foto: Zane Bitere/LETA
Finanšu ministrija brīdina, ka nākamais Eiropas Savienības fondu ieviešanas cikls var aizkavēties
Nauda no Eiropas Lauksaimniecības Fonda lauku attīstībai vairs nebūs pieejama.
Bizness un ekonomika
2019. gada 30. jūnijs, 09:45

Finanšu ministrija brīdina, ka nākamais Eiropas Savienības fondu ieviešanas cikls var aizkavēties

Jauns.lv / LETA

Nākamais Eiropas Savienības (ES) fondu ieviešanas cikls, kas ilgs no 2021. gada līdz 2027. gadam, var nedaudz aizkavēties, valdībā iesniegtajā informatīvajā ziņojumā norāda Finanšu ministrija (FM).

play icon
Klausīties ziņas
info about playing item

Informatīvajā ziņojumā par Eiropas Reģionālās attīstības fonda, Eiropas Sociālā fonda plus un Kohēzijas fonda ieviešanu 2021.-2027. gadā Latvijā norādīts, ka nākamā ES fondu plānošanas periodā ir paredzētas būtiskas izmaiņas attiecībā uz tajā iekļautajiem fondiem.

Atšķirībā no šī ES fondu plānošanas perioda, kas ilgst no 2014. gada līdz 2020. gadam, turpmāk vairs starp ES fondiem netiks iekļauts Eiropas Lauksaimniecības Fonds lauku attīstībai, bet papildus ir iekļauti Patvēruma un migrācijas fonds, Iekšējās drošības fonds un Robežu pārvaldības un vīzu instruments.

FM informē, ka ES fondu plānošanas dokumentu izstrāde 2021.-2027. gadam notiks, balstoties uz Nacionālajā attīstības plānā 2021.-2027. gadam (NAP2027) noteiktajām prioritātēm un mērķiem, kas aptver nozaru attīstības plānus, administratīvi teritoriālās attīstības reformu un teritoriālās attīstības plānošanas dokumentus, kā arī identificē valsts budžeta līdzekļu, ES fondu un citu ES budžeta instrumentu investīcijas.

Tāpat ministrijā atzina, ka ES fondu plānošanas dokumentu sagatavošanai nepieciešamās investīcijas tiks noteiktas atbilstoši NAP2027 gala redakcijai, kā arī atbilstoši izstrādātajiem nozaru vidēja termiņa plānošanas dokumentiem un teritoriālās attīstības plānošanas dokumentiem, kā nosacījumam teritoriālo investīciju veikšanai. Plānots, ka valdībā NAP2027 varētu nonākt šā gada oktobrī.

Vienlaikus FM atzina, ka patlaban nākamais ES fondu plānošanas perioda cikls varētu tikt sākts savlaicīgi, tomēr pastāv iespējamība, ka jaunā perioda attiecīgo regulu pieņemšana var aizkavēties. Tādējādi arī nacionālie normatīvie akti,, kas regulē atbalsta mērķu ieviešanu, varētu tikt pieņemti un attiecīgi stāties spēkā tikai 2021. gada otrajā pusē.

Lai risinātu minēto problēmjautājumu un nodrošinātu atsevišķu specifisko atbalsta mērķu īstenošanas uzsākšanu jau 2021. gada pirmajā ceturksnī, FM līdz 2020. gada aprīlim izstrādās risinājumu ātrāk uzsākamo specifisko atbalsta mērķu ieviešanai.