Latvijā varētu ienākt jauna banka
Bizness un ekonomika
2009. gada 8. septembris, 08:48

Latvijā varētu ienākt jauna banka

Jauns.lv

Nopērkot Latvijas mazāko banku – "VEF banku", mūsu valstī, iespējams, varētu ienākt jauna banka. Dokumentus licences saņemšanai ir iesniegušas divas bankas. Lielāka skaidrība par jauno akcionāru varētu būt oktobrī.

"Bankas licences dēļ gribētāju pirkt banku ir daudz," apgalvoja "VEF bankas" valdes priekšsēdētājs Arvis Freibergs, piebilstot, ka "rindā stāvot" gan gribētāji no rietumiem, gan austrumiem, raksta laikraksts "Dienas Bizness".

Lai gan vēl tikai šogad pavasarī "VEF bankai" jau otru reizi kopš 2007.gada mainījušies akcionāri, Freibergs pieļāva, ka bankai atkal varētu būt jauns akcionārs un par to, iespējams, lielāka skaidrība būs šā gada oktobra otrajā pusē.

Finanšu un kapitāla tirgus komisijā (FKTK) apliecināja, ka dokumentus licences saņemšanai komercbankas darbībai ir iesniegušas divas bankas.

ASV Finanšu noziegumu novēršanas tīkla ("FinCEN") sankciju dēļ cietusī "VEF banka" kopš 2007.gada līdz pat šim brīdim nav tikusi pie nopietna akcionāra. Banku, kura "FinCEN" lēmuma dēļ kopš 2006.gada nevar nodrošināt darījumus ASV dolāros, 2007.gadā tās bijušie īpašnieki miljonāri Aleksejs Durandins un Juris Savickis pārdeva. Tomēr Ukrainas izcelsmes SIA "Notum" līdz pat šā gada sākumam nesaņēma FKTK atļauju iegūt būtisku līdzdalību bankas kapitālā.

Banka atkal tika pie vairākiem maziem akcionāriem, kuru vidū varētu būt arī politiķis Aivars Bergers, kurš darbojas bankas padomē.

Neviens no mazajiem akcionāriem nav lūdzis iegūt būtisku līdzdalību bankas kapitālā, proti, kas pārsniegtu 10%.

Latvijas Komercbanku asociācijas vadītājs Teodors Tverijons laikrakstam norādīja, ka licences dēļ Latvijas tirgū varētu ienākt banka. "VEF bankā" liela darbība nav redzama un tas ir saprotami, jo jebkurai bankai darbības paplašināšanai nepieciešami resursi, bet resursu pieejamība patlaban ir ierobežota.

Tverijons uzskata, ka bankas iegāde pašlaik, kad ir ekonomiskā krīzes, pēc būtības ir stratēģisks lēmums ar domu par to, kas būs pēc 3-5 gadiem.

Latvijā darbojas 27 bankas, tai skaitā sešas ārvalstu banku filiāles.


LETA/Foto: LETA