Windows svin 27. dzimšanas dienu
Microsft Windows jaunākais iemiesojums – Windows 8.
Auto un tehnoloģijas
2012. gada 22. novembris, 13:24

Windows svin 27. dzimšanas dienu

Jauns.lv

Vēl kāds iemesls apzināties, ka kļūsti vecs – svinēt Windows 27. dzimšanas dienu! Šķiet, tikai vakar drebošu roku izmēģinājām jauno operētājsistēmu, kas pēc MS-DOS šķita tehnoloģiju kalngals.

play icon
Klausīties ziņas
info about playing item

Pirms neilga laika kopīgi nosvinējām interneta pirmo sesiju Latvijā. Kopš tiem laikiem pagājuši 20 gadi, un jaunā interneta lietotāju paaudze, visticamāk, uzskata, ka vpasaules tīmeklis radies kopā ar planētu Zeme.

Pirms dažām dienām, 20. novembrī, uzņēmums Microsoft varēja iedegt  27 svecītes dzimšanas dienas tortē. Tālajā 1985. gada novembrī klajā nāca pirmā Windows versija, kuru pazinām kā “Windows 1.0”.

Par jauno operētājsistēmu, kuru izstrādes procesā dēvēja par Interface Manager, Microsoft izziņoja jau 1983. gadā, taču klajā tā nāca tikai pēc diviem gadiem. Ilgās gaidīšanas dēļ skeptiķi to bija iesaukuši par “vaporware” jeb gaistošo programmatūru.

Toreiz, pirms 27 gadiem, “Windows 1.0” tika uztverts ar apbrīnu. Pēc iepriekš  pazīstamā MS-DOS, ko tulkoja kā Microsoft diska operētājsistēmu, “logi” šķita tehnoloģiju kalngals.

Neliels ieskats “logu” evolūcijas ceļā ļaus izsekot tam, kā no “Windows 1.0” esam tikuši līdz šā brīža svaigākajai Microsoft operētājsistēmai.

1985. gada 20. novembris – pirmā Microsoft operētājsistēma “

Windows 1.0

”.

1987. gada 9. decembris – nākamā versija ar vairāk ikonām un lielāku ātrumu “

Windows 2.0

”.

1990. gada 22. maijs – Microsoft paziņo par operētājsistēmu “

Windows 3.0

”, kam drīz vien, 1992. gadā, seko operētājsistēma “Windows 3.1”. Pirmajos divos gados kopā tiek pārdoti 10 miljoni šo operētājsistēmu kopiju, un Windows kļūst par visvairāk izmantoto operētājsistēmu.

1993. gada 27. jūlijs – tiek izlaista operētājsistēma “

Windows NT

”. “Operētājsistēma Windows NT ievieš būtiskas pārmaiņas, lai atbilstu uzņēmumu datorlietošanas prasībām,” operētājsistēmas izlaišanas brīdī apgalvo Bils Geitss.

1995. gada 25. augusts – izlaiž operētājsistēmu “

Windows 95

”, pirmajās piecās nedēļās pārdodot rekordlielu kopiju skaitu – 7 miljonus. Operētājsistēmā “Windows 95” pirmoreiz iekļauta izvēlne Sākt, uzdevumjosla, kā arī minimizēšanas, maksimizēšanas un aizvēršanas pogas katrā logā.

1998. gada 25. jūnijs – “

Windows 98

”. Operētājsistēmā ir uzlabots programmu atvēršanas un aizvēršanas ātrums, kā arī ieviests atbalsts DVD disku lasīšanai un universālās seriālās kopnes (USB) ierīcēm. Pirmoreiz tiek ieviesta ātrās palaišanas josla, kas ļauj palaist programmas, neatverot izvēlni Sākt. Windows 98 ir pēdējā versija, kuras pamatā ir MS DOS.

2001. gada 25. oktobris – tiek izlaista operētājsistēma “

Windows XP

” ar pārstrādātu dizainu un darbību, kurā galvenā uzmanība pievērsta lietošanas ērtībām un apvienotam palīdzības un atbalsta pakalpojumu centram. Šī operētājsistēma pieejama 25 valodās. Līdz pat mūsu dienām daudzi “logu” piekritēji vēl arvien izmanto tieši šo operētājsistēmu. “Windows XP” kodā ir 45 miljoni rindu.

2006. gada augusts – “

Windows Vista

”. Tai tobrīd ir spēcīgākā aizsardzības sistēma. Lietotāja konta kontrole neļauj potenciāli kaitīgām programmatūrām veikt izmaiņas datorā. Šī operētājsistēma pieejama 35 valodās.

2009. gada oktobris – tiek izlaista operētājsistēma “

Windows 7

”. 2010. gada rudenī tiek pārdotas septiņas operētājsistēmas Windows 7 kopijas sekundē – tas ir visātrākais operētājsistēmas pārdošanas laiks vēsturē.

2012. gads – “

Windows 8

”. Operētājsistēma, kas domāta gan tradicionālajiem datoriem, gan viedtālruņiem un planšetdatoriem. Šī programmatūra atbalsta skārienjūtīgos ekrānus un daudzus lietotājus iepriecē ar darbības ātrumu.


Gints Gavers/Publicitātes foto