Audi Q7 un aļņa sadursmes zaudējumi sasniedz 11 561 latu
Mūsu platuma grādos vistraģiskāk var beigties sadursme ar alni. Dzīvnieka garo kāju dēļ, tas visbiežāk iešļūc automobiļa salonā.
Auto un tehnoloģijas
2013. gada 21. janvāris, 11:37

Audi Q7 un aļņa sadursmes zaudējumi sasniedz 11 561 latu

Jauns.lv

Arvien biežāk apdrošinātāji saņem atlīdzību pieteikumus, kuros kā iemesls norādīta sadursme ar dzīvnieku. Vai nu dzīvnieku saradies vairāk, vai arī trīsstūris ar virsū attēlotu briedīti ceļa malās autovadītājiem šķiet mazsvarīgāks.

Kā liecina Latvijā apdrošināšanas sabiedrības BALTA (RSA Grupa) jaunākie dati, pērn fiksēti 515 gadījumi, kad automašīna piedzīvojusi sadursmi ar dzīvnieku, un vidējais zaudējumu apmērs aprēķināts 676 latu apjomā. Pērn janvārī reģistrēts viens no lielākajiem sadursmju skaitiem, savukārt atlīdzības rekords bijis 11 561 lats. Kopumā pagājušajā gadā par sadursmēm ar dzīvniekiem BALTA segusi zaudējumus 348 000 latu apmērā, kas ir par 20% vairāk nekā 2011.gadā.

Pērn visbiežāk jeb apmēram 50% reģistrētajos gadījumos automašīnas sadursme notikusi ar stirnu. 10% gadījumu sadursme notikusi ar neidentificētu dzīvnieku, kad cietušā auto īpašnieki nav spējuši precizēt dzīvnieka sugu un tas pēc negadījuma pazudis no redzesloka. Tāpat 10% gadījumu notriekti suņi. Savukārt 8% gadījumu sadursmi izraisījušas mežacūkas, nedaudz mazāk – lapsas. Reģistrētas arī sadursmes ar kaķiem, govīm, briežiem, bebriem, zaķiem, kazām, jenotiem un putniem. Pērn vienā gadījumā nobraukts arī viens no retākajiem Latvijas dzīvniekiem – lūsis.

2012.gadā sadursmes ar alni nesušas visnopietnākos zaudējumus. Šāds negadījums vidēji izmaksājis 1 657 latus, savukārt sadursme ar mežacūku bijusi teju divas reizes vieglāka – šādās situācijās nodarītie postījumi aprēķināti vidēji 855 latu apmērā. Savukārt sadursmēs ar stirnāžiem zaudējumi aprēķināti vidēji 680 latu apmērā.

Automašīnu sadursmes ar dzīvniekiem apdrošinātāji fiksē visu gadu – visbiežāk negadījumā iesaistīti meža zvēri, taču dažkārt cieš arī mājas mīluļi, kuri vai nu nav pieskatīti vai arī sen kļuvuši par klaiņojošiem dzīvniekiem. Vislielākā iespējamība autovadītājiem uz ceļa sastapties ar meža dzīvniekiem ir mazuļu dzimšanas, riesta un medību sezonas sākumā.

Visbiežāk sadursmes ar dzīvniekiem fiksēti pērn janvārī, oktobrī un decembrī. Pērnais decembris īpaši izcēlies stirnu dēļ – piedzīvotas 40 sadursmes ar stirnām un 16 negadījumi ar citiem dzīvniekiem. Salīdzinoši liela meža zvēru aktivitāte sadursmēs ar auto vērojama arī vasaras mēnešos, kad vidēji piedzīvoti 38 līdz 40 negadījumi.

Lielākā izmaksātā atlīdzība 2012.gadā bijusi gana iespaidīga - novembrī Jēkabpils apkārtnē automašīna „Audi Q7” cieta sadursmē ar alni. Zaudējumi sasniedza 11 561 latu. Izmaksāto atlīdzību apjoma ziņā alnis saistīts arī ar otru lielāko izmaksu pagājušajā gadā - septembrī uz ceļa Cēsis-Madona sadursmē ar alni cieta automašīna „Toyota Land Cruiser”. Šajā sadursmē automašīnai nodarīto zaudējumu apjoms sasniedza 9 700 latu.

Alnis uz ceļa - video:

Kasjauns.lv, Foto: ekrānuzņēmums no video