foto: LETA
Rīga kā vienīgā vietvara valstī ignorē prasību lietot Būvniecības informācijas sistēmu
Inguss Vircavs saka, ka sistēma ir kļūdaina.
2018. gada 11. februāris, 22:12

Rīga kā vienīgā vietvara valstī ignorē prasību lietot Būvniecības informācijas sistēmu

Jauns.lv/LETA

Rīgas pašvaldība jau divu gadu garumā nav pildījusi valdības noteikumus, kas pašvaldībām liek izmantot vienoto Būvniecības informācijas sistēmu (BIS), turklāt Rīga ir palikusi vienīgā pašvaldība Latvijā, kas šai digitālajai platformai nav pieslēgusies, svētdien ziņoja Latvijas Televīzijas raidījums “De facto”.

play icon
Klausīties ziņas
info about playing item

BIS izveidoja pirms četriem gadiem, lai nozari padarītu caurspīdīgāku un godīgāku. Tajā vienuviet pieejami dažādi nozares reģistri, piemēram, ikviens var pārliecināties, kas tiek būvēts, un vai tas ir saskaņots. Pašvaldības šajā sistēmā arī sagatavo būvatļaujas, ko klientiem izsūta elektroniski.

Atbilstoši Ministru kabineta noteiktumiem visām pašvaldībām BIS bija jāpieslēdzas līdz 2016.gada 1.martam.

Tās, vairāk nekā 20 pašvaldības, kas noteiktajā laikā nebija uzsākušas lietot sistēmu, saņēma brīdinājuma vēstules no Ekonomikas ministrijas, informēja “De facto”. Kopā ar piedāvājumu apmācīt lietot sistēmu, pašvaldības tika brīdinātas – ja tās BIS neizmantos, par noteikumu nepildīšanu tiks ziņots Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrijai (VARAM). Tai savukārt ir tiesības atlaist pašvaldību. Gandrīz divus gadus visas pašvaldības pievienojušās sistēmai un to lieto, izņemot Rīgu.

Rīgas būvvaldes vadītājs Ingus Vircavs skaidrojis, ka sistēma ir kļūdaina, neatbilst aktuālajiem likumiem un tā nepadara ērtāku būvniecības projektu saskaņošanu. “Mēs katru gadu sūtam savus priekšlikumus, kas tur ir jānovērš, ko mēs redzam, kas tur nav, jo mēs aktīvi testējām šos sistēmu. Nav tā, ka mēs viņu neesam redzējuši un stāvam malā,” sacīja Vircavs.

Būvniecības valsts kontroles biroja vadītāja Svetlana Mjakuškina Rīgas būvvaldes pārmetumus noraida. “Tie argumenti, kas nepārtraukti skan no Rīgas, viņi neiztur nekādu kritiku. Man liekas ir jāsaprot, kam vispār ir domāta sistēma. Pats galvenais, ko sistēma nodrošinās – tā nodrošinās procesa caurspīdību,” sacīja Mjakuškina.

VARAM pagaidām nav reaģējusi. “Šinī gadījumā jāizvērtē visa tā informācija, kas ir ministrijas rīcībā, tad arī varēs sniegt skaidru atbildi,” raidījumam saka ministrs Kaspars Gerhards (VL-TB/LNNK).

recent icon

Jaunākās

popular icon

Populārākās