Kazahstānā sāk Latvijas šprotu iznīcināšanas kampaņu
Bizness un ekonomika
2009. gada 17. novembris, 21:00

Kazahstānā sāk Latvijas šprotu iznīcināšanas kampaņu

Jauns.lv

Nedēļas sākumā Kazahstānā sākusies kaitīgo Latvijas šprotu konservu iznīcināšana un „medības” pēc vēl neiznīcinātām konservbundžām veikalu plauktos. Šprotēs benzopirēns septiņas reizes parsniedz normu.

­

Mēneša sākumā vairāki Latvijas pārtikas pārstrādes uzņēmi Kazahstānas kādreizējā galvaspilsētā Almati pirmo reizi piedalījās lielākajā Centrālāzijas  pārtikas izstādē „World Food Kazahstan 2009”. Mūsu pārstāvju vizīti Kazahstāna atbalstīja Latvijas Zemkopības ministrija.

Pēc atgriešanās Latvijā Latvijas pārtikas ražotāji stāstīja, ka Kazahstānā esot liela interese par Latvijas šprotu konserviem. Te jāpiebilst, ka mūsu  šprotēm viens no lielākajiem ārvalstu noieta tirgiem ir tieši Kazahstāna.

Pēc pāris nedēļām Kazahstāna tik tiešām parādījās pastiprināta interese par šprotēm, bet ne tāda, kādu to sagaidīt Latvijas zivju pārstrādāji.

Pirmdien, 16. novembrī Kazahstānas Tehniskās kontroles un metroloģijas departaments pavēlēja iznīcināt 14 000 šprotu kārbas, kuras bija ražotas zivju pārstrādes uzņēmumā „Ivolga”  Mērsragā. Iemesls šādai rīcībai bija konservos konstatētais benzopirēna saturs, kas septiņas reizes pārsniedza pieļaujamo normu.

Jāteic, ka tieši benzopirēna dēļ ir izraisījušies arī iepriekšējie „šprotu kari” ar Krieviju, kad kaimiņvalsts tirgū tika aizliegts tirgot mūsu šprotes. Latvijas zivju ražotāji tolaik uzsvēra, ka šprotu aizliegšanai austrumu tirgū bija politisks iemesls, jo Krievijā pasludināja boikotu Latvijas precēm un krievi nevēlējās konkurenci savām konservu fabrikām.

Tomēr lietas būtība slēpās tajā, ka Krievijā pieļaujamais benzopirēna saturs kūpinājumos ir viens mikrograms uz kilograma produkta, savukārt Eiropas Savienībā pieļaujamais šīs vielas līmenis ir pieci mikrogrami. Rezultātā – to, ko var lietot uzturā Latvijā, austrumos no Latvijas nav pieļaujams.

Nu šajos „šprotu karos” ir iesaistīta arī Kazahstāna. Uz Kazahstānas Kostanaiskas rajonu, kurā atklāja kaitīgās šprotes, „Ivolga” eksportēja 80 640 šprotu konservu kārbas, no kurām 19 728 bija ražotas „liktenīgajā” 16. jūlijā, kad „Ivolgas” cehos konservos it kā „bēra iekšā” benozipirēnu vairāk nekā tas pienāktos.

Tādējādi Kazahstānas veikalu plauktos vēl varētu būt gandrīz 6000 kaitīgo kārbu un Kazahstānas sabiedrība tagad tiek aicināta rūpīgi sekot šprotu izcelsmes vietai un datumam, lai „neiegrābtos” neveselīgā produktā.

Elmārs Barkāns