Vasarnīcu īpašniekus šokē jaunais nodoklis – plēš septiņas ādas
Paveicies ir Priedkalnes un citu Garkalnes novada ciemu namīpašniekiem – šeit deklarētajiem piešķir ievērojamas atlaides.
Bizness un ekonomika
2016. gada 5. marts, 06:44

Vasarnīcu īpašniekus šokē jaunais nodoklis – plēš septiņas ādas

Jauns.lv

Rīdzinieki ir nepatīkami pārsteigti par palielināto 1,5% nekustamā īpašuma nodokli dzīvokļiem un mājām, kurās neviens nav deklarēts. Situāciju vēl varēja glābt, līdz 29. februārim kādu deklarējot. Ārpus Rīgas kopaina nav labāka.

Carnikavas novada vasarnīcu un dārza māju īpašnieki, februārī saņemot nekustamā īpašuma nodokļa paziņojumu, meklēja sirdszāles. Par ēku, tostarp skaitā vasarnīcu vai dārza māju, kurā neviens nav deklarēts, jāmaksā 1,5% liels nodoklis agrāko 0,2%–0,6% vietā. Jaunos saistošos noteikumus novada pašvaldība pieņēma tikai pērn 14. oktobrī. Par zemi tāpat kā agrāk – 1,5% nodoklis.

Plēš septiņas ādas

Nelielai vasarnīcai Kalngalē pērn bija 155 eiro nodoklis – 30 eiro par ēku un 125 eiro par 700 kvadrātmetriem zemes. Šogad – jau 350 eiro, tajā skaitā 225 eiro par ēku. Ja māja lielāka, jāmaksā 900 eiro vai vēl vairāk. Tas skar vairākus tūkstošus ģimeņu, jo te ir daudz vasarnīcu un dārzkopības kooperatīvu – visa Kalngale, Garupe, Garciems, Carnikava, Gauja, Siguļi.

Ja februārī konkrētajā adresē kādu deklarēs, atšķirībā no Rīgas pārrēķinu veiks tikai ar martu, bet par janvāri un februāri būs jāmaksā lielais nodoklis. Ja pārsniegts būvdarbu veikšanas ilgums – astoņi gadi, būs jāmaksā 3% nodoklis, turklāt no lielākās kadastrālās vērtības – ēkas vai zemes.

Kāpēc pašvaldība nevarēja informēt laikus, piemēram, novembrī, nosūtot katram vēstuli? Domē atbild, ka bijis sludinājums „Latvijas Vēstnesī” un raksts vietējā avīzē „Carnikavas Novada Vēstis”. Atšķirībā no Rīgas jādeklarējas arī tad, ja māja mazāka par 40 kvadrātmetriem, tikai par „mazēkām” līdz 25 kvadrātmetriem pēc likuma nodoklis nav jāmaksā.

Citur vecā kārtība

Olaines, Ķekavas, Salaspils un Saulkrastu novadā saglabājas vecā kārtība, kā paredzēts likumā Par nekustamā īpašuma nodokli, – par ēkām 0,2%–0,6% nodoklis, atkarībā no to vērtības, par zemi – 1,5%. Arī Ādažu novadā par ēkām ir tāds pats nodoklis, bet par zemi, ja īpašnieks deklarēts šajā pašvaldībā, tas samazināts – 1%; ja ne – 1,5%.

Mārupes novadā fiziskām personām nodokli rēķina pēc vecās kārtības – 0,2%–0,6% par ēkām un 1,5% par zemi. Toties juridiskajām personām, ja nav zemesgrāmatā ierakstīta īres līguma un nav deklarēts vismaz viens cilvēks, par ēkām jāmaksā 1,5% nodoklis. Ja beidzies būvatļaujas termiņš, ēkai var piemērot 3% nodokli.

Garkalnē atlaides

Garkalnes novadā iet citu ceļu un iedzīvotājus deklarēties nevis piespiež ar represijām, bet piesaista ar atlaidēm. Ja īpašnieks deklarējies novadā – 0,5% nodoklis par zemi (nedeklarētajiem pa vecam – 1,5%). Novadā deklarētie par māju maksā tikai 0,2% nodokli no tās kadastrālās vērtības.

Pārējie, kam pieder lepni nami, – 0,4% no kadastrālās vērtības, kas nepārsniedz 56 915 eiro; 0,6% no kadastrālās vērtības daļas virs 56 915–106 715 eiro; 0,8% no daļas, kas pārsniedz 106 715 eiro. Garkalnē ar nodokli neapliek palīgēkas līdz 100 kvadrātmetru platībai, ja tās neizmanto saimnieciskajā darbībā (pēc likuma šī platība ir mazāka, tikai līdz 25 kvadrātmetriem).


Kasjauns.lv/ Foto: Lita Krone/LETA