foto: LETA
Banku uzraugam nekas cits neatliek, kā rīkoties atbilstoši ECB regulējumam, saka Vucāns
Saeimas Budžeta komisijas priekšsēdētājs Jānis Vucāns.
Bizness un ekonomika
2018. gada 24. februāris, 09:48

Banku uzraugam nekas cits neatliek, kā rīkoties atbilstoši ECB regulējumam, saka Vucāns

LETA

Finanšu un kapitāla tirgus komisija (FKTK) lēmumu, ka "ABLV Bank" ir iestājusies noguldījumu nepieejamība, pieņēma atbilstoši Eiropas Centrālās Bankas instrukciju nosacījumiem, aģentūrai LETA sacīja Saeimas Budžeta un finanšu komisijas priekšsēdētājs Jānis Vucāns (ZZS).

Politiķis norādīja, ka savā atbildē atsaucas uz FKTK priekšsēdētāja Pētera Putniņa publiski sniegto informāciju. Vucāns skaidroja, ka banku uzraugam nekas cits neatliek, kā rīkoties atbilstoši tam, ko paredz ECB regulējums.

Viņš pauda, ka atbilstoši ECB instrukcijām ceturtdien un piektdien iestājās termiņi, kad bankai vajadzēja izpildīt tai uzticētos pienākumus. FKTK rīkojusies atbilstoši "ABLV Bank" uzticēto pienākumu izpildes rezultātam, piemēram, saistībā ar to, ka pieprasījuma depozītu nodrošinājums ir 86% nevis 100% apmērā, pauda politiķis, aicinot sīkāk par šiem jautājumiem vaicāt Putniņam.

Vaicāts par šīs situācijas ietekmi uz finanšu sektoru, Vucāns norādīja, ka "ABLV Bank" ir nosacīti maza ietekme uz Latvijas klientiem. Latvijā ir pietiekoši daudz stabilu finanšu institūciju, kurās iedzīvotājiem joprojām ir iespēja ļoti droši glabāt savu naudu, skaidroja politiķis.

Taujāts par "ABLV Bank" minētajiem politiskajiem apsvērumiem, Vucāns atbildēja, ka viņa rīcībā nav informācija, ka Latvijas politiķi būtu apsprieduši šo jautājumu.

Vaicāts, vai šī situācija var nozīmē bankas likvidēšanu, komisijas priekšsēdētājs sacīja, ka nevar to ne apstiprināt, ne noliegt - tas būtu jāprasa bankas vadītājiem un īpašniekiem.

Komentējot Latvijas Bankas iepriekš izsniegtos aizdevumus "ABLV Bank", Vucāns atsaucās uz Latvijas Bankas pārstāvju sniegto skaidrojumu, ka Latvijas Bankā ieķīlāto vērtspapīru vērtība ir divreiz lielāka nekā izsniegtais aizdevums. Līdz ar to, pat ja "ABLV Bank" nevarētu atmaksāt aizdevumu, Latvijas Banka šo summu atgūtu ar uzviju, veicot ieķīlāto vērtspapīru pārdošanu, skaidroja politiķis.

Kā ziņots, FKTK naktī uz sestdienu nolēma, ka "ABLV Bank" ir iestājusies noguldījumu nepieejamība.

FKTK padome, ņemot vērā, ka ECB nav devusi instrukciju atcelt noteiktos maksājumu ierobežojumus, ir pieņēmusi lēmumu par noguldījumu nepieejamību, lai varētu nodrošinātu garantēto atlīdzību izmaksu sākšanu bankas klientiem. Noguldījumu nepieejamība bankā iestājas, ja FKTK ir konstatējusi, ka noguldījumu piesaistītājs, proti, banka nespēj izmaksāt saviem klientiem viņu bankas kontā esošos naudas līdzekļus jeb noguldījumus, un FKTK padome pieņem lēmumu par noguldījumu nepieejamības iestāšanos.

FKTK atgādina, ka šajā garantēto atlīdzību izmaksas gadījumā Latvijas Noguldījumu garantiju fonda (NGF) līdzekļi atlīdzību izmaksai netiks izmantoti, jo "ABLV Bank" ir pietiekami likvīdie aktīvi. Garantēto atlīdzību izmaksai Latvijas "ABLV Bank" klientiem pēc pašreizējiem aprēķiniem, ir nepieciešami apmēram 470 miljoni eiro, kurus "ABLV Bank" varot nodrošināt.

FKTK padomes lēmums par AS "ABLV Bank" noguldījumu nepieejamības iestāšanos pēc būtības nozīmē, ka tuvākajā laikā var tikt uzsākts bankas likvidācijas process, paziņojumā atzīst "ABLV Bank".

"ABLV Bank" uzskata, ka tā izpildīja visas regulatora prasības, lai atjaunotu darbību. Četru darba dienu laikā banka likviditātes stiprināšanai banka akumulējusi vairāk nekā 1,36 miljardus eiro, nodrošinot 86% no visiem pieprasījuma depozītiem. Bankas pārstāvji uzskata, ka tas bijis pilnīgi pietiekami, lai banka atsāktu maksājumu veikšanu un izpildītu klientu pieprasījumus.

FKTK lēmumu "ABLV Bank" saista ar politiskiem apsvērumiem.