foto: REUTERS/SCANPIX
"Swedbank": naudas atmazgāšanas lietu izskata arī Eiropas Centrālā banka
FILE PHOTO: A Swedbank sign is seen on the bank's building in Tallinn, Estonia October 3, 2019. Picture taken October 3, 2019. REUTERS/Ints Kalnins/File Photo
Bizness un ekonomika
2019. gada 23. oktobris, 13:40

"Swedbank": naudas atmazgāšanas lietu izskata arī Eiropas Centrālā banka

Jauns.lv

"Swedbank" norādījusi, ka izmeklēšanā par tās lomu milzīgā naudas atmazgāšanas skandālā, iesaistījušās vairākas ASV aģentūras, kā arī Eiropas Centrālā banka, vēsta "Bloomberg".

"Swedbank" grupas vadītājs Jenss Henriksons nesniedza sīkāku informāciju par to, kuras ASV aģentūras piesaistītas šai lietai.

Viņš norādījis, ka skandāls esot būtiski samazinājis bankas iespējas sasniegt plānoto peļņu.

Izmeklēšana tika sāka pēc ziņām, ka starp "Swedbank" un "Danske Bank" Baltijas struktūrvienībām notikuši aizdomīgi naudas pārskaitījumi. 

Patlaban izmeklēšana notiek Zviedrijas, Igaunijas un ASV bankās. Izmeklēšana sākta pēc apsūdzībām, ka bankā veikti aizdomīgi darījumi, galvenokārt no bijušajām Padomju Savienības valstīm.

Trešdien "Swedbank" sniegusi plašākas ziņas par notiekošajām pārbaudēm.

Ārvalstu mediji ziņo, ka Latvijas Valsts policijas Ekonomisko noziegumu apkarošanas pārvalde un Eiropas Centrālā banka veic izmeklēšanu Latvijas bankās un paredzams, ka tā noslēgsies līdz gada beigām.

Tikmēr Zviedrijas Ekonomisko noziegumu apkarošanas pārvalde izmeklē, vai bankas darbinieki ir pārkāpuši komunikācijas likumus, kas saistīti ar naudas atmazgāšanu un pagaidām neesot zināms, kad tā varētu beigties. Izmeklēšanu "Swedbank" veic arī vairākas ASV varasiestādes un tā var ilgt vairākus gadus.

Tiek ziņots, ka "Swedbank" iekšējās izmeklēšanas rezultātā "vairākiem darbiniekiem nācās atstāt darbu" bankā. Laika posmā no 2007. gada līdz 2019. gada martam pārskaitījumi apmēram 14 miljardu eiro apmērā esot veikti no Baltijas bankām. 

Jau vēstīts, ka skandāls par naudas atmazgāšanu sākotnēji izcēlās saistībā ar "Danske Bank" Igaunijas struktūrvienību, caur kuru, kā tiek uzskatīts, dažu gadu laikā atmazgāti aptuveni 200 miljardi eiro.

Vēlāk aizdomas par dalību naudas atmazgāšanā radās arī pret Zviedrijas "Swedbank" un Somijas "Nordea" banku, un pētniecisko žurnālistu konsorcijs "Organized Crime and Corruption Reporting Project" (OCCRP) februārī ziņoja par naudas atmazgāšanas shēmu, kuras centrā atradās bankrotējusī Lietuvas banka "Ūkio bankas".