foto: REX/ Vida Press
Virs Austrumukrainas notriektajā lidmašīnā mirušā bērna ģimene sūdz tiesā Krievijas bankas
Notikušā grafiska rekonstrukcija.
Bizness un ekonomika
2019. gada 5. aprīlis, 08:09

Virs Austrumukrainas notriektajā lidmašīnā mirušā bērna ģimene sūdz tiesā Krievijas bankas

Jauns.lv / LETA

Virs Austrumukrainas 2014.gadā notriektajā lidmašīnā bojāgājuša pusaudža tuvinieki vērsušies tiesā pret Krievijas bankām un ASV naudas pārvedumu uzņēmumiem, kas palīdzējuši finansēt Maskavas atbalstītās teroristu bandas Ukrainas austrumos.

ASV federālajā tiesā iesniegtajā prasībā Kvina Lūkasa Šansmena ģimene vērsusies pret Krievijas bankām "Sberbank" un "VTB Bank", kurām ir nodaļas arī ASV, kā arī pret ASV naudas pārvedumu uzņēmumiem "Western Union" un "MoneyGram". Šansmens bija vienīgais ASV pilsonis, kurš atradās virs Austrumukrainas 2014.gadā notriektajā Malaizijas pasažieru lidmašīna "Boeing 777". Lielākā daļa lidmašīnas pasažieru bija Nīderlandes un Austrālijas pilsoņi.

foto: REX/ Vida Press
Notikušā grafiska rekonstrukcija.

Prasībā finanšu uzņēmumi apsūdzēti par lielu naudas summu pārvedumiem uz Krievijas apbruņoto kaujinieku pašpasludinātajām Doņeckas un Luhanskas "republikām". Šie līdzekļi pamatā nākuši no krievu diasporām ASV un citās valstīs.

63 lapaspuses garajā prasībā pieprasīta kompensācija par nodarīto kaitējumu, un tā pamatota ar ASV pretterorisma likumu, kas ļauj Savienoto Valstu pilsoņiem, kuri cietuši teroristu uzbrukumos, pieprasīt materiālo atbalstu no tiem, kas noziedzniekus finansējuši.

"Cilvēki, kas izšāva raķeti, iespējams, nekad netiks saukti tiesas priekšā, lai atbildētu par saviem noziegumiem, taču visiem tiem, kas piedalījās viņu apbruņošanā un atbalstīšanā, tas jādara," teikts prasītāju advokāta izplatītajā paziņojumā.

"Šodien uzņēmumi un bankas, kas, ļaujot alkatībai ņemt virsroku, sniedz šiem teroristiem iespējas saņemt naudu no atbalstītājiem visā pasaulē, būs jāatbild par savām darbībām," uzsvēris advokāts.

Traģēdijas vietā meklē lidmašīnas "MH-17" pasažieru mirstīgās atliekas

gallery icon
21

Nīderlande un Austrālija pērn paziņoja, ka Krievija ir tiesiski atbildīga par tās zenītraķetes "Buk" piegādi, ar kuru 2014.gadā virs Maskavas atbalstīto kaujinieku kontrolētās teritorijas Ukrainas austrumos tika notriekta Malaizijas pasažieru lidmašīna "Boeing 777", nogalinot visus tajā esošos 298 pasažierus un apkalpes locekļus.

Aptuveni divas trešdaļas no bojāgājušajiem bija Nīderlandes pilsoņi.

Starptautiskā izmeklēšanas komisija pagājušajā gadā paziņoja, ka tās rīcībā ir pārliecinoši pierādījumi, kas apliecina, ka uzbrukumā izmantotā raķete un tās palaišanas iekārta nākusi no Krievijas 53.zenītraķešu brigādes, kas dislocēta Kurskā.

Nīderlandē sagaida mājās notriektās lidmašīnas upurus

Ar divām lidmašīnām otrdien Nīderlandē nolaidās pirmie 40 koka zārki - tajos gulēja pilsoņi, kuru dzīve aprāvās brīdī, kad "Malaysia ...

gallery icon
40