foto: AFP
Eiropas Centrālā banka uzliek jaunu būtisku ierobežojumu "ABLV"
ECB uzlikusi jaunu ierobežojumu "ABLV Bank" .
2018. gada 25. februāris, 20:20

Eiropas Centrālā banka uzliek jaunu būtisku ierobežojumu "ABLV"

LNT Ziņu dienests

Eiropas Centrālā banka (ECB) ir uzlikusi jaunu ierobežojumu "ABLV Bank" - liegumu rīcībai ar jauniem depozītiem, par to svētdien raidījumu "LNT Ziņas" informēja Eiropas Centrālā banka (ECB).

play icon
Klausīties ziņas
info about playing item

"ECB sestdien [24. februārī] ir spērusi juridisku soli, lai aizliegtu bankai ["ABLV Bank"] pieņemt jaunus depozītus vai palielināt jau esošo depozītu apmēru. Šis jaunais mērs ir kā papildus nodrošinājums, lai bankā netiktu noguldīta jauna nauda pirms tiek sākts likvidācijas process saskaņā ar nacionālo likumdošanu," raidījumam rakstiski apliecina ECB preses sekretārs Viljams Lelivelds.

Tikmēr Finanšu un kapitāla tirgus komisija (FKTK) vēl joprojām nav pieņēmusi skaidru lēmumu par "ABLV Bank" likvidāciju. Banku uzraugs turpmākās rīcības iespējamos variantus juridiski skaidros pirmdien, 26. februārī. "Bankai ir licence, un kamēr bankai ir licence, protams, ka ir iespējami vairāki juridiski, teorētiski varianti, un likvidācija ir viens no tiem. Attīstīt tikai vienu scenāriju šobrīd nav pamata," saka FKTK sabiedrisko attiecību speciāliste Ieva Upleja.

Par šo FKTK teikto zināmā mērā apmulsumu "LNT Ziņām" pauž "ABLV Bank". "Teorija ir laba lieta, bet jārunā pēc būtības, jo ECB paziņojumā bija konkrēti pateikts, kas notiks. No regulatora šobrīd gaidām precīzu informāciju par turpmākajām darbībām," saka "ABLV Bank" grupas komunikācijas vadītājs Artūrs Eglītis.

Reaģējot uz notikumiem ap "ABLV Bank", citās bankās ar nerezidentu īpatsvaru nedēļas nogalē nav novērota klientu nervozitāte ar naudas pastiprinātu izņemšanu, un līdz ar to citām komercbankām nav apdraudēta finanšu pietiekamība, apliecina FKTK pārstāve. "Nē, mums nav nekādu šādu indikāciju. Redzam, ka sektors ar šo arī tiek galā. Noguldījumu apmērs ir ap 20 miljardiem, un nekādu būtisku izmaiņu vai kustību tur nav," saka Upleja.

"ABLV Bank" norāda, ka jaunākie komentāri par notiekošo, tostarp, kas notiks ar bankas līdz šim finansētajiem nekustamo īpašumu projektiem, tiks sniegti otrdien, 27. februārī. Savukārt atbildīgās amatpersonas kopā ar ekspertiem situāciju apspriedīs pirmdien, 26. februārī, Finanšu sektora uzraudzības padomes ārkārtas sēdē.