foto: Ekrānuzņēmums no "Facebook",
“Dienā nopirka tikai piecas kafijas.” Covid-19 krīze apstādinājusi arī ģimenes uzņēmumu “Kurts Coffee”
Karlsonu ģimenes uzņēmums, kura peļņa tiek novirzīta smagi slimā dēliņa Kurta rehabilitācijai, apstādinājis darbību drīz pēc ārkārtējās situācijas izsludināšanas. Šobrīd gan ģimenei var sniegt atbalstu, attālināti pērkot tepat Latvijā grauzdētas kafijas pupiņas.
Bizness un ekonomika
2020. gada 31. marts, 04:15

“Dienā nopirka tikai piecas kafijas.” Covid-19 krīze apstādinājusi arī ģimenes uzņēmumu “Kurts Coffee”

Edvīns Rakickis

Jauns.lv

Kopš valstī izsludinātās ārkārtējās situācijas saistībā ar Covid-19 izplatīšanos grūtības piemeklējušas arī Rīgā labi zināmos mazos kafijas veikaliņus “Kurts Coffee”. Šis Ketijas un Ērika Karlsonu ģimenes bizness ir veltījums abu dēliņam, kurš cieš no smagām veselības problēmām. Kā sarunā ar Jauns.lv atklāja Ketija – veikaliņi bija jāaizver jau drīz pēc 12. marta.

play icon
Klausīties ziņas
info about playing item

“Notiekošais mūsu ģimeni un arī kafijas veikaliņu biznesu ir ļoti ietekmējis. Saprotams, ka šo darbu īsti nevar darīt no mājām, tādēļ esam bijuši spiesti aizvērt gan abus kioskus, gan mazo kafijas stūrīti Cēsu ielā,” atklāj Ketija.

Dienā nopērk tikai piecas kafijas

Viņa pastāsta, ka drīz pēc ārkārtējās situācijas izziņošanas, apmeklētāju skaits ļoti sarucis – dienā veikaliņā kafiju nopirkuši vidēji pieci cilvēki.

“Piecas kafijas krūzītes, tie ir 15 eiro ieņēmumi dienā. Darbinieks, kuram likme ir 3 līdz 3,50 eiro stundā, dienā mums izmaksā 50 eiro. Mums uz diviem veikaliņiem ir seši darbinieki – pa trīs katrā, uz maiņām. Papildus tam vēl ir jāmaksā īre un komunālie maksājumi. Darbinieki aukstajos mēnešos izmanto sildierīces, arī kafijas automāti patērē resursus,” stāsta veikaliņa īpašniece.

Mazā ģimenes uzņēmuma telpu izīrētājs ir Rīgas dome, un Ketija saka, ka pagaidām nav pamata domāt, ka uzņēmums varētu sagaidīt pretimnākšanu.

Tukšās Rīgas ielas Covid-19 izplatības ierobežošanas laikā

Pēc valstī izsludinātās ārkārtējās situācijas saistībā ar Covid-19 izplatību Rīgas ielas kļuvušas tukšas, un galvaspilsētas ritms ir pieklusis.

gallery icon
66

Nākotni neņemas prognozēt

Karlsonu ģimene ir informēta par to, ka ārkārtējās situācijas beigu datums – 14. aprīlis –, visticamāk, tiks pārcelts, uzskata, ka šobrīd situācijas attīstību ir grūti paredzēt, un no prognozēm par mazā uzņēmuma nākotni atsakās.

“Skaidrs, ka vismaz kādu laiku būsim ciet. Mēs jau nu arī nebūsim tas uzņēmums, kuru valsts tagad ņems un glābs,” telefonsarunā piebilst Ketija.

Tiem, kuriem garšo laba, tepat Latvijā profesionāli grauzdēta kafija, gan derētu zināt, ka ģimenes darbu, no kura līdzekļi tiek lietoti mazā Kurta veselības stāvokļa uzlabošanai, var atbalstīt, attālināti pērkot kafijas pupiņas.

Sīkāku informāciju par to iespējams iegūt “Kurts Coffee” oficiālajā “Facebook” kontā, un rakstot Ketijai Karlsonei privāti.

Notiekošais ietekmē arī ģimenes dzīvi

Karlsonu ģimenē šobrīd aug trīs bērni – Kurts un vēl divas meitenes. Ketija stāsta, ka pašreizējie ierobežojumi ir būtiski ietekmējuši ne vien biznesu, kurš ziemas mēnešos, nozares specifikas dēļ arī bez pēkšņās Covid-19 krīzes, peļņu nenes, bet arī ģimenes dzīvi.

recent icon

Jaunākās

popular icon

Populārākās

“Janvārī Kurtam bija smaga gūžas operācija. Atgūšanās no tās notiek joprojām, taču ārkārtējās situācijas dēļ fizioterapeiti šobrīd nepieņem. Pavasarī cerējām vēl paspēt aizbraukt uz rehabilitācijas centru Slovākijā, taču tas nebūs iespējams,” saka māmiņa.

Papildus tam šobrīd abas ģimenes meitas mācās attālināti, kas, arīdzan esot pārbaudījums gan viņai, gan bērniem.

Kafijas veikaliņi “Kurts Coffee” līdz šim darbojušies Tērbatas ielā 2, Zigfrīda Annas Meierovica bulvārī 8 un Cēsu ielā 20, kur skaistumkopšanas salonā bija iekārtots neliels kafijas stūrītis.