Gluži kā divlatnieks! Apgrozībā laista divu eiro monēta ar govs attēlu
Jaunajā eiro piemiņas monētā pārdzimis mākslinieku Gunāra Lūša un Jāņa Strupuļa veidotais govs tēls, kas kā zemes un lauku simbols ilgus gadus rotāja divu latu apgrozības monētas.
Bizness un ekonomika
2016. gada 19. jūlijs, 22:15

Gluži kā divlatnieks! Apgrozībā laista divu eiro monēta ar govs attēlu

Jauns.lv

Šorīt neilgi pirms atvēršanas pie Latvijas Bankas kasēm bija izveidojusies vairāk nekā 100 cilvēku rinda, pirmie interesenti bankas telpās tika ielaisti jau neilgi pēc plkst.6, informēja centrālās bankas preses sekretārs Jānis Silakalns.

Viņš uzsvēra, ka divu eiro monētu ar govs attēlu, kas gluži tāpat kā citas piemiņas monētas nokaltas viena miljona tirāžā, pietiks visiem interesentiem. Līdzšinējā pieredze liecina, ka jau pēc pāris stundām ažiotāža būs rimusi un rindas mazinājušās. Piemēram, Latvijas Bankas kasēs apmaiņai joprojām pieejamas divu eiro monētas ar stārķa attēlu.

Cilvēki arī aicināti izmantot Latvijas Bankas jauno kolekcijas monētu un citu numismātikas produktu rezervēšanas sistēmu, kas pieejama Latvijas Bankas interneta vietnes Monētu sadaļā. Šīs sistēmas nozīmīgākā priekšrocība klientiem ir iespēja ērti un sev vēlamā laikā, kā arī bez gaidīšanas rindā iegādāties jaunas kolekcijas monētas un dažādus numismātikas produktus, ko piedāvā Latvijas Banka. Šī iespēja ir noderīga, piemēram, reģionu iedzīvotājiem, kuri aizņemtības vai citu iemeslu dēļ nevar apmeklēt Latvijas Bankas kases pirmajās dienās pēc jaunas monētas izlaišanas. Monētas ar govs attēlu un ar to saistīto numismātikas produktu rezervēšana tika sākta vakar, un tie rezervēšanai pieejami joprojām.

Jau ziņots, ka 10 000 monētu ar govs attēlu iespējams iegādāties "Brilliant Uncirculated" kvalitātē īpašā suvenīriesaiņojumā (cena Latvijas Bankas kasēs - 7,30 eiro), tāpat pieejami īpaši eiro apgrozības monētu komplekti ar astoņām Latvijas eiro apgrozības monētām un piemiņas monētu ar govs atveidu "Brilliant Uncirculated" kvalitātē (5000 eksemplāru). Šo komplektu cena Latvijas Bankas kasēs - 25 eiro.

Latvijas Banka noteikusi limitus numismātikas produktiem, lai tos varētu iegādāties pēc iespējas plašāks interesentu loks. Vienam klientam tiek pārdoti līdz astoņiem apgrozības monētu komplektiem. "Brilliant Uncirculated" monētām suvenīriesaiņojumā (monēta kartītē) iegādes limits nav noteikts. Arī pašu piemiņas monētu var apmainīt bez limitiem. Pēc vispārējiem skaidras naudas nominālu apmaiņas noteikumiem var mainīt līdz 250 monētām bez maksas un līdz 500 monētām bez īpašas pieteikšanas.

Kā ziņots, jaunajā eiro piemiņas monētā pārdzimis mākslinieku Gunāra Lūša un Jāņa Strupuļa veidotais govs tēls, kas kā zemes un lauku simbols ilgus gadus rotāja divu latu apgrozības monētas.

Ikvienai eirozonas valstij ir tiesības katru gadu emitēt divas īpaša dizaina divu eiro apgrozības monētas jeb piemiņas monētas, kā arī vēl vienu piemiņas monētu kalt vairāku eirozonas valstu kopīgas programmas ietvaros, ja tāda tiek organizēta.

Latvijas Banka šogad vēl plāno laist apgrozībā divu eiro piemiņas monētu "Vidzeme", kas ievadīs valsts simtgadei veltīto piemiņas monētu sēriju.

Latvijas Banka iepriekš izdevusi šādas divu eiro piemiņas monētas: Rīgai - kultūras galvaspilsētai - veltītu, Latvijas prezidentūrai Eiropas Savienībā veltītu, kā arī piemiņas monētu ar stārķa attēlu. Izdota arī kopīga eirozonas monēta "Eiropas Savienības karogam 30".

Piemiņas monētas ir likumīgs maksāšanas līdzeklis Latvijā un citās eirozonas dalībvalstīs, un tās nonāk apritē tāpat kā cita apgrozības nauda.

LETA/Foto: Evija Trifanova/LETA