foto: AFP/Scanpix
Mākslīgā intelekta radītu gleznu pārdod par teju 400 000 eiro
Ar šo datora radīto portretu labi nopelnījuši programmētāji.
Auto un tehnoloģijas
2018. gada 4. novembris, 07:52

Mākslīgā intelekta radītu gleznu pārdod par teju 400 000 eiro

Kas Jauns Avīze

Izsoļu nams "Christie’s" Ņujorkā pirmoreiz pārdevis mākslīgā intelekta radītu gleznu. Edmonda de Belami portrets no 10 000 dolāru sākumcenas nosolīts par 432 500 dolāru (378 573 eiro).

play icon
Klausīties ziņas
info about playing item

Naudu gan saņems nevis autors, bet sadalīs tā radītāji – trīs 25 gadus veci studenti no Francijas, kas darbojas ar segvārdu "Obvious". Viņi izstrādāja algoritmu, ar kura palīdzību dators varēja izveidot oriģinālas gleznas, balstoties uz 15 000 darbu, ko radījuši slaveni mākslinieki laikā no 14. līdz 20. gadsimtam.

Šis ir viens no 11 portretiem, kas ataino izdomātu Belami ģimeni. Vārds dots par godu amerikānim Janam Gudfellovam, kurš 2014. gadā izgudroja neirotīklu (GAN). Angļu valodā Goodfellow nozīmē labs puisis, franciski tas ir bel ami. Datorgleznā redzamais vīrietis attāli atgādina seju no norvēģu vecmeistara Edvarda Munka audekliem.

Mākslīgais intelekts ir rakstījis arī romānu, bet pārāk labi nav veicies. 2016. gadā censoņu grupa no Kanādas vāca ziedojumus, lai uzņemtu pasaulē pirmo pilnmetrāžas filmu, kuras scenāriju daļēji veidotu datorprogramma. Mašīna bija izanalizējusi veiksmīgākās šausmu filmas kino vēsturē, lai radītu jaunu – "Impossible Things" (Neiespējamas lietas).

“Pirms vēl bija uzrakstīts kaut vārds, mākslīgais intelekts pateica, ka mums jāuzņem šausmu filma, kurā attēlots spoks un ģimenes attiecības, bet reklāmas rullītī jāskan klavierspēlei un jābūt ainai vannā. Tad būs lielāka iespēja, ka mūsu mērķauditorijai tā patiks,” par panākumiem bija pārliecināts datu analīzes kompānijas "Greenlight Essentials" dibinātājs Džeks Džans.

Tīri matemātiski bija izvēlētas 25 gadu vecumu nesasniegušas sievietes, viena no lielākajām demogrāfiskajām grupām, kas skatās šausmu filmas. Sižetā nekā oriģināla nebija – nomaļā lauku mājā dzīvojoša ģimene cenšas pārdzīvot bērna nāvi, māte un meita sāk redzēt biedējošas vīzijas. Pēdējos gados nekas par šo ieceri dzirdēts nav.