Rīkos latviešu ēdienu recepšu konkursu "Latvijas garša"
Biedrība "Slow Food Rīga" sadarbībā ar Latvijas nacionālo lidsabiedrību "airBaltic" un laikrakstu "Diena" organizē latviešu ēdienu recepšu konkursu Latvijas garša, lai apzinātu Latvijas kulinārās kultūras mantojumu, informē biedrības "Slow Food" pārstāvji.
Latvijas iedzīvotāji un latviešu ēdienu cienītāji tiek aicināti sūtīt savas receptes un papildināt tās ar aprakstu par receptes vēsturi vai atrašanu - kur, kā un kāpēc tā radusies. Kādam tā ir no vecmāmiņas mantota recepte, citiem pašu izdomātas ēdienu receptes, bet arī draugu, radu un kaimiņu receptes ir apkopošanas vērtas.
Ēdienu receptes tiek apzinātas kategorijās - uzkoda, pamatēdiens un saldais ēdiens, un tās var sūtīt līdz 18.oktobrim. Un jau Latvijas jubilejas nedēļā no 11.novembra līdz 18.novembrim par labākiem atzītos ēdienus varēs nobaudīt "airBaltic" lidojumos uz Latviju.
Sadarbībā ar laikrakstu "Diena" ir tapusi internetā aizpildāma receptes pieteikuma forma - "www.diena.lv/latvijas-garsa", kur ir iespēja izdrukāt aizpildāmu receptes pieteikumu, ko atsūtīt pa pastu uz biedrību "Slow Food Rīga".
Dalībai konkursā nav vecuma ierobežojumu, tomēr jaunieši, kas ir veikli interneta lietotāji, tiek aicināti aptaujāt vecmāmiņas un vectētiņus, citus radus un kaimiņus, lai atrastu interesantas un raksturīgas Latvijas garšas receptes.
Biedrības "Slow Food Rīga" valdes priekšsēdētājs Mārtiņš Rītiņš norāda, ka par ēdieniem, kādus valsts vīri baudīja Latvijas Republikas proklomēšanas dienā 1918.gadā, trūkst vēsturisku pierādījumu, vismaz arhīvos nekas netiek minēts, bet patlaban ir iespēja apkopot Latvijas garšas receptes, lai Latvijas 100.jubilejā varētu izvēlēties ēdienu, kas tapis no vietējiem un sezonāliem produktiem un kopīgi izbaudīt Latvijas garšu.
"Ārvalstu viesiem no Eiropas, Tuvajiem austrumiem, Krievijas/NVS pirmais iespaids par latviešu virtuvi rodas jau "airBaltic" lidmašīnā ceļā uz Rīgu. Iespēju baudīt latviešu ēdienus "airBaltic" pasažieri ir prasījuši organizētās aptaujās," atzīst "airBaltic" korporatīvo komunikāciju viceprezidents Jānis Vanags.
Receptes būs pieejamas un vērtējams "www.diena.lv/latvijas-garsa", un tā būs noderīga recepšu krātuve gadījumiem, kad kādam jāizstāsta - kas ir latviešu ēdiens. Nākamgad plānots turpināt meklēt dažādu laikmetu latviešu ēdienu receptes un pētīt ēdienu tapšanas vēsturi, bet Latvijas jubilejas gadā savākto informāciju apkopot grāmatā un filmā.