foto: REUTERS/SCANPIX
Starptautiskais uzraugs rada neizpratni, atzinīgi vērtējot Krieviju finanšu noziegumu apkarošanā
FATF ziņojums esot neadekvāti slavinošs Krievijai - valstij, uz kuru ved visi pēdējo gadu lielākie naudas atmazgāšanas skandāli, pauž speciālisti.
Bizness un ekonomika
2019. gada 22. novembris, 15:18

Starptautiskais uzraugs rada neizpratni, atzinīgi vērtējot Krieviju finanšu noziegumu apkarošanā

Jauns.lv

Finanšu darījumu darba grupa (FATF), kuras uzdevums ir naudas atmazgāšanas apkarošana, savā ziņojumā neizprotamu iemeslu dēļ grasās piešķirt, pēc ekspertu domām, neadekvāti pozitīvu vērtējumu Krievijai.

FATF ir starptautiska organizācija, kura, balstoties uz G7 valstu iniciatīvu, tika izveidota 1989. gadā. Tās pamatuzdevums ir naudas atmazgāšanas apkarošanai labvēlīgas politikas veicināšana starptautiskā mērogā, kā arī uzraudzība. Pēcāk, 2001. gada mandāts tās darbību paplašināja, iekļaujot terorisma finansēšanas apkarošanu.

Jauna ziņojuma melnrakstā, pretēji starptautisku ekspertu un daļēji arī pašu Krievijas atbildīgo institūciju skatījumam, FATF grasās atzīt, ka austrumu kaimiņvalsts spējas kontrolēt un izskaust finanšu noziegumus ir vienas no augstākajām pasaulē.

Augsts vērtējums valstij, uz kuru ved lielākie finanšu skandāli

Nākammēnes publicējamajā 323 lappušu biezajā dokumentā FATF kritizē kopumā vājās naudas atmazgāšanas apkarošanas programmas Krievijas aizdevēju vidū, Krievijas centrālās bankas uzraudzību un valsts nespēju sodīt pārkāpējus.

Taču ziņojums uzteic Krievijas centienus identificēt un sodīt terorisma finansētājus un sadarbību ar citām valstīm šajā jomā. Līdztekus plānots slavēt arī “Rosfinmonitoring”, kura uzdevums ir aizdomīgu darījumu analizēšana un sadarbība ar likumu sargājošajām iestādēm.

“Naudas atmazgāšanas un terorisma finansēšanas apkarošanu Krievijas valdība ir noteikusi kā augstāko prioritāti,” teikts ziņojuma melnrakstā, kuru ieguvusi Sertificēto naudas atmazgāšanas novēršanas speciālistu asociācija (ACAMS) un kurš aprakstīts portālā Moneylaundering.com.

Minēts arī, ka starp-departamentu sadarbība Krievijā esot ļoti spēcīga finanšu noziegumu apkarošanas sistēmas sastāvdaļa.

Ziņojumā, kas tapis pēc divu nedēļu ilgas Krievijā notiekošā izvērtēšanas, ļoti laba vai laba atzīme piešķirta saistībā ar 35 no 40 tehniskajām rekomendācijām. Atlikušajās piecās Krievija saņēmusi otro zemāko iespējamo novērtējumu.

Šoreiz FATF arī pirmo reizi izvērtējis to, kā finanšu noziegumus praksē palīdz apkarot Krievijas likumdošana un regulas.

No ziņojuma izriet, ka Krievija saņems divus “augstākais” novērtējumus par saviem centieniem vērsties pret terorisma finansēšanu, četrus “vērā ņemams” novērtējumus un piecus “viduvējs” novērtējumus citās saistītajās jomās.

Neskatoties uz augstajiem novērtējumiem, FATF atzīst, ka, par spīti “kopumā efektīvajai finanšu noziegumu apkarošanas sistēmai”, joprojām ir izplatīta “banku un aizdevēju nevēlēšanās sadarboties vai pakļauties” finanšu sektora regulām.

Plaši aprakstīts arī tas, ka neefektīvā veidā un nekvalitatīvā formā bieži tiek iesniegti ziņojumi par aizdomīgiem darījumiem.

Arī Krievijas centrālā banka uzraudzību veicot pavirši un neefektīvi – praksē tā par nepietiekami prioritāru izvirza augstam riskam pakļautu finanšu institūciju izvērtēšanu, salīdzinājumā ar zema riska institūciju uzraudzību.

Papildus tam, lai arī bankām, kuras atsakās pakļauties regulām tiek atņemta licence, sodanaudas neesot pietiekami lielas, lai dotu impulsu finanšu sektorā strādājošajiem nākotnē neveikt pārkāpumus.

Taču, neskatoties uz to, Krievija nav saņēmusi novērtējumu “zems” nevienā no FATF rādītājiem. Kā ACAMS apgalvo “Royal United Services Institute” analītiķis Metjū Redheds, FATF ziņojums liek noprast, ka augstos vērtējumus Krievija, par spīti visām konstatētajām problēmām, saņēmusi, jo nez kādēļ FATF ieskatā, vērā ņemami plusi ir adekvāts risku izvērtējums, spēja ievākt informāciju par finanšu nozarē notiekošo un modernās tehnoloģijas, kuras savā darbā implementē “Rosfinmonitoring”.

Šādi rezultāti, ja tie tik tiešām tiek publicēti, ierindotu bijušo PSRS lielvalsti kā astoto starp 90 valstīm, kuras līdz šim ir izvērtētas, balstoties uz FATF 2013. gada metodoloģiju.

Sarakstā virs Krievijas būtu vien Šveice, Itālija, Spānija, Izraēla, ASV un Lielbritānija, kura pērn, veiksmīgas lobēšanas kampaņas ietvaros, panāca agrīnas kritikas noklusināšanu un augstākos attiecīgos rādītājus jebkuras valsts vēsturē, aplūkojot FATF ziņojumu raksta ACAMS.

“Viņiem [Krievijai] šī finanšu noziegumu apkarošanas sistēma ir ļoti autoritatīva, tamdēļ nav brīnums, ka tā iegūst labus novērtējumus, ja tiek pielietota, lai aplūkotu personas par kurām valsts tik tiešām grib zināt,” ACAMS publikācijā pauž Finanšu integritātes institūta (“Case Western University”) direktors Ričards Gordons, “Tas [autoritatīvā sistēma] šķiet nepareizi, taču, jo vairāk iedziļinies, jo vairāk loģikas tur ir.”

FATF ziņojums – perfekts piemērs brāķim

FATF pārlieku pozitīvais vērtējums par Krieviju, kura ir bēdīgi slavena ar augsto korupcijas līmeni un ievelk naudas atmazgāšanas shēmās Eiropas valstis, bez šaubām tiks vērtēts ļoti pretrunīgi un liks uzdot jautājumus par to, cik adekvāta un jēgpilna ir FATF metodoloģija.

Eksperti ACAMS publikācijā norāda, ka multimiljonu atmazgāšanas skandāli, kuros iezīmējas Dānijas “Danske Bank”, Zviedrijas “Swedbank” un Latvijas “ABLV Bank”, kā arī daudzi citi ved tieši uz Krieviju.

“Būtībā viņi [FATF] savā ziņojumā apgalvo, ka Krievijai ļoti labi sanāk sēdēt uz masīvas problēmu kaudzes un glauda Krievijas atbildīgās varasiestādes pa galvu,” Moneylaundering.com apgalvo “Royal United Services Institute” analītiķis Metjū Redheds, piebilstot, ka konkrētais FATF ziņojums pašreizējā formātā ir perfekts piemērs brāķim.