Rīga ceturtā lētākā iedzeršanas vieta Eiropā. Vislētāk – Prāgā, visdārgāk – Spānijas Marbellā
Britu pētnieki veikuši aprēķinus un noskaidrojuši, ka Rīgā no visām Eiropas lielākajām pilsētām ir ceturtās vislētākās dzertuves.
Bizness un ekonomika
2016. gada 23. maijs, 19:05

Rīga ceturtā lētākā iedzeršanas vieta Eiropā. Vislētāk – Prāgā, visdārgāk – Spānijas Marbellā

Jauns.lv

Rīga ir ceturtā lētākā pilsēta Eiropā, kur var piedzerties līdz nemaņai. Visizdevīgāk alkoholu baudīt ir Prāgā, Budapeštā un Krakovā, bet vislētāko iedzeršanas lielpilsētu TOP 10 noslēdz Amsterdama, Barselona un Londona, aprēķinājis britu pasta dienests.

play icon
Klausīties ziņas
info about playing item

Aprēķinos ņemtas vērā augstvērtīgā alkohola cenas, tā kā īpaši neizvēlīgam dzērājam iedzeršana varētu izmaksāt ievērojami lētāk. Šādu alkohola cenu analīzi dažādās Eiropas lielpilsētās veicis britu pasta dienests „Post Office”. Grūti pateikt, kāpēc Lielbritānijas pasta kantoris veicis šādus aprēķinus, bet, ņemot vērā, ka angļu pētnieki un zinātnieki veic visnotaļ dīvainus pētījumus, īpaši jābrīnās par to nav. Taisnības labad jāteic, ka Londonas pētnieki ir apstaigājuši ne visu Eiropas valstu krogus. Viņi paviesojušies tikai tajās pilsētās, kas, droši vien ir īpaši iecienītas britu tūristu vidū.

Savā pētījumā britu statistiķi analizējuši 12 dažādu alkoholisko dzērienu un to kokteiļu (alus pudele, šampanietis, sausais martini, brendijs, viskijs ar sodu, vīns, degvīns ar apelsīnu sulu) cenas. Ja viņi Šampaņas provincē izgatavotā šampanieša vietā būtu ņēmuši dzirkstošo vīnu, brendija vietā „Bonapartu”, bet ekskluzīvā vīna vietā „Monastirskaja izba” izmaksas, tad Rīga stabili ieņemtu vislētākās iedzeršanas pilsētas vietu. Un šīs cenas būtu jāpiefiksē nevis centra smalkajos veikalos un krogos, bet gan pie Centrāltirgus „spirtika” tirgoņiem vai kādā Bolderājas iekškvartālu dzertuvē...

Pērn vislētāko iedzeršanas vietu topā pirmo vietu ieņēma Ungārijas galvaspilsēta Budapešta, kura šogad noslīdējusi uz otro vietu. Duča alkoholisko dzērienu komplekts Prāgā izmaksā 37,75 eiro, Budapeštā 39,24 eiro, bet Polijas Krakovā 43,95 eiro. Rīgā šādu pašu dzērienu grozs izmaksā 64,91 eiro. Piektajā vietā ir mūsu kaimiņi – Tallina ar 69,02 eiro. Desmit vislētāko iedzeršanas lielpilsētu topu noslēdz Amsterdama (75,55 eiro), Barselona (78,70 eiro) un Londona (78,88 eiro). Visdārgākais alkohols no aplūkojamajām pilsētām (ārpus TOP 10) izrādījies Spānijas kūrortpilsētā Marbellā (94 eiro). Visdārgākais alus ir Dublinā, bet šampanietis - Marbellā.

Prāga lētāko alkohola pilsētu topā „godpilno” pirmo vietu ieņem tādēļ, ka tur vīns krogā izmaksā 2,04 eiro, brendija mēriņš 2,65 eiro, bet „skrūve” 3,68 eiro. Savukārt Tallinā vislētāk var nopirkt oriģinālā šampanieša pudeli – par 26,22 eiro.

Kasjauns.lv/Foto: Shutterstock