foto: REUTERS/SCANPIX
Brauders Iesniedzis sūdzību pret "Nordea", "Danske Bank" un DNB bankām par iespējamu naudas atmazgāšanu
Pēdējā sūdzība iesniegta par "Nordea" banku.
Bizness un ekonomika
2018. gada 17. oktobris, 08:16

Brauders Iesniedzis sūdzību pret "Nordea", "Danske Bank" un DNB bankām par iespējamu naudas atmazgāšanu

Jauns.lv / LETA

Investīciju kompānijas "Hermitage Capital Management" līdzdibinātājs un vadītājs Bils Brauders iesniedzis sūdzību Zviedrijas un Norvēģijas varasiestādēm, vainojot Ziemeļvalstu banku "Nordea" naudas atmazgāšanā.

play icon
Klausīties ziņas
info about playing item

29 lappušu sūdzībā Brauders norādījis, ka nauda miljoniem eiro apmērā, kas saistīta ar Braudera bijušā darbinieka Sergeja Magņitska lietu, atmazgāta caur 365 kontiem bankā "Nordea".

Brauders, kura lūgumu izmeklēt aizdomas par naudas atmazgāšanu "Nordea" 2013. gadā noraidīja Dānijas iestādes, laikrakstam "Financial Times" teicis, ka jauno sūdzību viņš iesniedzis, pamatojoties viņa rīcībā esošo izmeklēšanas informāciju no Lietuvas un Francijas.

Zviedrijas prokuratūra apstiprinājusi, ka saņēmusi Braudera sūdzību, kurā viņš aicina izmeklēt aizdomas par krāpšanu, viltošanu, negodīgu rīcību un naudas atmazgāšanu.

"Nordea" apstiprinājusi, ka ir informēta par Braudera sūdzību un sadarbojas ar attiecīgo valstu iestādēm, kā arī norādījusi, ka bankas princips ir detalizēti neiztirzāt šādus jautājumus. Banka arī uzsvērusi, ka tā seko klientu aktivitātēm un par aizdomīgiem gadījumiem ziņo atbildīgajām iestādēm.

2015. gadā Zviedrijas finanšu pakalpojumu regulators "Nordea" piemēroja naudassodu par nepietiekamiem kontroles pasākumiem naudas atmazgāšanas novēršanai. "Ja cilvēki mēģinātu atmazgāt naudu vai finansēt terorismu, viņi to varētu darīt un "Nordea" to nespētu kontrolēt," tolaik norādīja Zviedrijas regulators.

foto: AFP/Scanpix
Kremļa kritiķis Bils Brauders.

Savukārt "Nordea" uzsvērusi, ka pēdējos gados ieguldījusi daudz līdzekļu, lai uzlabotu kontroles mehānismus, kas ļauj atklāt nelikumīgas finanšu plūsmas.

Brauders iesniedzis vairākas sūdzības varasiestādēm Igaunijā un Dānijā saistībā ar vērienīgu naudas atmazgāšanu caur Dānijas bankas "Danske Bank" Igaunijas filiāli. Viņš arī paziņojis, ka Norvēģijas banka DNB caur kontiem Igaunijā un Lietuvā palīdzējusi pārskaitīt netīro naudu no Krievijas pusmiljona ASV dolāru apmērā.

Brauders kļuvis pazīstams ar kampaņu sava bijušā darbinieka advokāta Sergeja Magņitska piemiņas saglabāšanai.

Magņitskis nomira 2009. gada novembrī pēc 358 pirmstiesas aizturēšanas izolatorā pavadītām dienām. Viņu aizturēja pēc tam, kad advokāts bija apsūdzējis vairākas Krievijas amatpersonas liela mēroga korupcijā un Krievijas budžeta izlaupīšanā. Magņitskim  ika liegta pienācīga medicīniskā aprūpe, un viņš nomira astoņas dienas pirms termiņa, kad viņš būtu bijis jāatbrīvo vai jātiesā.

Magņitskis savulaik atklāja, ka tiesībsargājošo iestāžu darbinieki piesavinājušies valsts budžeta līdzekļus 5,4 miljardu rubļu apmērā. Tiek uzskatīts, ka šīs personas atriebjoties organizējušas jurista kriminālvajāšanu, par šīs naudas izsaimniekošanu apsūdzot pašu Magņitski.

2013. gadā Krievijas tiesa Brauderam aizmuguriski piesprieda deviņu gadu cietumsodu par izvairīšanos no nodokļiem.

Par izvairīšanos no nodokļiem Krievijas tiesa 2013.gadā notiesāja arī Magņitski, lai gan viņš jau četrus gadus bija miris.

recent icon

Jaunākās

popular icon

Populārākās

"Nordea" un DNB katrai pieder 50% akciju Baltijas valstīs strādājošajā "Luminor Bank". Septembrī tika panākta vienošanās, ka 60% "Luminor Bank" akciju iegādāsies ASV investīciju kompānija "Blackstone", bet "Nordea" un DNB katrai turpmāk piederēs 20% akciju. Darījumu plānots pabeigt 2019. gada pirmajā pusgadā pēc Eiropas Centrālās bankas un vietējo uzraudzības iestāžu apstiprinājumu saņemšanas. "Blackstone" un "Nordea" arī noslēguši papildu vienošanos par "Nordea" 20% akciju pārdošanu tuvāko gadu laikā.