foto: Edijs Pālens/LETA
Vāc parakstus par ceļa nodokļa iekļaušanu OCTA apdrošināšanas cenā
Iepretim Ministru kabineta ēkai pagājušā gada augustā notika mītiņš, lai paustu viedokli pret Transportlīdzekļu īpašnieku obligātās civiltiesiskās atbildības apdrošināšanas sadārdzināšanu.
Auto un tehnoloģijas
2018. gada 14. aprīlis, 08:55

Vāc parakstus par ceļa nodokļa iekļaušanu OCTA apdrošināšanas cenā

Jauns.lv / LETA

Sabiedrības iniciatīvu portālā "Manabalss.lv" sākta parakstu vākšana par ceļa nodokļa iekļaušanu OCTA apdrošināšanas cenā.

play icon
Klausīties ziņas
info about playing item

Kā iniciatīvas iesniedzējs norādīts Romans Sučaks. Viņš pauda, ka transportlīdzekļa ekspluatācijas nodoklis aug ar katru gadu, savukārt "vienkāršie ļaudis to vairs nespēj samaksāt".

"Īpaši aktuāli tas ir cilvēkiem, kuriem ir automobilis, bet tas tiek izmantots ļoti reti. Tas attiecas arī uz pensionāriem, kuri, iespējams, brauc ar auto tikai reizi vairākās nedēļās vai mēnesī, lai, piemēram, aizbrauktu pēc ikdienā nepieciešamajām precēm, zālēm vai kādā citā nolūkā. Labi, ja automobilis tiek izmantots pusgadu, reizēm pat retāk, trīs vai četrus mēnešus gadā. Kā sanāk? Cilvēkam, neatkarīgi no tā, cik bieži viņš izmanto automobili, jāmaksā nodoklis par visu gadu?!" neapmierināts Sučaks.

Tikai daži cilvēki pie valdības mājas protestē pret OCTA sadārdzināšanos

Mītiņš pret Transportlīdzekļu īpašnieku obligātās civiltiesiskās atbildības (OCTA) apdrošināšanas sadārdzināšanu šovakar Rīgā, pie Ministru kabineta, pulcējis vien aptuveni desmit aktīvistus.

gallery icon
11

Viņš zināja stāstīt, ka citas kaimiņvalstis, piemēram, Igaunija un Lietuva, ir spējušas atrisināt ceļu nodokļa problēmu, iekļaujot šo nodokli maksā par degvielu no uzpildes stacijām. "Kāpēc Latvija nevar pārņemt šo efektīvo sistēmu, kāda ir kaimiņiem? Vai esam sliktāki un ar kaut ko atšķiramies no šīm valstīm? Tur taču viss šajā jautājumā ir sakārtots!" neizpratnē ir Sučaks.

Iniciatīvā uzsvērts, ka, ja kaut kādu iemeslu dēļ nevaram iekļaut ceļu nodokli degvielas cenā, tad būtu apsverama ideja izdot likumu un panākt, ka visas apdrošināšanas kompānijas līdz ar OCTA apdrošināšanas izsniegšanu iekļauj atsevišķu samaksu par transportlīdzekļa ekspluatācijas nodokļa segšanu OCTA polises darbības periodā.

Sučaks uzskata, ka šādā veidā cilvēkam būs iespēja iegādāties apdrošināšanu, piemēram, uz trim mēnešiem un samaksāt ceļa nodokli par šiem mēnešiem.

Viņaprāt, tas būtu labākais un taisnīgākais variants visiem autovadītājiem. "Ļoti vienkārša shēma - pērc tikai apdrošināšanu, kurā atsevišķi jau ir iekļauts ceļa nodoklis uz apdrošināšanas periodu," rezumēts iniciatīvā, piebilstot, ka šī shēma efektīvi palīdzētu cilvēkiem ietaupīt naudu, ja automobilis bieži atrodas garāžā un ar to netiek braukts.