Latvijas zivju tirgotāji krāpj pircējus?
Bizness un ekonomika

Latvijas zivju tirgotāji krāpj pircējus?

Jauns.lv

Pērkot zivis lielveikalā vai tirgū, mēs veselīga produkta vietā varam iegādāties īstu indi. Zivju tirgotāji gan noliedz, ka kā svaigu pārdotu vairākkārtīgi atkausētu un sasaldētu lasi, vai, ka mencas vietā „iesmērētu” mintaju.

Izrādās, ka veselīgās zivs iegāde veikalos var beigties arī ar smagu saindēšanos. Mūsu tirgotāji iemanījušies saldētas zivis pārvērst par svaigām.
Izrādās, ka veselīgās zivs iegāde veikalos var beigties arī ar smagu saindēšanos. Mūsu tirgotāji iemanījušies saldētas zivis pārvērst par svaigām.

Zivs ir veselīgs pārtikas produkts, bet tikai tādā gadījumā, ja tā ir svaiga vai atdzesēta. Savukārt, ja zivs pēc sasaldēšanas tā vairākkārtīgi ir atkausēta un atkal sasaldēta, tā praktiski jau ir inde. Diemžēl pat visai respektabli Latvijas veikali tirgojas ar šādu „zivs indi”, raksta laikraksts „MK Latvija”.

Kā veikalos vilto zivis

„Dažos veikalos atdzesētas zivs vietā mums pārdod atkausētu zivi,” „MK Latvija” saka zivju piegādes kompānijas „Import Export Frozen Fish” direktors Deniss Fedorovs.

„Patiesībā veikala letē starp ledus gabaliņiem pircējiem būtu jāredz tikai atdzesēta zivs. Viņi arī pie tā ir pieraduši un pat neiedomājas, ka var būt savādāk. Daži tirgotāji taupa un atdzesētas zivs vietā iegādājas saldētu zivi, kura ir vairākas reizes lētāka par atdzesētu. Tad nu veikalnieki saldēto zivi atkausē un pārdod kā svaigu. Īpaši šādu triku „izspēlē” ar pangasiju, doradu, tilapiju un heku.

Piemēram, pangasija ir Vjetnamas zivs. Tātad, tā nevar būt vienkārši atdzesēta, bet tikai saldēta, jo pārāk ilgi to ved līdz Latvijai. Bet mums to piedāvā kā atdzesētu… Kāpēc? Ļoti vienkārši! Saldētas zivs derīguma termiņš ir divi gadi, bet atdzesētas – tikai divas, divarpus nedēļas. Zivi pie mums ved ar kuģi. Pangasija trīs nedēļu vienkārši nespēj atceļot līdz Latvijai un nonākt veikalu plauktos,” saka Fedorovs.

Savukārt tilapiju tik tiešām var nopirkt nevis saldētu, bet atdzesētu. Tomēr šī zivs pie mums nav tik populāra kā lasis, tādēļ to ne vienmēr izpērk. Tad nu daļu tilapijas sasaldē, pēc kāda laika atkausē un atkal pārdod kā atdzesētu. Tāpat notiekot arī ar doradu. Savukārt sasaldēts heks var tikt atkausēts un pārvērsties par atdzesētu jeb nesen nozvejotu jūras produktu, veikalnieku viltības atklāj Fedorovs.

Toties lasis ir „visdrošākā” zivs. To pie mums arī pārdod atdzesētu, jo lasi audzē vai ne tepat pie mums vai kaimiņvalstīs un nozvejotās zivs ceļojums līdz Latvijai nav rēķināms vairākās nedēļās.

Fedorovs saka, ka izplatīts triks ir saldētā mintaja pārvēršana par svaigu mencu. Tirgotāji atkausē saldēto mintaju un pārdod kā svaigu mencu.

Zivju „apstrāde” veikalos draud ar saindēšanos

Savukārt zivju produkcijas izplatītāj firmas „Salejs zivs” pārstāvji „MK Latvija” sacīja, ka Latvijas veikalos sasaldētu zivi nepārdodot kā atdzesētu, jo pretējā gadījumā zivju tirgū būtu viens skandāls pēc otra, jo atkārtoti sasaldēta un atkausēta zivs var izraisīt smagu saindēšanos.

Uztura speciāliste Inga Pūce saka: „Zivīs ir ļoti daudz ūdens, kas ir iemīļota baktēriju vairošanās vieta. Ja zivs vairākas reizes ir sasaldēta un atkal atkausēta, tad ir liela iespējamība, ka tajā savairojušās bīstamas baktērijas. Šajā gadījumā varam iedzīvoties kuņģa – zarnu trakta infekcijās, kas izraisīs sliktu dūšu, vemšanu, caureju un citas veselības problēmas. Vienvārdsakot – īstu saindēšanos.

Jāuzsver, ka pēc vairākkārtīgas sasaldēšanas – atkausēšanas zivīs palielinās arī ūdens daudzums. Tā rezultātā zivs zaudē garšu un pazeminās tās uzturvērtība.”

Kasjauns.lv/ Foto: Shutterstock

Tēmas