foto: LETA
Ideja par pensiju piesaisti bērnu skaitam Pavļutam atgādina 19. gadsimta domāšanu
Bizness un ekonomika
2017. gada 6. novembris, 11:25

Ideja par pensiju piesaisti bērnu skaitam Pavļutam atgādina 19. gadsimta domāšanu

Kasjauns.lv

"Tas man atgādina to domu gaitu, kāda bija apmēram līdz 19. gadsimta beigām un 20. gadsimta sākumam, kad bērnus ražoja, lai būtu, kas strādā uz lauka," bijušais ekonomikas ministrs, "Kustība Par!" vadītājs Daniels Pavļuts apgalvoja RīgaTV 24 raidījumā "Preses klubs", komentējot Imanta Parādnieka (NA) ierosinājumu, nosakot pensijas apmēru, ņemt vērā izaudzināto bērnu skaitu, tādējādi sistēmu padarot “taisnīgu pret tiem, kuri ir uzaudzinājuši šodienas vai nākotnes nodokļu maksātājus”.

Pavļuts uzskata, ka šāda domāšana ir arhaisms, kas iederētos 19. gadsimta viensētas kontekstā. “Tas man mazliet atgādina to domu gaitu, kāda bija apmēram līdz 19. gadsimta beigām un 20. gadsimta sākumam, kad bērnus ražoja, lai būtu, kas strādā uz lauka. Tāpēc, ka jebkurš, kurš bija pāri 6 gadiem, viensētā bija ražošanas aktīvs,” norādīja Pavļuts.

Viņš šādu pieeju neatbalsta un ir pārliecināts, ka tā neiederas mūsdienu sabiedrībā. “Vai mēs tiešām sagaidām, ka cilvēki šodien pieņems lēmumu radīt vēl vienu dzīvību, lai pēc 30 vai 40 gadiem saņemtu lielāku pensiju? To ir grūti ieraudzēt kā cieņpilnu un jēdzīgu pieeju,” Parādnieka ideju kritizēja Pavļuts.

Pavļuts sacīja, ka drīzāk būtu jārūpējas par lietām, kas mūsdienās skar jaunos vecākus: “Mums ir jārūpējas par pakalpojumiem, kurus saņem cilvēki, kuriem ir mazi bērni. Tie ir bērnudārza pieejamība, izcila izglītība utt.”

Viņš raidījumā norādīja, ka, arī runājot par pensijām, ir jāparūpējas par jaunajām māmiņām. Viņaprāt, valstij ir jānodrošina tas, ka došanās bērna kopšanas atvaļinājumā neietekmēs viņu pensijas apmēru. “Ja mēs gribam palīdzēt tieši attiecībā uz pensijām nākotnē, tad mums būtu beidzot jāpalielina ieguldījums pensijas kapitālā bērnu kopšanas atvaļinājumā esošajām māmiņām,” sacīja Pavļuts. “Tas ir kaut kas, ko mēs varam izdarīt šodien un kam būs absolūti konkrētas sekas nākotnē,” viņš apgalvoja raidījumā.