foto: Publicitātes
Kādēļ naudas taupīšana ir grūta, un ko Jums vajadzētu darīt citādāk
Bizness un ekonomika
2019. gada 11. janvāris, 09:30

Kādēļ naudas taupīšana ir grūta, un ko Jums vajadzētu darīt citādāk

Karlīna Timofejeva

Grūti atrast kādu cilvēku, kuram naudas taupīšana veiktos viegli. Lielākajai daļai, kas ir mēģinājuši to darīt, nācies vai nu ciest sakāvi, vai arī mainīt paņēmienus atkal un atkal, lai saprastu, kā beidzot iekrāt to naudas summu, kas vajadzīga. Ir vairāki iemesli, kādēļ īstenot šo uzdevumu var būt tik grūti.

Kā norāda ekonomikas eksperti, viens no cēloņiem ir uzmanības trūkums. Cilvēki visbiežāk par primārajām uzskata savas tūlītējās iegribas un vēlmes (piemēram, jauna telefona iegādi), aizmirstot par vajadzībām nākotnē (piemēram, došanos pensijā vai veselības uzlabošanu). Šo procesu iespējams salīdzināt ar prokrastināciju (darāmo darbu atlikšanu, apzinoties sekas). Saskaņā ar psihologu teikto, cilvēki savu nākotnes “es” uztver kā svešinieku, tādēļ arī ne vienmēr pieņem lēmumus, kas būtu viņiem labvēlīgi pēc mēneša, diviem vai gada.

Savukārt otrs iemesls, kādēļ cilvēkiem nav viegli taupīt naudu, saistīts ar to, ka mēdzam aizmirst, kā jutāmies laikā, kad finansiālā situācija nebija tik laba, kā gribētos. Un, protams, jāpiemin, ka naudas tērēšanu veicina ne tikai tehnoloģiju attīstība, bet arī interneta pieejamība, ietverot sociālos medijus un tajos esošo saturu.

Iedomājieties, kā Jūsu dzīve varētu mainīties, ja katru mēnesi, pienākot algas dienai, budžetā vēl būtu atlikusi summa, kas ar laiku augtu. Un šo naudu Jūs varētu novirzīt kādam mērķim, piemēram, doties ceļojumā, iegādāties auto, veikt mājokļa remontu, atļauties veselības apdrošināšanu vai ieguldīt izglītībā. Tas viss ir iespējams, taču, lai sāktu taupīt, Jums vajadzētu ievērot vairākus priekšnoteikumus:
•    Atbrīvojieties no parādiem. Ikmēneša rēķinu un parādu atmaksa ir viens no galvenajiem apstākļiem, kādēļ cilvēkiem neizdodas ietaupīt naudu. Kas attiecas uz aizdevumiem, mēdz gadīties, ka tiek noformēts pieteikums kredītam, rūpīgi neizpētot noteikumus vai nezinot, cik ilgi un kāda summas nāksies maksāt. Tieši tādēļ, ja tomēr rodas nepieciešamība pēc papildu līdzekļiem, ir vērts izvēlēties Creamcredit.lv, kas saviem klientiem piedāvā caurspīdīgu atmaksas grafiku bez slēptiem maksājumiem. Tas ļaus vieglāk saplānot tēriņus, kā arī veiksmīgāk atmaksāt kredītu.
•    Samaziniet izdevumus par pārtiku. Teju ikvienā mājsaimniecībā lielākās ikmēneša izmaksas rada tieši pārtikas produktu iegāde. Lai tās samazinātu, nepieciešams plānot maltītes uz priekšu, vēlams, aptuveni nedēļas garumā, kā arī, pirms došanās uz veikalu,  jāpārskata virtuves plaukti, lai noskaidrotu, kas Jums jau ir, un kas trūkst. Un, protams, vienmēr ņemiet līdzi iepirkumu sarakstu, lai izvairītos no impulsīviem pirkumiem.
•    Atceliet abonementus un maksas dalību dažādu pakalpojumu saņemšanai. Šeit var minēt Netflix, Spotify, ikmēneša skaistumkopšanas produktu kastes, sporta zāles apmeklējumus, žurnālu vai avīžu un citus abonementus. Ja tomēr nevarat bez kāda no tiem iztikt, mēģiniet atrast lētāku alternatīvu.
•    Izvairieties no pazīstamiem brendiem. Iegādājoties populāru brendu preces, cilvēki nereti vairāk samaksā par zīmola vārdu. Ja vēlaties ietaupīt, pērciet pārtikas produktus ikdienas lietošanai, medicīnas preces, tīrīšanas līdzekļus un papīra izstrādājumus, kas nav nākuši no pasaulslaveniem ražotājiem, jo nereti tie maksā krietni lētāk.
•    Automatizējiet savus ietaupījumus. Lai izvairītos no šaubām, kas pārņem, domājot par to, vai tiešām ir vērts taupīt naudu, padariet iekrājumu veidošanu par automātisku procesu, proti, savā internetbankā aktivizējiet automātiskos maksājumus, kas parūpēsies par to, lai katru mēnesi, kad bankas kontā ienāk alga, noteikta tās daļa tiktu pārskaitīta uz krājkontu vai vienkāršu kontu, ko esat atvēlējuši iekrājumiem.
•    Rūpīgi pārdomājiet, ko darīt ar papildu ienākumiem. Ja kādā mēnesī Jūs saņemat prēmiju, piemaksu, vai kādā citā veidā gūstiet lielāku peļņu, Jums ir jāpārdomā, ko ar šo “lieko” naudu darīt. Jūs varat to iztērēt, novirzīt kredīta atmaksai vai iekrājumiem.
•    Samaziniet izmaksas par enerģiju. Lai to izdarītu, ieteicams ne tikai mainīt spuldzes un salabot pilošos krānus, bet arī piedomāt pie saviem ikdienas paradumiem. Pavadiet dušā īsāku laiku, ejot ārā no telpām, vienmēr izslēdziet gaismu, samaziniet temperatūru telpā par pāris grādiem. Šīs ir nelielas, taču nozīmīgas pārmaiņas ceļā uz stabilāku finansiālo situāciju.
•    Aizņemieties, nevis pērciet. Ja rodas vajadzība pēc trimmera, rokas blendera vai citas lietas, ko parasti ikdienā nelietojat, prātīgāk to ir aizņemties no kaimiņiem, radiem vai draugiem, nevis pirkt pašiem, radot papildu izdevumus.
Ja Jums ir padomi, kā vieglāk ietaupīt naudu, dalieties ar tiem komentārā!

Reklāmas raksts tapis sadarbībā ar Ferratum Bank