Kas notiek? Vēl viens restorāns paziņo par atteikšanos no prestižās "Michelin" zvaigznes
foto: Vida Press
Tūrisms

Kas notiek? Vēl viens restorāns paziņo par atteikšanos no prestižās "Michelin" zvaigznes

Kasjauns.lv

Skotu lauku viesnīca un restorāns "Boath House" paziņojuši, ka atsakās no savas "Michelin" zvaigznes, ko turējuši 10 gadus. Jānorāda, ka šomēnes no šī prestižā gastronomiskā ceļveža augstākā apbalvojuma - trim zvaigznēm - atteicās atpazīstamais franču šefpavārs Sebastjens Bra.

"Boath House" savu lēmumu skaidroja ar to, ka ceļveža uzliktās gaidas pārsniedz reālās, peļņā balstītās iespējas. Arī viesi gribējuši mazāk lietišķu un brīvāku atmosfēru.

Viesnīcas un restorāna īpašnieki Dons un Vendija Matesoni skaidro, ka arī viņi gribējuši "pārskatīt savas attiecības" ar ceļvedi, jo nolēmuši savu biznesu "vērst citā virzienā".

"Boath House" Skotijā, kurš atteicās no "Michelin" zvaignzes. 2004. gada foto

"Boath Hotel" Skotijā, kurš atteicās no "Michelin" zvaignzes

Milzīgs stress

Vendija sacīja: "Lai arī mēs ļoti lepojamies ar to, ka pirms 10 gadiem ieguvām "Michelin" zvaigzni, un tas nepārprotami veidoja mūsu reputāciju, restorāns pastāvīgi cieta zaudējumus." Mūžīgā galu vilkšana kopā radīja milzīgu stresu šim mazajam ģimenes biznesam.

"Atsauksmes, ko mēs laiku palaikam saņemam no saviem klientiem, ir tādas, ka viņi grib mazāk oficiālu, atbrīvotāku gaisotni, kas attiecas arī uz restorānu, ēdienu un pat to, kā tas ir noformēts," viņa teica.

"Michelin" ceļvedī šobrīd teikts, ka "Boath House" ir atrodama labi sabalansēta, mūsdienīga ēdienkarte, kurā tiek demonstrētas šefpavāra iemaņas un izpratne. Ceļvedī teikts, ka gatavošana tur ir pašpietiekama, ēdiena noformējums ir spilgts, un garšas ir interesantas, turklāt daudzas sastāvdaļas izaudzētas pašu dārzā. "Apsēdies pie ekskluzīvajiem ozolkoka galdiem un baudi skatu uz ezeru," aprakstīts ceļvedī.

Komentējot Matesonu ģimenes lūgumu, "Michelin" ceļveža Lielbritānijas un Īrijas redaktore Rebeka Barra sacīja: "Tā ir katra restorāna izvēle, kā viņi vēlas turpināt savu biznesu, un formulas, kā iegūt vai saglabāt "Michelin" zvaigzni, nav. Pēdējo desmit gadu laikā neformāla maltīšu baudīšana noteikti ir kļuvusi par trendu, turklāt "Michelin" vienmēr to ir atbalstījis un atzinis."

Restorāna īpašniece tikmēr sacījusi, ka nākamgad atvērs cilvēkiem pieejamāku ēstuvīti. "Mērķis ir radīt siltu un ērtu laikmetīgā luksusa pieskārienu kombinācijā ar mājīgu šarmu." Jaunajā koncepcijā tikšot izmantoti vietējo amatnieku izstrādājumi un notiks atteikšanās no liekās formalitātes. Tāpat tiks pārveidoti viesnīcas numuriņi.

Atsakās no 3 zvaigznēm

Pagājušajā nedēļā pasaules gardēžus pārsteidza Sebastjena Bra vēlme atteikties no savām trim zvaigznēm - augstākā iespējamā apbalvojuma.

Pavārs šo lēmumu skaidrojis ar "milzīgo spiedienu", ko nākas izjust katru mīļu dienu, stundu un minūti. Savu lūgumu par neiekļaušanu ceļvedī viņš publicēja sociālajā tīklā "Facebook" video uzrunas formā.

Franču šefpavārs Sebastjens Bra, kurš atteicās no "Michelin" zvaigznēm

Franču šefpavārs Sebastjens Bra, kurš atteicās no "Michelin" zvaigznēm

46 gadus vecajam kulinārijas virtuozam piederošais "Le Sequet" restorāns "trīszvaigžnieku klubam" pievienojās jau tālajā 1999. gadā, taču jau nākamā gada ceļvedī tas vairs nebūs atrodams. Bra paziņojis, ka vēlas "uzsākt jaunu nodaļu", un "Michelin" ceļveža veidotāji solījuši šo lūgumu ņemt vērā. 

Kāpēc jāatsakās? 

Ja trīs zvaigžņu nopelnīšana pavāram nāca kā lielisks triumfa avots, tad noturēšanās līmenī šo gadu laikā radīja daudz stresa.

"Tevi pārbauda divas līdz trīs reizes gadā un tu nekad nezini, kad tas notiks. Katra maltīte, kas iziet ārā [no virtuves], var tikt pārbaudīta, Tas nozīmē, ka katru dienu viens no 500 ēdieniem, kas tiek iznests no virtuves, var tikt vērtēts," viņš ieskicē drudžaino un nervozo godalgota pavāra ikdienu. 

"Iespējams, es kļūšu mazāk slavens, bet es to pieņemu," viņš sacīja un piebilda, ka tagad turpinās radīt, neprātojot, vai viņa darbs ies pie sirds "Michelin" vērtētājiem. 

"Michelin" atklāj, ka Bra ir pirmais šefpavārs Francijā, kurš šādā veidā, nemainot biznesa modeli, lūdzis izslēgt sevi no šī ceļveža, ko mēdz dēvēt par gastronomisko Bībeli. "Mēs to piefiksējam un cienām," sacīja "Michelin" pārstāvji, sakot, ka šefpavāra lūgums nenozīmē, ka viņu automātiski izņem arī no reitinga - šis jautājums vēl tiks izlemts tuvākajā laikā. 

"Michelin" zvaigznes var būt sāpīgas

Bra nav pirmais šefpavārs, kurš brīvprātīgi atsakās no tik grūti iegūstamajām zvaigznēm, tomēr iepriekš atteikšanās vairāk bija saistīta ar koncepta maiņu vai iestādes slēgšanu. Piemēram, 2005. gadā šefpavārs Alēns Sanderāns atteicās no trim zvaigznēm, sakot, ka viņa virtuvē sāka valdīt pārlieka greznība. Vēlāk viņš atvēra jaunu restorānu ar tādu pašu nosaukumu, pazemināja cenas un saviem klientiem piedāvāja krietni vienkāršākus un nesamudžinātākus ēdienus.

Savukārt cits trīs zvaigžņu pavārs Olivjē Rolenžērs slēdza savu smalko restorānu Bretaņā, sakot, ka alkst pēc klusākas dzīves. 

Traģiskāk beidzās Bernāra Loizo, trīszvaigžņu šefpavāra karjera - 2003. gadā viņš beidza dzīvi pašnāvībā un par visticamāko iemeslu tika nosaukts fakts, ka viņš padzirdēja runas par drīzu trešās zvaigznes zaudēšanu. 

Īsumā par zvaigznēm

"Michelin" restorānu ceļvedis pastāv jau vairāk nekā gadsimtu un sākotnēji tika radīts kā palīgs franču šoferiem. Ceļvedī bija iekļautas kartes, autoservisu adreses, viesnīcas, ēstuves un degvielas uzpildes stacijas. Četrus gadus vēlāk līdzīgs ceļvedis parādījās arī Beļģijā un laika gaitā turpināja izplatīties arī citās Eiropas un Ziemeļāfrikas valstīs. 

Zvaigžņu piešķiršanas sistēma aizsākās 1926. gadā, kad restorāni varēja nopelnīt vienu zvaigzni. Četrus gadus vēlāk radās trīs zvaigžņu hierarhija, bet 1936. gadā publicēti zvaigžņu apzīmējumi:

  • Viena: "Ļoti labs restorāns savā kategorijā" 
  • Divas: "Ekselents ēdiens, tā dēļ ir vērts izmest līkumu"
  • Trīs: "Ārkārtīgi izcila virtuve, tai var veltīt veselu ceļojumu". 

Laika gaitā "Michelin" restorānu ceļveži ieviesti arī līdz ASV un Āzijai.

Šobrīd nevienam Latvijas restorānam nav piešķirta šī par kulinārijas Oskaru dēvētā zvaigzne.