Auto un tehnoloģijas
2019. gada 13. novembris, 12:54

VIDEO: Pauls Timrots vizinās ar Ceļu policijas jauno netrafarēto superauto

Jauns.lv

Pirms kāda laika pie stūres sēsties tiesīgo sabiedrības daļu pāršalca ziņa par Ceļu policijas rīcībā esošu automašīnu ar 360 grādu kameru, kura spēj redzēt visdažādākos šoferu pārkāpumus. Raidījuma “Zebra” vadītājs Pauls Timrots izmantoja iespēju izbraukt ar jauno policijas automašīnu, uzzinot vairāk par tās darbību.

“Neviens no mums jau netaisās pārkāpt Ceļu satiksmes noteikumus, bet, kad sākas runas par jaunu netrafarētu policijas mašīnu, nez kāpēc mums visiem gribas zināt, kā tā izskatās,” teic Timrots.

Izbraucienā ar Ceļu policijas jauno spēkratu, kurš aprīkots ar ļoti spējīgu, multifunkcionālu 360 grādu kameru, raidījuma vadītājs izzina šāda automobiļa spējas pamanīt pārkāpējus un uzturēt kārtību satiksmē.

Kas zināms par policijas jauno spēkratu?

Šādas automašīnas iegāde nebija noslēpums, jo jau 2018. gadā spēkrats tika izmantots testa režīmā un pēcāk rīkots iepirkuma konkurss.

Publiski pieejamā informācija liecina, ka konkrētais iepirkums apzīmēts kā "automātiska transportlīdzekļu valsts reģistrācijas numura zīmju nolasīšanas/atpazīšanas un ceļu satiksmē izdarītu pārkāpumu fiksēšanas sistēma".

Publiski pieejamā iepirkuma nolikumā skaidrots, ka no reģistrēta notikuma ir iespēja noformēt pārkāpuma protokolu, izmantojot uzņemto video materiālu un konstatētos pārkāpuma datus.

Tāpat sistēma paredz iespēju no video materiāla izņemt kadru un izgriezt numura zīmes attēlu un izmantot tos protokola noformēšanai.

Paredzēts, ka protokolā jāiekļauj šāda informācija par pārkāpumu: pārkāpuma attēla bilde, numura zīmes bilde, pārkāpuma GPS koordinātes un vietas adrese, kā arī datums un laiks, kad konstatēts pārkāpums.

Sistēma ir sasaistē ar šādiem valsts reģistriem datu iegūšanai: Transportlīdzekļu un to vadītāju valsts reģistru, Iekšlietu ministrijas Pilsonības un migrācijas lietu pārvaldes - Personas datu pārlūku, Valsts kasi un Uzņēmumu reģistru.

Valsts policijas Satiksmes drošības pārvaldes priekšnieks Normunds Krapsis jau 2018. gadā skaidroja, ka aprīkoto automašīnu varēs konstatēt dažādus autovadītāju pieļautus satiksmes noteikumu pārkāpumus, tostarp, telefonu lietošanu, braukšanu pie sarkanās gaismas vai bez apdrošināšanas.

Šī automašīna var arī kontrolēt vai transportlīdzekļiem ir derīga tehniskā apskate, braukšanu pa sabiedriskā transporta joslām un virziena rādīšanu.

"Sistēma darbojas šādi – satiksmes plūsmā policijas automašīnā iebūvētā sistēma automātiski nolasa tuvumā esošo transportlīdzekļu numura zīmes, lai, savienojoties ar datu bāzēm, pārbaudītu, vai nav pārkāpumi. Papildus, ja kādā no tuvumā esošajām automašīnām vadītājs, piemēram, lietos tālruni, tad policijas automašīnā ierīkotās kameras konstatēs šo pārkāpumu. Neviens no pārkāpējiem netiks apturēts, bet automašīnas īpašniekam vēlāk tiks atsūtīts paziņojums par uzlikto sodu," 2018. gadā skaidroja Krapsis.