foto: Shutterstock
LLU zinātnieki izstrādājuši no brētliņām radītu inovatīvu produktu
Brētliņas zivju tirgū.
Bizness un ekonomika
2018. gada 4. decembris, 12:47

LLU zinātnieki izstrādājuši no brētliņām radītu inovatīvu produktu

Jauns.lv / LETA

Latvijas Lauksaimniecības universitātes (LLU) Pārtikas tehnoloģiju fakultātes zinātnieki izstrādājuši no brētliņām radītu inovatīvu produktu - restrukturētu brētliņu masu.

play icon
Klausīties ziņas
info about playing item

Projekta pārstāvji norādīja -, lai saglabātu tirgu un palielinātu nozares darba efektivitāti, kā arī samazinātu ražošanas negatīvo ietekmi uz apkārtējo vidi, ļoti svarīga ir ražotāju sadarbība ar zinātniekiem, tostarp - kopīgo pētījumu veikšana un jaunu tehnoloģiju ieviešana. Ņemot vērā nozares vajadzības, LLU zinātnieki veica pētījumu un piektdien, 30. novembrī LLU prezentēja septiņus inovatīvus produktus, kas ir radīti no restrukturētas brētliņu masas.

"Ievērojot zemo izejvielu pašizmaksu un to iespaidīgo daudzumu Baltijas jūrā, kā arī praktiski bezatkritumu ražošanu, nozares uzņēmumiem var parādīties reāla iespēja laist tirgū produktus ar paaugstinātu pievienoto vērtību, kuriem nav konkurentu," norāda projekta pārstāvji, informējot, ka jaunais produkts solās kļūt par būtisku ieguldījumu Latvijas ekonomikas attīstībā.

Līdz šim nepieciešamo tehnoloģiju trūkuma dēļ, brētliņām kā izejvielai Latvijā nebija plaša pielietojuma, izņemot konservu ražošanu, tāpēc tās lielos apjomos tika eksportētas neapstrādātas tālākai pārstrādei zivju miltos.

"Jaunu tehnoloģiju ieviešana un restrukturētas brētliņu masas ražošana ļaus ne tikai efektīvāk izmantot šīs zivis pārtikā, bet arī radīs iespēju ar lielāku izdevīgumu aizvietot importa produktus," uzsver LLU zinātnieku komandas vadītāja Sandra Muižniece-Brasava, piebilstot, ka zivju pārstrādes nozare Latvijā vairs nevar balstīties tikai uz iepriekšējo gadu "konservu mantojuma" bāzes, tās tehnoloģijām ir ļoti nepieciešamas inovācijas, savukārt noieta tirgiem - paplašināšanās.

Pēc speciālistu teiktā, jaunu tehnoloģiju ieviešana produktu ražošanai no restrukturētas brētliņu masas prasīs būtiskus finanšu ieguldījumus, taču ņemot vērā, ka tā ļaus atdzīvināt stagnējošo nozari, projekts ir vērtīgs ieguldītājiem un arī valsts ekonomikai.