foto: Sintija Zandersone/LETA
Latvijai vajag "restartēt" FKTK
Finanšu un kapitāla tirgus komisijas priekšsēdētājs Pēters Putniņš.
Bizness un ekonomika
2019. gada 6. jūnijs, 13:25

Latvijai vajag "restartēt" FKTK

Jauns.lv

ASV Finanšu ministrijas sekretāra (ministra pēc Latvijas amatu hierarhijas) vietnieks terorisma finansēšanas jautājumos un Starptautiskās naudas atmazgāšanas apkarošanas organizācijas FATF (Financial Action Task Force jeb latviski Finanšu darījumu darba grupa) prezidents Maršals Bilingslijs vizītes laikā Latvijā, tiekoties ar mūsu amatpersonām un žurnālistiem, skaidri devis saprast, ka ASV ir nepieciešami sadarbības partneri, kuri runā patiesību un rīkojas godīgi.

play icon
Klausīties ziņas
info about playing item

Finanšu nozares eksperti uzskata, ka Bilingslija teikto var iztulkot arī kā apstiprinājumu Latvijā cirkulējošām baumām, ka 2018. gada "FinCEN" ziņojums par "ABLV Bank" varētu būt bijis daļēji maldinošas un bez faktoloģiska materiāla apstiprinātas Latvijas amatpersonu sniegtās informācijas ASV varasiestādēm rezultāts.

Jauns.lv aptaujātie avoti, kuri vēlas palikt anonīmi, atklāj, ka pēc ASV uzskata, Latvijas puse ir ilgstoši maldinājusi/ melojusi. Un ar šādām personām sadarboties nevēlas. Finanšu un kapitāla tirgus komisijas (FKTK) padomes nomaiņa, lai arī viedokļi gan starp politiskajiem spēkiem, gan banku sektora pārstāvjiem dalās, nāktu Latvijas finanšu sektoram par tikai labu. To negribīgi atzīst arī banku pārstāvji: lai arī Pēters Putniņš ir ļoti daudz izdarījis, lai stabilizētu situāciju banku sektorā, tomēr viņa vadībā banku sektoru sagaida vēl vairāk problēmu un vēl vairāk pārmetumu nekā reāls šo problēmu risinājums.

Jāatceras, ka FKTK vadītājs Putniņš vispirms kļuva par FKTK padomes priekšsēdētāja vietnieku un pēc tam priekšsēdētāju, lielā mērā pateicoties Latvijas Bankas prezidenta Ilmāra Rimšēviča virzīšanai un ietekmei uz Finanšu ministriju un Saeimā pārstāvētajām partijām.

Tikmēr zinātāji norāda, ka savulaik Ilmārs Rimšēvičs izspēlēja izcilu gājienu: izvirzīja Latvijas Bankas faktisko darbinieku Pēteri Putniņu, kurš pats un viņa sieva ir ģimenes draugi ar ZZS ietekmīgu politiķi, tādejādi netieši saņemot arī Aivara Lemberga piekrišanu Putniņa kandidatūrai, kura interesēs pastarpināti viņš esot darbojies savas karjeras sākumposmā.

Viena no būtiskākajām problēmām, ko nozares zinātāji norāda, Putniņš nav spējis izveidot saliedētu FKTK komandu gan pašas padomes, gan departamenta direktoru un darbinieku līmenī. Domstarpības ar priekšsēdētāja vietnieci Guntu Razāni un atbilstības departamenta direktori Maiju Treiju neveicināja ne konstruktīvu sadarbību ar nozares pārstāvjiem, ne efektīvu uzrauga darbu. Skaidrs, ka to apzinājās gan iepriekšējā, gan esošā Latvijas valdība, gan ASV puse.

Vienīgais reālais risinājums šajā situācijā: restartēt visu FKTK, nomainot gan esošo vadību, gan pārmaiņu rezultātā – iespējams, daudzus darbiniekus.

Tikmēr Bilingslijs intervijā žurnālam "Ir" skaidri atklājis savu skatījumu: “Ir ļoti svarīgi, lai mums būtu partneri, ar kuriem varam sadarboties.” Liekot noprast to, ka esošā FKTK vadība un visa komisija nespēj nodrošināt finanšu sektora dzīvotspēju, kur nu vēl attīstību šajos apstākļos. Jebkuras pārmaiņas, lai kādas tās arī būtu, būs labākas, nekā ir tagad.

Ko tur slēpt, ASV diktē noteikumus finanšu pasaulē, un, ja mēs nespējam šos noteikumus ievērot, tad mums tur nav ko darīt. Latvijas problēma ilgstoši bijusi gan Latvijas Banka, gan FKTK, gan valdība, kas bankām skaidri un gaiši nepateica, to jūs drīkstiet un to jūs nedrīkstiet darīt. Vai dariet tā, lai turpinātu dzīvot. Tā vietā tika veikli manipulēts ar informāciju gan vienā, gan otrā virzienā, kas noveda Latviju tur, kur tā ir, nobeidz aptaujātie nozares lietpratēji.

recent icon

Jaunākās

popular icon

Populārākās