Iedzīvotāji izmisumā: bankas atsaka kredītu mājas siltināšanai Līgatnē. VIDEO
Līgatnes Skaļupes daudzdzīvokļu nama iedzīvotāji ir bezizejā. Lai arī viņi izpildījuši visus mājasdarbus, lai iegūtu kredītu ēkas renovācijai, viņiem naudu atsaka viena banka pēc otras.
Bizness un ekonomika
2013. gada 14. marts, 14:42

Iedzīvotāji izmisumā: bankas atsaka kredītu mājas siltināšanai Līgatnē. VIDEO

Jauns.lv

Pašlaik gan valdība, gan pašvaldības iedzīvotājus aicina kooperēties un ņemt kredītus daudzdzīvokļu māju siltināšanai. Tomēr izrādās, ka viss nebūt nav tik vienkārši – kādai mājai Līgatnē kredīts siltināšanas darbiem atteikts četrās bankās, kaut arī iedzīvotāji ir izdarījuši visu nepieciešamo, lai to iegūtu.

Ēkas iedzīvotāji ir no Latvijas investīciju un attīstības aģentūras dabūjuši garantiju, ka viņiem tiks piešķirts Eiropas Savienības līdzfinansējums, nodibinājuši kooperatīvo dzīvokļu īpašnieku biedrību, ir gatavi ņemt un atmaksāt kredītu, nav iekrājuši komunālo maksājumu kredītu.

Lai arī par vienīgo iespēju samazināt aizvien augošās apkures izmaksas valstsvīri uzskata daudzdzīvokļu māju renovāciju, notikumi Līgatnes Skaļupēs liecina, ka šiem valsts amatpersonu aicinājumiem ir nulles vērtība..

Virkne banku – SEB banka, „Swedbank”, DnB banka, „Nordea” - viena pēc otras atsakās dot kredītu, jo Skaļupēs esošā māja atrodas lauku reģionā, tajā dzīvo pārāk daudz pensionāru un to apsaimnieko sabiedrība, kuras pārziņa ir tikai viena ēka. Nama iedzīvotāju pieredze Līgatnes novadā liecina, ka lauku reģionos īstenot šādus projektus kļūst aizvien sarežģītāk, vēsta LTV raidījums „Panorāma”.

Tikmer iedzīvotāji ir izmisumā. Viņiem jādzīvo aukstos, pelēt sākušos dzīvokļos tikai tā iemesla dēļ, ka viņu vēlmi ne tikai renovēt, bet arī par to maksāt bankas ignorē.

Tikmēr bankas par konkrēto gadījumu runā izvairīgi un detaļās neizplūst. Taču norāda, ka māju siltināšanā, tāpat kā jebkurā citā jomā, rūpīgi izvērtē kreditēšanas riskus. Izmirstošie lauki un migrācija ir viens no šiem riskiem, jo bankām svarīgs jautājums - vai pašlaik apdzīvots nams tāds būs arī pēc vairākiem gadiem.

Bankas atsaka kredītu ēkas renovācijai Līgatnē (LTV „Panorāma”)

Bankas māju siltināšanai reģionos saredz riskus (LTV „Panorāma”)


Kasjauns.lv/Foto: ekrānuzņēmums no video