Ķirsons pošas tuvākajā piecgadē ārzemēs atvērt 100 restorānus
Lielākie "Lido" plāni saistās ar Vāciju, bet pēc tam Ķirsons cer ielauzties arī Šveicē un Austrijā.
Bizness un ekonomika
2016. gada 18. maijs, 07:59

Ķirsons pošas tuvākajā piecgadē ārzemēs atvērt 100 restorānus

Jauns.lv

Ēdināšanas kompānija AS "Lido" tuvāko piecu gadu laikā iecerējusi atvērt līdz 100 restorāniem, informēja "Lido" īpašnieks un padomes priekšsēdētājs Gunārs Ķirsons.

Viņš skaidroja, ka to būtu iespējams panākt, piesaistot investoru uzmanību Vācijā. "Piemēram, pēdējo objektu Tallinā atvērām, paši neko neieguldot. Šī objekta izveidē investēja investori no Norvēģijas."

Jautāts, vai paplašināt restorānu tīklu nebūtu vieglāk, izmantojot franšīzes modeli, Ķirsons atzina, ka tas, iespējams, būtu vieglāk, taču viņam nav pārliecības par to, vai ar franšīzes modeli būs iespējams nodrošināt to kvalitāti, ko paredz "Lido".

"Investīcijas saplānotas vēl uz vismaz trīs gadiem. Nākamgad ceram paplašināties Vācijā. Sagaidām, ka Vācijā mūs iepazīs un aicinās atvērties arī citur," norādīja Ķirsons.

Viņš arī atklāja, ka pēc Vācijas uzņēmums varētu tālāk izplesties, ieejot Austrijā un Šveicē. "Taču līdz tam vēl kāds laiks noteikti paies, jo Vācija ir pietiekami liela. Tā ir lielpilsētu valsts."

Divu restorānu "Kirsons" un ražotnes izveidē Vācijas galvaspilsētā Berlīnē ēdināšanas kompānija AS "Lido" investē trīs miljonus eiro, žurnālistiem stāsta "Lido" īpašnieks un padomes priekšsēdētājs Gunārs Ķirsons.

Projektu galvenokārt finansē "DNB banka", atzīmē Ķirsons.

Restorānus un ražotni Berlīnē pārvaldīs Vācijā reģistrēta "Lido" meitaskompānija, kuras vadībā ir līdzšinējā "Lido" komanda.

Pirmos divus restorānus Berlīnē "Lido" iecerēja atvērt šī gada pirmajā pusē. Tāpat ziņots, ka "Lido" refinansējusi iepriekšējās saistības ar "DNB banku" un saņēmusi kredītu jaunu projektu attīstībai. Kā liecina "Firmas.lv" informācija, "Lido" 24.februārī reģistrējusi komercķīlu 26 947 100 eiro vērtībā.

"Esam parakstījuši refinansēšanas līgumu ar saviem partneriem "DNB banku". Līdz ar šo līgumu tiek refinansētas visas mūsu iepriekšējās saistības, kā arī izsniegts kredīts jauniem attīstības projektiem - gan divu restorānu un ražotnes atvēršanai Vācijā, gan jaunam projektam tepat Latvijā,"  pastāstīja "Lido" finanšu direktore Baiba Sleže.

2014.gadā ēdināšanas kompānijas "Lido" apgrozījums sasniedza 33,16 miljonus eiro, ciešot zaudējumus 888 957 eiro apmērā, liecina "Firmas.lv" informācija. Zaudējumi ir saistīti ar nekustamo īpašumu vērtības samazinājuma atzīšanu 2014.gadā, bet tie neietekmē uzņēmuma pamatdarbību, iepriekš informēja uzņēmumā.

Uzņēmums apgrozījums pērn varētu būt ap 40 miljoniem eiro. Peļņas rādītājs patlaban vēl netiek atklāts, taču, kā atzīmē "Lido" padomes locekle Valērija Lieģe, uzņēmums pagājušo gadu noslēdzis ar pozitīvu peļņas rādītāju.

AS "Lido" struktūrā ir Rīgā strādājoši deviņi bistro, trīs "Lido" bistro Tallinā, gaļas un kulinārijas ražošanas bāze, alus darītava, konditoreja, veikals un veikals-kafejnīca "Ķirsons" Rīgā.

Uzņēmums dibināts 1991.gadā. Tā pamatkapitāls ir 927 427 eiro. Uzņēmuma dibinātājs, ilggadējais īpašnieks un vadītājs Gunārs Ķirsons patlaban ieņem "Lido" padomes priekšsēdētāja amatu.

LETA/Foto: Ieva Lūka/LETA