foto: LETA
Ar KNAB iesaisti turpinās ārvalstu uzņēmumu cīņa par elektrovilcienu piegādi "Pasažieru vilcienam"
"Pasažieru vilciens" nolēma iegādāties vilcienus no "Škoda Vagonka", kura piedāvātā līgumcena ir 241,888 miljoni eiro.
Bizness un ekonomika
2019. gada 26. februāris, 15:16

Ar KNAB iesaisti turpinās ārvalstu uzņēmumu cīņa par elektrovilcienu piegādi "Pasažieru vilcienam"

Jauns.lv / LETA

Spānijas uzņēmums "Patentes Talgo S.L." ("Talgo") iesniedzis sūdzību Iepirkumu uzraudzības birojam (IUB) par "Pasažieru vilciena" elektrovilcienu iepirkumu, liecina IUB mājaslapā publicētā informācija.

play icon
Klausīties ziņas
info about playing item

Sūdzības izskatīšanas termiņš vēl nav noteikts.

Saeimas Publisko izdevumu un revīzijas komisijā "Pasažieru vilciena" valdes priekšsēdētājs Rodžers Jānis Grigulis sacīja, ka pēc tam, kad februārī kā uzvarētājs iepirkumā tika nosaukts Čehijas uzņēmums "Škoda Vagonka", "Talgo" vērsās Administratīvajā tiesā par IUB lēmumu un pēc tam arī pašā IUB, pārsūdzot iepirkuma rezultātus.

"Mums līdz 6.martam ir jāsniedz paskaidrojumi, pie tā mēs strādājam un termiņā iekļausimies," sacīja Grigulis.

Tikmēr AS "Pasažieru vilciens" elektrovilcienu iepirkumam uzmanību pievērsis Korupcijas novēršanas un apkarošanas birojs (KNAB), otrdien Saeimas Publisko izdevumu un revīzijas komisijas sēdē sacīja Iepirkumu uzraudzības biroja (IUB) vadītāja Dace Gaile.

Viņa informēja, ka KNAB ir pieprasījis attiecīgā iepirkuma dokumentus.

Deputāti komisijas sēdē uzklausīja "Pasažieru vilciena" sniegto informāciju par jauno elektrovilcienu iepirkuma virzību.

Tostarp sēdes laikā Saeimas komisijas vadītājs Kaspars Ģirģens (KPV LV) IUB vadītājai vaicāja, vai, ņemot vērā, ka Čehijas uzņēmums "Škoda" ir iesaistīts "Rīgas satiksmes" korupcijas skandālā, pastāv varbūtība, ka arī "Pasažieru vilciena" elektrovilcienu iepirkumā pēc daudziem gadiem varētu atklāties korupcija? Savukārt Gaile atbildēja, ka viņa nevar pateikt, kas atklāsies nākotnē, bet pašreiz nav pamata izslēgt kādu pretendentu no iepirkuma konkursa.

Tāpat Gaile piebilda, ka "Pasažieru vilciena" elektrovilcienu iepirkums ir ļoti apjomīgs iepirkums, tāpēc visi iesaistītie cīnās par uzvaru tajā.

Kā ziņots, par tiesībām piegādāt 32 jaunus elektrovilcienus sacentās četri pretendenti - "Talgo", Šveices kompānijas "Stadler" Polijas meitasuzņēmums, Spānijas "Construcciones y Auxiliar de Ferrocarriles" (CAF) un "Škoda Vagonka". "Pasažieru vilciens" par uzvarētāju elektrovilcienu iegādes iepirkumā atzina "Talgo", kura piedāvātā līgumcena bija 225 303 262 eiro. Taču divi iepirkuma dalībnieki - "Škoda Vagonka" un CAF iesniedza Iepirkumu uzraudzības birojā sūdzības par sarunu procedūru.

Izskatot sūdzības, IUB aizliedza "Pasažieru vilcienam" slēgt līgumu ar "Talgo" par elektrovilcienu piegādi, savukārt, atkārtoti izvērtējot jauno elektrovilcienu iepirkumā iesniegtos piedāvājumus, "Pasažieru vilciens" nolēma iegādāties vilcienus no "Škoda Vagonka", kura piedāvātā līgumcena ir 241,888 miljoni eiro.

recent icon

Jaunākās

popular icon

Populārākās

Kompānijas vadība skaidroja, ka iepirkuma konkursā uzvarētājs mainīts, jo "Pasažieru vilciens" ņēma vērā IUB ieteikumus par to, ka jāizvērtē cita elektroenerģijas cena. Pārvērtējot vilcienu izmaksas dzīves ciklā, izdevīgākais piedāvājums bija "Škoda Vagonka". "Talgo" piedāvātā cena bija lētāka, taču vilcienu apkopes un uzturēšanas izmaksas 35 gadu ciklā "Škoda Vagonka" bija mazākas, līdz ar to mazākas arī kopējās izmaksas.

"Pasažieru vilciens" ir izveidots 2001.gadā, nodalot iekšzemes pasažieru pārvadājumus no "Latvijas dzelzceļa" veiktajām funkcijām. Iepriekš "Pasažieru vilciens" 100% bija "Latvijas dzelzceļa" meitasuzņēmums, taču 2008.gada oktobrī tas tika pārveidots par valsts uzņēmumu.