"airBaltic" akcionāra kapitāldaļas ieguvis Krievijas uzņēmējs Kovtuns
Bizness un ekonomika
2010. gada 17. decembris, 15:12

"airBaltic" akcionāra kapitāldaļas ieguvis Krievijas uzņēmējs Kovtuns

Jauns.lv

Latvijas nacionālās aviokompānijas "airBaltic" akcionāra SIA "Baltijas aviācijas sistēmas" (BAS) kapitāldaļas ieguvis Krievijas uzņēmējs Staņislavs Kovtuns

play icon
Klausīties ziņas
info about playing item

­

Šādu informāciju apstiprināja uzņēmumā AS "Cargo Avio", kura valdes priekšsēdētāja vietnieks Janeks Jeļkins ir kļuvis par jaunā BAS līdzīpašnieka pārstāvi BAS valdē.

"Cargo Avio" padomes priekšsēdētājs Sergejs Fiščenko "Nozare.lv" skaidroja, ka viņa biznesa partneris Kovtuns esot iegādājies BAS daļas.

Kā ziņots, Kovtunam (75%) un Fiščenko (25%) piederošā SIA "Multikapitāls" uzsākusi arī projektu Melnkalnes ostas pilsētā Barā, attīstot jahtu piestātni. Projektu realizē meitas uzņēmums "Multikapitāls Marina".

Jau ziņots, ka BAS valdi atstājis Mārtiņš Antonovičs, savukārt par jauno valdes locekli iecelts Jeļkins. Līdz šim valdes priekšsēdētāja amatu ieņēmusī Inga Piterniece turpinās strādāt kā valdes locekle.

BAS, kam pieder 47,2% "airBaltic" akciju, vienīgais īpašnieks līdz šim bija "airBaltic" prezidents Bertolts Fliks, bet tagad 50% uzņēmuma kapitāldaļu nonākušas Bahamu salās reģistrētās kompānijas "Taurus Asset Management Fund Limited" rīcībā, kuru pārstāv Kovtuns. Kompānijas ieguldījums ir 9 654 000 latu.

BAS pamatkapitāls ir 19 307 000 latu.

BAS pārstāvis Juris Pētersons skaidroja, ka "50% kapitāldaļu pārdošanas darījuma rezultātā BAS piesaistīts investors" un darījums veikts tikai viena iemesla dēļ - "plānojot tālāku biznesa attīstību". Plašākus komentārus Pētersons nesniedz.

Gan Kovtuna un Fiščenko kopprojektu "Multikapitāls", gan Flika īstenoto "airBaltic" akciju iegādi savulaik finansēja "Latvijas Krājbanka".

Jau ziņots, ka 2009.gada decembrī "airBaltic" pārdevusi BAS sešas "airBaltic" preču zīmes ("airBaltic", "airBaltic.com", "airBaltic Travel.com", "airBalticHotels", "BalticMiles" un "Baltic Taxi"), un šo darījumu apstiprinājusi "airBaltic" padome.

Ministru prezidents Valdis Dombrovskis ("Vienotība") Satiksmes ministrijai kā valsts kapitāla daļu turētājai uzdeva izvērtēt to "airBaltic" valdes un padomes locekļu rīcības atbilstību likumā noteiktajam pienākumam rīkoties kā krietnam un rūpīgam saimniekam, kuri bijuši valdes un padomes sastāvā, kad tika pieņemti lēmumi par minēto preču zīmju pārdošanas darījumu.

BAS par "airBaltic" akcionāru kļuva 2009.gada sākumā, nopērkot akcijas no SAS par 14 miljoniem latu.

Kompānijas BAS apgrozījums pērn bijis 205 446, bet peļņa - 681 041 lats, liecina "Lursoft" informācija.

"airBaltic" ir AS, kas dibināta 1995.gadā. Uzņēmuma galvenie akcionāri ir Latvijas valsts ar 52,6% akciju un SIA "Baltijas aviācijas sistēmas" - 47,2% akciju. "airBaltic" flotē ir 29 lidmašīnas: sešas "Boeing 737-500", astoņas "Boeing 737-300", divas "Boeing 757-200", desmit "Fokker 50" un trīs "Bombardier Q400Next Gen".

"airBaltic" veic tiešos lidojumus no trim Baltijas valstu galvaspilsētām - Rīgas, Viļņas un Tallinas.

LETA/Foto:LETA

­