foto: REUTERS/SCANPIX
Britu aviokompānija "flybe" ved sarunas par iespējamu valsts aizdevumu
Finanšu grūtībās nonākusī Lielbritānijas zemo cenu aviokompānija "flybe" ved sarunas ar valdību.
Bizness un ekonomika
2020. gada 17. janvāris, 17:12

Britu aviokompānija "flybe" ved sarunas par iespējamu valsts aizdevumu

Jauns.lv / LETA

Finanšu grūtībās nonākusī Lielbritānijas zemo cenu aviokompānija "flybe" piektdien paziņoja, ka ved sarunas ar valdību par iespējama valsts aizdevuma saņemšanu.

"Mēs vedam sarunas ar valdību par iespējamu aizdevumu, nevis glābšanu, bet komerciālu aizdevumu, kas ir tāds pats, kā aizdevums, ko mēs ņemtu no jebkuras bankas," paziņojumā darbiniekiem norādīja "flybe" izpilddirektors Marks Andersons.

"Valdība mums neizdos naudu, ja tā neuzskatīs, ka mums ir ticams plāns," skaidroja Andersons.

Atsevišķā paziņojumā "flybe" pavēstīja, ka aviokompānija vienojusies ar Lielbritānijas valdību par maksājumu plānu, lai atliktu nodokļu maksājumus nepilnu desmit miljonus sterliņu mārciņu (12 miljonu eiro) apmērā.

Vienlaikus lidsabiedrība kritizējusi kā neprecīzus Lielbritānijas mediju izteikumus, ka tās nodokļu parāds pārsniedz 100 miljonus mārciņu (apmēram 120 miljonus eiro) .

Jau vēstīts, ka Lielbritānijas valdība šonedēļ paziņoja par vienošanos "flybe" glābšanai, kas ļaus Eiropas lielākajai reģionālajai aviokompānijai turpināt darbu un saglabāt apmēram 2000 darbavietu.

Ne Lielbritānijas valdība, ne pati kompānija nav publiskojusi vienošanās finansiālos aspektus.

Abas puses ir netieši norādījušas, ka vienošanās pakete ietver gaisa satiksmes nodevu, kuras maksā "flybe" klienti, pārskatīšanu un papildu investīcijas no akcionāriem.

Aviokompāniju pērn iegādājās konsorcijs "Connect Airways", kurā ietilpst lidsabiedrība "Virgin Atlantic", infrastruktūras uzņēmums "Stobart" un investīciju kompānija "Cyrus Capital Partners".

"flybe" gadā pārvadā ap astoņiem miljoniem pasažieru. Tā no Lielbritānijas piedāvā reisus uz 170 galamērķiem Eiropā.

Kompānijas finanšu rādītāji ir pasliktinājušies saistībā ar lielo konkurenci tirgū un pieprasījuma kritumu saistībā ar neskaidrībām, ko rada gaidāmā Lielbritānijas izstāšanās no Eiropas Savienības.

"flybe" varēja kļūt par otro britu lidsabiedrību, kas pārtrauktu darbību pēdējo četru mēnešu laikā.

Jau ziņots, ka "Thomas Cook", kas bija viens no lielākajiem un vecākajiem tūrisma operatoriem pasaulē, un kam pieder tāda paša nosaukuma aviokompānija, 23.septembrī paziņoja par bankrotu.

Savukārt februārī bankrotēja Lielbritānijas reģionālā aviokompānija "flybmi". Par bankrota iemesliem tā nosauca augstās izmaksas un breksita radītās neskaidrības.