foto: Facebook
Drīz pēc atvēršanas šefpavārs Zommers spiests aizklapēt jauno restorānu: nevaram maksāt cilvēkam 200 eiro dienā
Raimonda Zommera divus gadus vecais restorāns "Entresol" darbojas kā agrāk, taču nesen izveidoto "Epilogue" klusajā centrā nācies vērt ciet.
Bizness un ekonomika
2018. gada 29. augusts, 06:46

Drīz pēc atvēršanas šefpavārs Zommers spiests aizklapēt jauno restorānu: nevaram maksāt cilvēkam 200 eiro dienā

Jauns.lv

Tikai pirms četriem mēnešiem Rīgas klusajā centrā durvis vēra pavāra Raimonda Zommera un viņa biznesa partnera izauklēts restorāns "Epilogue" - šādu nosaukumu literatūrā nereti lieto grāmatas beigās ar nozīmi "nobeiguma vietā", un tagad zināms, ka restorāns tik tiešām negaidīti ātri arī beidzies, proti, tas ir slēgts, šonedēļ raksta žurnāls "Privātā Dzīve".

play icon
Klausīties ziņas
info about playing item

Kā teic pats Zommers, ēdināšanas un restorānu biznesā viņš darbojas jau 30 gadu, un arī "Epilogue" bijis rūpīgi aprēķināts biznesa plāns, taču nu glaunās telpas ir tukšas: restorāna tajā vairs nav. Vēl tikai darbojas konditoreja, kurā gardumus var pasūtīt pa tālruni.

Beigās čušs vien sanācis

Izdevumam "Privātā Dzīve" uzņēmējs atklāj, ka, sākot darbu, restorāna kolektīvs bijis nokomplektēts, taču pamazām tas tomēr izšķīdis - kāds aizbraucis prom uz ārzemēm, kāds nav varējis sastrādāties ar kolēģiem, kādu nav apmierinājusi alga - tā izrādījusies par mazu. Rezultātā kritusies darba kvalitāte, bet sliktu servisu Zommers savos restorānos nevēlas piedāvāt. "Beigās čušs vien sanāca," skaidro Zommers, piebilstot, ka valstīs, kas atrodas, piemēram, Skandināvijā, restorānos cilvēkiem tiekot maksāts pat 200 eiro dienā, taču pie mums Latvijā tas neesot reāli. Vienlaikus pavārs savus klientus mierina, ka cits Zommera restorāns - "Entresol" - savu darbu turpina un to šobrīd nav plānots slēgt.

Vajadzētu atvieglot viesstrādnieku algošanu

Aizvērtajā restorānā ieguldīti prāvi līdzekļi un tur palikušas visas iekārtas. Jebkura likvidācija un dīkstāve maksā naudu, atzīst Zommers, tāpēc cer, ka vēl izdosies "pacelties".

Zommers uzskata,  ka izeja būtu tad, ja Latvijas ēdināšanas uzņēmumos varētu strādāt cilvēki no ārzemēm. Viņaprāt, būtu labi, ja tie būtu trauku mazgātāji un krāvēji - ļaudis, no kuriem varētu neprasīt valsts valodas zināšanas. Taču šobrīd par katru ārzemnieku, kas gatavs strādāt Latvijā, uzņēmējiem jāveic daudz maksājumu, kas šo darbaspēku padara dārgu, un beigu beigās lētais darbaspēks no ārvalstīm izmaksā pat dārgāk nekā vietējais cilvēks.