foto: Evija Trifanova/LETA
Finanšu ministrija piedāvā mainīt ierobežojumus pašvaldībām ņemt aizņēmumus
Eiro banknotes.
Bizness un ekonomika
2019. gada 8. jūnijs, 22:45

Finanšu ministrija piedāvā mainīt ierobežojumus pašvaldībām ņemt aizņēmumus

Jauns.lv / LETA

Ministru kabinets (MK) 11. jūnijā plāno skatīt Finanšu ministrijas (FM) sagatavoto informatīvo ziņojumu "Par 2019. gada kopējo pašvaldību aizņēmumu limitu un pašvaldību aizņēmumu pieprasījumiem", kurā piedāvāts pārskatīt ierobežojumus pašvaldībām aizņemšanās jomā, liecina MK sēdei sagatavotie dokumenti.

Ministrija aicina atbalstīt piedāvāto risinājumu, ka prioritāri tiek izsniegti aizņēmumi Eiropas Savienības (ES) un citas ārvalstu finanšu palīdzības līdzfinansēto projektu īstenošanai ar aizņēmuma apmēru, kas nepārsniedz projekta attiecināmo izmaksu kopsummu.

Tāpat kredīti tiktu izsniegti 2018. gadā sākto projektu, kuros pērn ir sākti būvdarbi un kuri tiek īstenoti bez ES un citas ārvalstu finanšu palīdzības līdzfinansējuma, bet ar valsts budžeta līdzfinansējumu vai aizdevumu. Šajā gadījumā aizņēmumi būs paredzēti projektu pabeigšanai. FM secinājusi, ka minēto projektu pabeigšanai pašvaldībām 2019. gadā ir nepieciešami aizņēmumi kopsummā līdz 9,6 miljoniem eiro.

Informatīvajā ziņojumā iekļauts arī viens papildu gadījums. Proti, izvērtēta situācija ar Alojas novada pašvaldības projektu "Alojas Ausekļa vidusskolas Lielās skolas ēkas pārbūve", kas uzsākts, lai novērstu konstatēto ārkārtas pirmsavārijas situāciju un nodrošinātu skolēnu uzturēšanos drošā mācību vidē. Skolēni pašlaik ir spiesti mācīties pielāgotās telpās, jo mācību process tiek organizēts Alojas sporta halles foajē, garderobēs un atpūtas telpās, kā arī Mazās skolas ēkas trešā stāva telpās.

Lai sakārtotu šo situāciju un varētu nodrošinātu skolas funkcionalitāti jau 2019. gadā, pašvaldība ir pārskatījusi plānoto projektu, samazinot projektā plānotos darbus, kas nav saistīti ar skolas funkcionalitātes nodrošināšanu. Turklāt saskaņā ar Alojas novada domes lēmumu, ja netiek izpildīti valstī noteiktie kritēriji par skolēnu skaitu vidējās izglītības programmā un kvalitātes radītajiem, Alojas novada dome izskatīs un lems jautājumu par Alojas Ausekļa vidusskolas reorganizāciju par pamatskolu.

Par projekta ilgtspēju ir sniegts Vides aizsardzības un reģionālas attīstības ministrijas (VARAM) un Izglītības un zinātnes ministrijas pozitīvs atzinums par skolas nepieciešamību izglītības pakalpojuma nodrošināšanai un ieguldījumu ilgtspēju izglītības funkciju nodrošināšanā. Aizņēmuma apmērs 2019. gadā ir līdz 1,3 miljoniem eiro, kas var tikt precizēts.

Izvērtējot situāciju, FM piedāvā izsniegt pašvaldībai aizņēmumu ārkārtas situācijas sakārtošanai un skolas funkcionalitātes nodrošināšanai, ja novada dome nodrošina skolas atbilstību normatīvajos aktos noteiktajiem kritērijiem par vidusskolu vai arī reorganizē to par pamatskolu.

Ziņojumā arī noteikts, ka FM sadarbībā ar VARAM, gatavojot 2020. gada budžeta projektu, sadarbībā ar Latvijas Pašvaldību savienību (LPS) būtu jāizstrādā fiskāli atbildīgi priekšlikumi pašvaldību aizņemšanās nosacījumiem un kritērijiem 2020. gadā un vidēja termiņā. Tas nepieciešams, lai nodrošinātu ilgtspējīgu projektu īstenošanu ar pašvaldības budžeta līdzfinansējumu un fiskāli atbildīgu pašvaldību aizņēmumu saistību uzņemšanos un izpildi, par prioritāti saglabājot aizņēmumus ES projektu attiecināmo izmaksu apjomā.

Tāpat ministrijām un Centrālai finanšu un līgumu aģentūrai, izvērtējot pašvaldību ES un citu fondu līdzfinansēto projektu iesniegumus, būtu jāņem vērā noteiktais ierobežojums uz projekta neattecināmajām izmaksām un iespēju pašvaldībām tās finansēt no sava budžeta līdzekļiem.

VARAM, izskatot FM ziņojumu, konceptuāli atbalstījusi tā virzību, taču iesniegusi arī trīs iebildumus. Lielākā daļa iebildumu ņemti vērā, taču trešo jautājumu FM nav iekļāvusi ziņojumā. Proti, VARAM informatīvo ziņojumu vēlējusies papildināt ar jaunu punktu, nosakot, ka prioritāri tiek izsniegti arī aizņēmumi investīciju projektiem jaunu vietu izveidei pašvaldību pirmsskolas izglītības iestādēs, ja investīciju projekti tiek īstenoti pašvaldībās, kurās bērnu skaits rindā uz pašvaldības bērnudārzu ir vairāk nekā 100 bērnu. Iebildums no FM puses nav ņemt vērā, jo nav sniegta informācija par šiem projektiem nepieciešamo papildu aizņēmuma limitu 2019. gadam.