēs viņus vispār idejiski notērēsim, tā ir liela nauda,” sacīja ir Dābols.