Bizness un ekonomika
2009. gada 10. jūlijs, 18:04

Vai Latviju ietekmēja “Lehman Brothers” bankrots?

Jauns.lv

Latvijas Banka kategoriski noliedz, ka tā ir cietusi zaudējumus, sadarbojoties ar vienu no lielākajiem ASV finanšu milžiem – “Lehman Brothers” banku, kuras bankrots izraisīja globālo finanšu krīzi.

Pavasara beigās un vasaras sākumā vairāki pasaules industriālie giganti publiskoja datus, ka ir smagi cietuši pagājušā gada septembrī bankrotējušās ASV trešās lielākās investīciju bankas “Lehman Brothers” dēļ. Piemēram, Japānas brokerkompānija “Nomura Holdigs Inc.” šā iemesla dēļ iepriekšējā finanšu gadā strādāja ar rekordlieliem zaudējumiem – 3,9 miljardu latu apjomā. Savukārt Vācijas iekšzemes kopprudukts lielā mērā “Lehman Brothers” bankrota dēļ šā gada pirmajā ceturksnī samazinājās par 3,8% – straujāk nekā ASV un Lielbritānijā.

Globālās finanšu krīzes ierosinātājs – “Lehman Brothers”, izveidojoties atjaunotajai Latvijas valstij, konsultēja arī Latvijas centrālo banku. Tāpēc loģisks ir jautājums, cik lielā mērā “Lehman Brothers” aiziešana “pa burbuli” ir ietekmējusi Latvijas Banku.

Uz kasjauns.lv jautājumu, vai Latvijas Bankai sadarbība ar “Lehmans Brothers” ir nesusi zaudējumus, bankas preses sekretārs Mārtiņš Grāvītis atbildēja lakoniski: “Nē!” Grāvītis teica, ka sīkākus komentārus Latvijas Banka par sadarbību ar “Lehman Brothers” nesniedz un tas vien, ka banka ir pateikusi, ka ASV finanšu giganta bankrots tai nav nesis zaudējumus, jau ir “ļoti daudz”.

Kādreizējs premjers Andris Bērziņš kasjauns.lv teica, ka arī viņam nav informācijas, ka “Lehman Brothers” krahs būtu atstājis lielu negatīvu iespaidu uz valsts centrālo banku.

Latvijas Banku augstskolas asociētais profesors Dr. oec. Uģis Zālītis kasjauns.lv atzīmēja, ka, viņaprāt, Latvija lielus naudas resursus “Lehnam Brothers” nav zaudējusi, jo bankas tajā neglabāja lielus finanšu resursus – vismaz Latvijas Banka noteikti.

Te jāpiemin, ka uzreiz pēc “Lehnam Brother” bankrota gandrīz visas Latvijas bankas vienbalsīgi paziņoja, ka tās nav cietušas zaudējumus “Lehman Brothers” bankrota dēļ.

Tiešā veidā Latvijas banku ar “Lehman Brothers” saistīto noguldījumu apjoms bija 9,2 miljoni eiro, liecina Finanšu un kapitāla tirgus komisijas dati, bet tas nenozīmē, ka visa šī summa arī tiks zaudēta.

Valstij piederošā Hipotēku un zemes banka “Lehman Brothers” bija ieguldījusi 1,899 miljonus latu, no kuriem 60% jeb 1,139 miljonus banka cer atgūt.

Visvairāk no ASV finanšu giganta bankrota cieta Latvijas banku Zviedrijas “mātes” – SEB grupas iespējamos zaudējumus lēš ap 64 miljoniem eiro, savukārt “Swedbank” – ap 30 miljoniem. Šā iemesla dēļ vieni no lielākajiem zaudētājiem izrādījušies tie Latvijas iedzīvotāji, kuru 2. un 3. pensiju līmeņa nauda tiek ieguldīta uz akcijām orientētajos plānos, kuru cenas ietekmē ASV finanšu tirgū notiekošais.

“Lehman Brothers” kraha sekas varam redzēt, arī pastaigājoties pa galvaspilsētu. Piemēram, Torņakalnā pamests stāv ekskluzīvs bijušās rūpnīcas “Tekstiliāna” būvlaukums, kur SIA “Capitolia Group” gribēja attīstīt nekutamā īpašuma projektus. Tagad būvlaukums ir aizslēgts aiz septiņām atslēgām, bet “Capitolia Group” kantoris “pagaisis”, jo tā lielākais sadarbības partneris bija “Lehman Brothers”.

Elmārs Barkāns/Foto: Bulls Press