Ķirsons: arī es, idiots, noticēju bankām!
Bizness un ekonomika
2011. gada 15. janvāris, 18:00

Ķirsons: arī es, idiots, noticēju bankām!

Jauns.lv

Lai nu kas, bet "Lido" paliks Latvijā. Ceturtdien tiesā paredzēta Gunāra Ķirsona maksātnespējas lietas skatīšana. „Daži domā, ka tas nozīmē bankrotu. Man jāpasmaida,” saka Ķirsons,

Maksātnespējas lietu Aizkraukles rajona tiesas tiesnese Lilija Kanaviņa skatīs ceturtdien, 20.janvārī, plkst.10.

"Daži domā, ka tas nozīmē bankrotu. Man jāpasmaida. Es teikšu: tā ir lieta, kur tu vari uzrakstīt, cik ilgā laikā atgriezīsi naudu. Sakārto un plānveidīgi uzraksti, kā varēsi atdot aizdevumu," žurnālam stāsta uzņēmējs, kurš ir optimistiski noskaņots un uzskata, ka piecu gadu laikā spēs nopelnīt pietiekami, lai atmaksātu kredītus un atsauktu maksātnespēju, intervijā žurnālam "SestDiena" norāda pazīstamais uzņēmējs un sabiedriskās ēdināšanas tīkla "Lido" īpašnieks Gunārs Ķirsons.

"Bet šī ir kā nāvinieku kamera. Daudzas lietas nenotiek, kā vajag, kāds velk gumiju, esi nemitīgā stresā. Taču es esmu vainīgs, man tas jāiztur un jāatdod viss. Ja es negribētu atdot, es ietu pēc jaunā likuma - lētāk arī. Priekš kam man piecus gadus vilkt? Un pēc tam zem cita uzvārda... Bet es esmu audzināts godīgi, un es esmu sportists. Man ir plāni, kā šo situāciju sakārtot, biznesu attīstīt. Vairāk sākt strādāt Rietumos (nosaukums gan būs jāmaina, jo "Lido" es nevaru Rietumeiropā patentēt). (..) Bizness ir jāsadala, lai tās olas ir dažādos kurvīšos," stāsta Ķirsons.

Uzņēmējs norāda, ka "Lido" darbu viņa maksātnespēja neietekmē. "Un lai nu kas, bet "Lido" paliks Latvijā. Tā jau ir vēsture, un tauta "Lido" ciena, lai ko arī runātu nelabvēļi, kuri gribētu, lai Latvijā vairāk ir burgeru vai picu."

Atskatoties uz Latvijas ekonomisko attīstību, valsts un paša pieļautajām kļūdām, Ķirsons norāda, ka savulaik iestājies pret Latvijas dalību Eiropas Savienībā, jo "mēs varējām daudz dārgāk pārdoties".

Kā pozitīvu piemēru viņš min Baltkrieviju, kuras prezidents Aleksandrs Lukašenko pozitīvā nozīmē ieiešot vēsturē. Baltkrievija esot sociāla valsts, kur "visi ir paēduši, skolojas un dakterējas".

"Bet pie mums vecs cilvēks mirst, jo nevar zāles dabūt, bērniņš neiet skolā tikai tāpēc, ka nav naudas, invalīds kaut kur pagrīdē nodzēries. Tur šīs sociālās lietas ir sakārtotas. Bet mēs aiz skaudības stāstām, ka tā ir slikta valsts. Lai nestāsta tie, kas nav bijuši tur, nav runājuši ar cilvēkiem," uzsver Ķirsons, kurš šajā valstī veic uzņēmējdarbību.

Savukārt "Lido" problēmās esot vainojams pats Ķirsons. "Savā firmā pats esmu vainīgs, ka mums šodien ir grūtības, ka man gribējās vairāk, nekā drīkstēja atļauties. Nedrīkstēja celt tūrisma centru, kaut gan to mēs cēlām par savu naudu, un nedrīkstēja tik ātri taisīt "Lido" dizaina rūpnīcu. Es saku, ka valsts par agru iegāja Eiropā, bet pats to pašu izdarīju biznesā... Nedrīkstu nevienu vainot," akcentē uzņēmējs.

Ķirsons norāda, ka nevajadzēja ieklausīties banku aicinājumos ņemt kredītus. "Visi gājām, visi kredītus ņēmām. Bankas šodien stāv malā. Bet krīzi pasaulē izraisīja - kas? Bankas! Aicināja: nāciet, ņemiet! Un es arī idiots - noticēju, ka tagad visu laiku būs tāda dzīve. (..) Bet vajadzēja just."

Ķirsons arī atklāj, ka aktīvu darbību uzņēmējdarbībā plāno turpināt vēl piecus gadus. "Es vēl gribu strādāt piecus gadus un pēc tam taisīt nākamo savas dzīves etapu. Gribu filmēt filmu, radīt skaistu darbu par cilvēka attiecībām ar zivīm, dzīvniekiem, dabu. Man jau ir ļoti daudz nofilmēts. Pēc pieciem gadiem es gribu pabeigt, ko esmu iesācis, daļu pārdot un ieguldīt savā lietā. Baudīšu dzīvi. Ja man tas izdosies."

LETA/Foto:LETA