foto: LETA
Degvielas cenu pieaugums joprojām būtiski ietekmē inflāciju Latvijā
2018. gada 8. novembris, 18:59

Degvielas cenu pieaugums joprojām būtiski ietekmē inflāciju Latvijā

Jauns.lv / LETA

Oktobrī un iepriekšējos mēnešos lielāko ietekmi uz patēriņa cenu kāpumu Latvijā radīja degvielas cenu pieaugums, komentējot Centrālās statistikas pārvaldes datus, norādīja Finanšu ministrijā (FM).

play icon
Klausīties ziņas
info about playing item

Degviela bija par 17,6% dārgāka nekā pērnā gada oktobrī, dīzeļdegvielas cenai palielinoties nedaudz straujāk par benzīnu.

FM atklāja, ka šā gada oktobrī bija sasniegta augstākā naftas cena kopš 2014.gada decembra, un "Brent" markas jēlnaftas cena bija 80,6 ASV dolāri (apmēram 70 eiro) par vienu barelu. Salīdzinot ar attiecīgo periodu pērnajā gadā, kad vidējā jēlnaftas cena par barelu bija 57,6 ASV dolāri (apmēram 50 eiro).

Savukārt salīdzinājumā ar šā gada septembri naftas cena pieauga tikai nedaudz, mēneša laikā degvielas cenai Latvijas degvielas uzpildes stacijās augot par 2,6%.

FM atzīmēja, ka būtisku devumu patēriņa cenu kāpumā noteica arī ar mājokli saistīto preču un pakalpojumu cenas. Piemēram, tādu komunālo pakalpojumu kā gāzes un siltumenerģijas piegāde šā gada oktobrī palielinājās attiecīgi par 9,6% un 4,4%, ko pamatā arī noteica augstākas energoresursu cenas nekā iepriekšējā gadā.

Cietā kurināmā cenu pieaugumu par 21,8% gada laikā noteica koksnes cenu kāpums. Savukārt ūdensapgādes pakalpojumu cenu pieaugumu par 6,9% gada laikā noteica ūdenssaimniecības pakalpojumu tarifi SIA "Rīgas ūdens", kuri stājā spēkā no šā gada 1.jūnija.

Tostarp FM atklāja, ka apdrošināšanas pakalpojumu sadārdzinājumu par 6,8% noteica transportlīdzekļu īpašnieku civiltiesiskās atbildības obligātās apdrošināšanas cenu pieaugums. Veselības aprūpes pakalpojumu cenu kāpums par 2,6% ir saistīts ar ambulatoro pakalpojumu cenu pieaugumu. Savukārt ēdināšanas pakalpojumi gadā laikā kļuvuši par 4,1% dārgāki.

FM norādīja, ka mēneša laikā, salīdzinot ar septembri, patēriņa cenu kāpumu pārsvarā noteica oktobrim raksturīgā sezonalitāte dārzeņu, kā arī apģērbu cenās. Dārzeņu cenas pēc ražas novākšanas sezonālā perioda krituma atgriežas normas robežās, mēneša laikā pieaugot par 9,6%. Savukārt, mainoties apģērbu veikalu sortimentam - ziemas kolekcijai nomainot rudens, šo preču vidējā cena mēneša laikā palielinājās par 6,3%. Oktobrī inflāciju palielināja arī degvielas cenu pieaugums par 2,6% salīdzinājumā ar iepriekšējo mēnesi.

Šogad oktobrī salīdzinājumā ar septembri Latvijā patēriņa cenas pieauga par 0,7%, bet gada inflācija - šogad oktobrī salīdzinājumā ar 2017.gada oktobri - saglabājās 3,2% līmenī. Savukārt 12 mēnešu vidējais patēriņa cenu līmenis, salīdzinot ar iepriekšējiem 12 mēnešiem, oktobrī audzis par 2,5%.

recent icon

Jaunākās

popular icon

Populārākās