Priedīti un Zalānu tur aizdomās arī par piesavināšanās lielā apmērā atbalstīšanu
Bizness un ekonomika
2011. gada 30. novembris, 10:41

Priedīti un Zalānu tur aizdomās arī par piesavināšanās lielā apmērā atbalstīšanu

Jauns.lv

Tiesībsargu lēmums par AS "Latvijas Krājbanka" ("Krājbanka") prezidenta Ivara Priedīša atzīšanu par aizdomās turēto ir papildināts ar jaunu noziedzīgu nodarījumu - piesavināšanās lielā apmērā atbalstīšanu. Par šādu noziegumu tiek turēts aizdomās arī "Krājbankas" valdes loceklis Mārtiņš Zalāns.

Kā informēja Priedīša un Zalāna advokāts Saulvedis Vārpiņš, abiem aizstāvamajiem lēmumi par viņu atzīšanu par aizdomās turētajiem papildināti ar Krimināllikuma (KL) 20.panta 4.daļu un 179.panta 3.daļu.

Pēc aizstāvja domām, visticamāk, tas tiekot darīts, "lai sabiedrībā radītu iespaidu par lietas nopietnību", jo līdz šim abām bankas amatpersonām bija izteiktas aizdomas tikai par KL 196.panta 1.daļā paredzēto nodarījumu - ļaunprātīgu dienesta pienākumu pārsniegšanu, "un par to draud brīvības atņemšana tikai līdz trīs gadiem", sacīja Vārpiņš.

"Neapšaubāmi, ka kaut ko vajadzēja izdomāt kaut vai tā apstākļa dēļ, ka KL 196.pants neparedzēja mantas konfiskāciju, sakarā ar ko veikt aizdomās turēto mantas arestu bija mazliet problemātiskāk, taču KL 179.panta piesaukšana šo jautājumu uzreiz atrisināja," izteicās advokāts.

Tāpat viņš domā, ka jaunie pavērsieni izmeklēšanā ir saistīti ar to, ka pirmdien, 5.decembrī, plkst.13 Rīgas apgabaltiesa pārskatīs Priedīša apcietināšanas likumību - "lai tiesai neienāktu prātā izmeklēšanas tiesneša lēmumu par apcietinājuma piemērošanu atcelt".

"Tāpat netiek izslēgta varbūtība, ka uz šī jaunradītā nozieguma smaguma fona var tikt atkārtoti mēģinājumi brīvībā palikušos valdes locekļus tomēr dabūt aiz restēm, jo ne visiem patīk viņu brīva pārvietošanās Rīgas ielās un no valdošā uzskata par bankas situāciju atšķirīga viedokļa paušana," sacīja Vārpiņš.

Advokāts uzskata, ka lēmums par jaunajām aizdomām ir vēl "tukšāks" nekā iepriekšējie. "Izteiktās aizdomas aprobežojas ar attiecīgā KL panta ciparu uzskaitījumu, bez jebkādiem paskaidrojumiem par to, kas un kur, pēc izmeklētāja domām, noziedzīgs būtu izdarīts," savu nostāju klāstīja Vārpiņš.

Advokāts neizslēdz iespēju, ka tuvākajā laikā varētu parādīties jauni KL panti, jo "papīrs ļauj visu, un tā valstij ir vienīgā iespēja kā piesegt attiecīgu institūciju bezdarbību un nekompetenci".

Kā ziņots, konstatējot "Latvijas Krājbankā" 109 miljonu latu iztrūkumu, Finanšu un kapitāla tirgus komisija ir nolēmusi slēgt "Latvijas Krājbanku". Aizdomās par šo noziegumu ir apcietināts Priedītis, bet vēl trīs bankas valdes locekļi un tās līdzīpašnieks Vladimirs Antonovs tiek turēti aizdomās.

LETA/Foto: Ieva Čīka/LETA