„Latvenergo” slēpj elektrības spekulāciju apjomu
Bizness un ekonomika
2010. gada 11. februāris, 14:50

„Latvenergo” slēpj elektrības spekulāciju apjomu

Jauns.lv

„Latvenergo”, iepērkot elektroenerģiju no ārzemēm, ļauj starpniekiem pelnīt miljonus, bet uzņēmuma atbildes par šo situāciju ir atturīgas.

Portāls kasjauns.lv jau rakstīja, ka SIA „BaltEnergoTrade” kļuvusi par starpnieku elektrības ceļā no Krievijas uz Latviju, turklāt ne vienīgo, jo ķēdītē pirms tās vietu atradusi arī firma „Inter Rau Es”. 2008. gada beigās „BaltEnergoTrade” bruto peļņa (pirms nodokļiem) sasniedza vairāk nekā 2,8 miljonus latu.

Ekonomikas ministrs Artis Kampars ir lūdzis „Latvenergo” sniegt skaidrojumu, kāpēc elektroenerģijas pirkšanai izmanto starpnieku. „Mums arī nav zināms, kas ir labuma guvēji, jo īpašnieki reģistrēti ārzonās. Esam izpētes procesā,” teic Kampars.

„Latvenergo” atbildes kasjauns.lv par šo situāciju ir visai atturīgas. „Elektroenerģiju Latvijas patēriņa vajadzībām mēs iegādājamies no tiem piegādātājiem, no kuriem fiziski tas ir iespējams (fiziski — elektropārvades savienojumi) un kas attiecīgajā periodā piedāvā izdevīgākos nosacījumus. Mūsu vēsturiskie partneri ir Igaunijas, Krievijas, Lietuvas, arī Skandināvijas kompānijas (pa kabeli „Estlink”),” vēsta „Latvenergo” runasvīrs Andris Siksnis.

Pēc viņa vārdiem, katra kompānija, kas gatava piegādāt elektroenerģiju, norāda savas meitas kompānijas pilnvaras, ar kuru tad arī slēdz līgumus. Siksnis: „Latvijā meitas kompānijas ir vairākām ārvalstu kompānijām, un ar tām darījumus veic „Latvenergo”.” Bažām par starpniecības procentiem neesot nekāda pamata, jo „enerģija tiek iegādāta pēc ekonomiskā izdevīguma principa”.

Lai nu kā, tikai SIA „BaltEnergoTrade” tik un tā spējusi 2008. gadu slēgt ar vairāk nekā 2,8 miljonu latu peļņu pirms nodokļiem. Vidēji ik gadu „Latvenergo” iepērk ārvalstīs ap 30% no Latvijai nepieciešamās elektroenerģijas, apjoms var mainīties atkarībā no pašu iespējām iegūt enerģiju savās spēkstacijās, ko ietekmē ūdens daudzums Daugavā. Šobrīd būtisks ir rekonstruētā TEC-2 pirmā bloka devums. „Piemēram, 2010. gada pirmajā mēnesī neesam iepirkuši neko, gluži otrādi — esam iespaidīgs eksportētājs!” uzsver Siksnis.

Cik izmaksājusi „Latvenergo” no Krievijas iepirktā elektroenerģija, valstij piederošais uzņēmums neatbild. „Par komerciāla rakstura jautājumiem brīvā tirgus apstākļos runāt atturamies,” — tā Siksnis. Tāpat nepaliek skaidrs, kāpēc „Latvenergo” neiepērk elektroenerģiju pats, bez starpniekiem. Lai kā arī nebūtu, gala rezultātā vienmēr maksā patērētājs, bet „Latvenergo” neatklāj, cik tad kurš šajā pasākumā „uzvārās”.

Māris Puķītis